Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eltűntek az állványok az Éva-malomnál, de még várnunk kell, hogy láthassuk a Schrammel-gyűjteményt

Már a belső munkálatok folynak és vannak tervek a nyitásra is.

Az elmúlt időszakban arra lettünk figyelmesek, hogy szépen lassan eltűnik minden állvány a szombathelyi Éva-malomnál, amiből arra következtettünk, hogy befejeződtek a munkálatok, legalábbis ami a homlokzatát illeti. Érdeklődésünkre pedig Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója megerősítette, hogy valóban végeztek a külső munkálatokkal.

Elmondta továbbá azt is, hogy már javában folynak a belső munkák is. Jelenleg az állandó kiállításon, a műtárgyakat tartó szerkezetek beépítésén, az igencsak különleges belső világításon és az informatikai háttér kiépítésén dolgoznak.

Kiss Tamás

Terveik szerint április, május környékén fejeződhetnek be a munkálatok, de ez még nem jelent egyet a nyitással. A koronavírus-járvány miatt ugyanis elég kiszámíthatatlan a helyzet, nem tudják ennyire előre, hogy mikor nyithatnak ki.

Jelen pillanatban úgy kalkulálnak, hogy júniusban sort keríthetnek a megnyitóra, és nyáron már látogatókat is fogadhatnak a Thököly és a Rákóczi utca sarkán álló épületben, ahol méltó helye lesz Schrammel Imre életművének.

Csapláros Andrea azt is elárulta lapunknak, hogy nagy reményeket fűznek a kiállításhoz. Úgy gondolják ugyanis, hogy az Éva-malom a jövőben jelentős turisztikai attrakció lehet, mivel tavaly nyáron azt tapasztalták, hogy a járvány és a vele járó utazási korlátozások miatt felpörgött a belföldi turizmus, ez pedig jó hatással lehet Szombathelyre is.

Ugyanez történt idén nyáron is.

Kiss Tamás

Nem volt zökkenőmentes a projekt

Még 2017-ben vásárolta meg Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 állami pénzből a szombathelyi önkormányzat a hányattatott sorsú épületet azzal a céllal, hogy itt helyezhessék el Schrammel Imre képzőművész hagyatékát. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas magyar iparművész ugyanis azzal a feltétellel adományozta életművét szülővárosának, ha találnak neki méltó helyet.

Az ajándékot aztán a 2018-as szeptemberi közgyűlésen el is fogadta a város, Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot 2018. September 12. 16:11 majd decemberben már az első látványtervek is elkészültek. Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31 Rövidesen aztán kiírták a közbeszerzési pályázatot is, ami 2019 októberében sikeresen le is zárult és jöhetett a szerződés aláírása, Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása 2019. November 20. 15:50 majd a munkaterület átadása és kezdődhetett is a munka.

Az épületet közel 180 millió forintból újíthatták fel, a munkálatok befejezésére pedig 12 hónapja volt a kivitelezőnek. Időközben azonban felmerült egy apróbb probléma: nem a teljes felújítással kalkuláltak. Eredetileg a Thököly utcai és az udvari homlokzati vakolat javítása és színezésének frissítése egyáltalán nem szerepelt a tervekben, utólag döntött úgy a jelenlegi városvezetés, hogy kipótolják 3 millió forinttal a felújításra szánt összeget, hogy egységes legyen az épület külseje. Nem tartották égetően fontosnak, így kihagyták az eredeti tervből a volt Éva-malom két falának tatarozását is 2020. November 17. 07:34

Éva-malom, Schrammel gyűjtemény
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Az új helyszínt a Savaria Múzeum működteti, ez évente 40 millió forintba kerül majd, miközben a bevétel valószínűleg nem lesz sokkal több 15 millió forintnál. Így a fennmaradó összeget majd ki kell valahogy gazdálkodni. Emiatt tartózkodtak egyébként még a 2018-as decemberi közgyűlésen a tervek elfogadásánál az akkor még ellenzéki Éljen Szombathely képviselői, köztük a jelenlegi polgármesterrel Nemény Andrással, aki akkor a frakcióvezető volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra