Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszaporodtak a szúnyogok, folytatódik az irtás

Az elmúlt hónapokban a csípőszúnyogok elleni védekezés keretében kizárólag biológiai lárvagyérítéseket végeztek a szakemberek, légi és földi technológiát alkalmazva. Az előző héten a Dunántúl északi területein, főként a Duna felső szakaszán végeztek földi lárvagyérítést. Ez a munka folytatódik a következő napokban a folyó középső és alsó szakszán – közölte a katasztrófavédelem.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A felmelegedés hatására több térségben megjelentek a kifejlett szúnyogok, ezért amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a mai naptól megkezdődik az ellenük való védekezés is. A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezések segítségével juttatják ki, elsősorban a települések belterületén.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Kétféle módszert használnak a szakemberek: a melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az ULV eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezzel az eljárással találkozhatunk.

Mészáros Zsolt

A elhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nézve ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, a hatóanyag a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás, az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs hatása a készítménynek.

Ezen a héten a főváros hat kerületében, a Csepel-sziget és térségének településein, valamint a dunaújvárosi, szekszárdi és mohácsi térségben lesznek a kifejlett szúnyogok elleni kezelések. A következő hetekben számos régióban várható a csípőszúnyogok tömeges megjelenése, ehhez igazodnak majd a további beavatkozások. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A változékony időjárás miatt a kezelések csúszhatnak vagy el is maradhatnak, hiszen esőben, szélben nem végezhető szúnyoggyérítés – zárták közleményüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés