Megnyílt Szombathely legújabb múzeuma – Méltó helyre került Schrammel Imre hagyatéka

Jó ideje nem volt már Szombathelyen ekkora kaliberű kulturális esemény.

Június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg Szombathely legújabb múzeumát az egykor hányattatott sorsú, de szépen felújított Éva-malomban Eltűntek az állványok az Éva-malomnál, de még várnunk kell, hogy láthassuk a Schrammel-gyűjteményt 2021. January 18. 11:30 . Itt kapott ugyanis helyet a szombathelyi képzőművész, Schrammel Imre hagyatéka, melyet jó néhány évvel ezelőtt adományozott a városnak. Így most végre „hazatértek” a Kossuth-díjas keramikusművész alkotásai.

Megnyitották a Scrammel-múzeumot
Schrammel Imre a megnyitón.
Nagy Jácint/Szombathely MJV

Jó ideje nem volt már Szombathelyen ekkora kaliberű kulturális esemény és bár a kánikula most sem kímélt bennünket, így is ott volt mindenki, aki csak számít. Schrammel Imre és családja mellett természetesen Nemény András jelenlegi polgármester, Puskás Tivadar korábbi polgármester, László Győző és Horváth Attila alpolgármesterek, és több helyi képviselő, tanácsnok, művész, illetve művészkedvelő is tiszteletét tette.

Megnyitották a Scrammel-múzeumot
Nagy Jácint/Szombathely MJV

A nagy eseményt a Savaria Szimfonikus Zenekar két művésze nyitotta meg, majd a polgármester beszéde következett. Magát a kiállítást pedig Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, aki hosszasan méltatta a Nemzet Művészét és munkáját is beszédében.

Megnyitották a Scrammel-múzeumot
Wehner Tibor művészettörténész.
Nagy Jácint/Szombathely MJV

Az új múzeum a Savaria Múzeum tagintézménye, így Csapláros Andrea múzeumigazgató ajándékkal köszönte meg, hogy Schrammel Imre alkotásai az intézmény gyűjteményét gyarapítják. Az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, hogy ebben folytathathassa évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit.

Nagy Jácint/Szombathely MJV

Természetesen nem maradhatott el a nemzeti színű szalag átvágása sem, melyet Nemény András, Puskás Tivadar és Schrammel Imre közösen vágott át a megnyitó végén.

Megnyitották a Scrammel-múzeumot
Nagy Jácint/Szombathely MJV

Schrammel Imre Szombathelynek adományozott életművében összesen 115 alkotás szerepel, ezek pedig mostantól mind megtekinthetők a belvárosi műemlék épület első emeletén. Egyébként tematikus rendben mutatja be a kiállítás a művész pályáját: a Kapuk sorozat műveivel kezdődik és az elmúlás sorozat darabjaival zárul.

Megnyitották a Scrammel-múzeumot
Még több képért kattintson!
Nagy Jácint/Szombathely MJV
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra