Megtorpant Vas megye gazdasága?

A KSH adatai szerint emelkedett a munkanélküliség és baj van a fizetésekkel is.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg interjúnk a Vas megyei gazdasági kamara főtitkárával. Balogh Károly Zsolt többek között a gazdasági adatok többféle olvasatának lehetőségéről beszélt.

Mi is óvatosak vagyunk, amikor felhívjuk a figyelmet a KSH weboldalán közétett megyei adatsorokra, amelyek 2018-as év januártól októberig tartó időszakának mutatószámait tartalmazzák.

Mindenkit óva intünk attól, hogy nagy és végső következtetéseket vonjon le, az viszont biztos, hogy van olyan olvasata a számoknak, amely azt sugallja, országos összehasonlításban megtorpant Vas megy gazdasága.

Vagy legalábbis a hurráoptimista kormányzati propaganda helyett beszélni kellene ezekről.

Vas megyében 2018-ban valamiért megugrott a munkanélküliség
KSH

A statisztikai hivatal adatai szerint például az év eleji 1,3 százalékos munkanélküliség októberre 3,5 százalékra emelkedett, ami még mindig kedvezőnek számít, de már csak hajszállal marad el az országos 3,8 százaléktól.

Önmagában az is kedvező, hogy emelkedtek a fizetések: a bruttó (295 ezer forint) és nettó (196 ezer forint) átlagkeresetek egyaránt 10,2%-kal múlták felül a 2017 I–III. negyedévit, a növekedés üteme azonban kisebb volt az országosnál.

A nettó fizetések térképe
KSH

A legújabb adatok szerint a fizetések Vas megyében 8,9%-kal alacsonyabbak, mint országosan. Ez nem újdonság, merthogy a fővárosi fizetések torzítják az átlagot, az viszont figyelemre méltó, hogy a nettó fizetések terén már nemcsak a Győr, Komárom és Fejér, de Heves és Tolna megye is megelőzi Vast. (Miközben Vas megye egy főre jutó ipari termelésben több mint kétszerese Tolnának.)

A számok között böngészve kétségkívül találunk pozitívokat is, ilyen például az alkalmazásban állók számnak emelkedése vaggy az építőipar felpörgése, ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy a megye szempontjából fontos turizmus – legalábbis a számok alapján - veszített dinamikájából. A vendégéjszakák száma, ha minimálisan is, de csökkent, és habár emelkedett a belföldi vendégek száma, a külföldieké csökkent.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság