Szerintünk ezek a legkreatívabb és a legfurcsább utcanevek Szombathelyen

Digitális expedíción voltunk.

Szombathely utcáinak régi épületeit már elkezdtük felfedezni Lessen be Szombathely egykori örömtanyájára Kelemen Zoltánnal! 2021. January 14. 19:12 , fény derült megannyi terület titkos, elfeledett múltjára. Most egy másik módon, digitálisan jártuk körbe kedves kis városunkat, érdekességek után kutatva. Milyen utcanevekkel találkozunk általában? Szinte minden településen van egy Béke utca, az Árpád-kori vezérek nevei is gyakran visszaköszönnek, ahogy a magyar költők és a környező települések megnevezései is.

Egy nagyobbacska városban - mint amilyen Szombathely - már elég érdekes és szokatlan nevekkel is találkozhatunk. Például a Márton Áron utca mellett egy egész füvészkertet találunk. Van itt minden: Gyömbér utca, Tárkony utca, Csombor utca, Kapor utca, Torma utca, Izsóp utca, Szamóca utca, Málna utca, Sáfrány utca, Zsálya utca, Menta utca, Retek utca és Bors köz. Arra biztosan zöldebb a fű is!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

A Napfény étteremnél találtam Tavasz utcát, Nyár utcát, és Ősz utcát, a Tél utcáról (a Google szerint mindenképp) megfeledkeztek. Rákerestem, hátha a Tél utca eltévedt valahol a térképen. Megtaláltam a Tél utcát, a város felől az Erdei iskolán túl, a Jégpince út környékén. Legnagyobb meglepetésemre itt is találtam Tavasz utcát, Nyár utcát, és Ősz utcát is. Na most igazodjon el egy futár, hogy mégis hová kéne vinnie a pizzát, ha e három hely egyikét adják meg kiszállítási címként.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

Szórakoztató, hogy mennyi természethez kötődő utcanévvel lehet találkozni. Hogy fokozzuk a helyzetet, képzeljük el, hogy végigsétálunk a Mezei utcán: Mákvirág utca, Fenyő utca, aztán elmegyünk egészen a kanyarig, ahol megint egy Fenyő utcával találkozunk, csak épp a másik oldalról csatlakozik be. Még jó, hogy kreatívok vagyunk - csak el ne tévedjünk!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

A másik hiba a Mátrixban a Szalónak utca. Ezt valamiért ketté vágták. A Babits Mihály utcából indul az eleje, van ott pár ház, aztán zsákutca. Kis szünettel kiérünk a Szent Flórián körútra, amivel párhuzamosan halad a Krúdy Gyula utca. Na, innen folytatódik a Szalónak utca.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

Az Erdei iskola utcával párhuzamosan "kreatív" utcanevekkel találkozhatunk. Van I. utca, II. utca, III. utca, egészen VI. utcáig.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

Meghökkentő, hogy létezik még az Élmunkás utcanév. A fiatalok talán nem is tudják, hogy az "élmunkás" kifejezést az ötvenes években használták azokra az ipari vagy mezőgazdasági munkásokra, akik kimagaslóan nagy teljesítményt értek el, kevés selejttel vagy selejt nélkül dolgoztak, és ezért kitüntették őket.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

A Kenyérvíz utca szintén zavarba ejtő. Esküszöm, beírtuk a Google-ba, csak a szombathelyi utcára vonatkozó dolgokat dobott ki. Lehet, hogy vallási eredetű? Körbe kérdeztem nagyszüleimet: ők tudják, hogy a kenyeret meg szokták kenni vízzel, mielőtt elkezdenék sütni, de hogy azt kenyérvíznek neveznék... Kenyérvíz? "Nórmális, Margit?!?!" Ha bárki tudja, mi az a kenyérvíz, könyörgöm, írja meg nekünk, mert különben nem tudok aludni!

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps

Mesébe illő nevek: Százhold utca és a bábfilmsorozatból is ismert Futrinka utca.

Aztán ott van Szombathely istennői komplexuma Minervával, Silvanával, Vestával, Lunával, Justitiával, Concordiával, Fortunával, Demeterrel, Dianával, Viktóriával, Ariadnéval és Nikével. Ha már nőkről elnevezett utcából olyan kevés van Ön szerint Szombathely 681 utcájából hány van nőkről elnevezve? 2020. September 02. 07:27 (tizenkét darab), legalább a szintén tizenkét darab női istennő némileg javít a helyzeten. De a huszonnégy nő még így is szerény aránynak számít az összesen 681 utcához képest Szombathelyen.

Érdekes utcanevek SZombathelyen
Google Maps
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ön szerint Szombathely 681 utcájából hány van nőkről elnevezve?

Gondoljon egy számra, és kattintson, hogy eltalálta-e!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely