Újabb pipa szerkesztőségünk bakancslistáján: megtudtuk a kenyérvíz szó eredetét

Olvasóink segítségét kértük. És megkaptuk.

Szombaton jelent meg írásunk, Szerintünk ezek a legkreatívabb és a legfurcsább utcanevek Szombathelyen 2021. January 23. 15:30 melyben igyekeztünk összegyűjteni Szombathely legfurcsább és legkreatívabb utcaneveit. A legizgalmasabb ilyen téren talán az Oladi kilátó alatt elterülő városrész, ugyanis itt egy kupacon találtunk egy komplett füvészkertet: Gyömbér utca, Tárkony utca, Csombor utca, Kapor utca, Torma utca, Izsóp utca, Szamóca utca, Málna utca, Sáfrány utca, Zsálya utca, Menta utca, Retek utca és Bors köz.

Google Maps

Találtunk aztán egy Kenyérvíz nevű utcát is, mely felkeltette érdeklődésünket, ám a szó eredetéről nem találtunk semmit.

Cikkünkben arra kértük olvasóinkat, hogy aki tud bármilyen információval szolgálni a kenyérvíz szó eredetéről vagy jelentéséről, az ne tartsa vissza, mert nem tudunk tőle aludni.

Az ominózus Kenyérvíz utca
Google Maps

Egy kedves olvasónk, aki a Kenyérvíz utcában lakik, meghallotta segélykiáltásunkat és megírta üzenetben, mit kell tudni a szóról.

"Mivel valóban elég érdekes utcanévről van szó, pár éve én is elkezdtem kutatni, hogy mi lehet az eredete, és a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk. Szombathelyen régen hét malom működött, ezek mindegyike vízimalom volt a Gyöngyös partján. A Szőllősi városrészben is üzemelt egy malom, ami szerencsére a mai napig áll, nemrég lett felújítva. Szinte közvetlenül a Szőllősi templom mellett, a Gyöngyös partján található. Tudtommal a liszt őrléséhez szükséges vizet nevezték kenyérvíznek, innen jön a közeli utca neve is" - írja olvasónk.

Ezúton is szeretnénk megköszönni neki a segítséget!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely