Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megnevezték az ország legélhetőbb járásait

Van egy fontos kategória, amelyben a szombathelyi is ott van az élmezőnyben.

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es, lapunkhoz is eljuttatott élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többek között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket.

Élhetőség szempontjából Budapest az élen…

A táblázatból kiderül, hogy a legmagasabb pontszámot Budapest kapta, majd őt a Fejér megyei járás követi. A főváros számos területen egyértelműen az élen áll, például az egészségügyi és a kulturális jellemzők, valamint a vásárlási lehetőségek tekintetében.

A különböző vizsgált tényezők alapján összeállított élhetőségi pontszámok szerinti első tíz járás Magyarországon
Takarék Index/ Sajtóanyag

Ami a rangsorolt első tíz helyet illeti, elmondható, hogy a főváros után a többi település nagyon hasonló számokat mutat. Ezek között csak olyan tekintetben vannak eltérések, mint a megfizethetőség vagy a munkaerőpiac.

Budapest vezeti az élhetőségi rangsort
Takarék Index/ Sajtóanyag

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb városok és környékük magasabb pontszámokat értek el a kulturális, oktatási, egészségügyi, de különösen a munkaerőpiaci mutatók esetében, ugyanakkor a bűnözési statisztikában rosszabb eredményeket produkáltak.

Az oktatásban sűrű az élmezőny, de Szombathely ott van a top négyben

A legmagasabb értékekkel itt is Budapest rendelkezik. Ezt követi a győri, a veszprémi, a szombathelyi és a bólyi járás. Itt az óvodáskorúakra jutó óvodai férőhelyek számát, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményeit, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok számát vették figyelembe.

Az oktatási pontszámok szerinti első tíz járás Magyarországon
Takarék Index/ Sajtóanyag

Budapest az általános iskolai kompetenciaszámokban és az elérhető középiskolai osztályok számában ugyan jobban áll, mint a többi járás, azonban az óvoda-férőhelyekben rosszabb eredményeket hozott.

A megyeszékhelyek és a nagyobb városok környékére jellemző, hogy az általános iskolai kompetenciaszámok magasak és az óvodai és a középiskolai ellátottságban is jól állnak.

Egészségügy: mindenki másban jó

Az egészségügy esetében számos tényezőt figyelembe vettek. Ilyen volt például a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát lakosságarányosan.

Az egészségügyi pontszámok szerinti első tíz járás Magyarországon
Takarék Index/ Sajtóanyag

A főváros rendelkezik a legtöbb, egységnyi területre jutó gyógyszertárral, és szintén jól áll a házi gyermekorvosok elérhetőségét illetően, azonban a kórházi ágyak, a felnőtt-orvosok tekintetében számos járás megelőzi.

Kultúra: Budapesthez képest mindenki B-kategóriás

A kulturális pontszámok szerinti első tíz járás Magyarországon
Takarék Index/ Sajtóanyag

A kultúra esetében szintén Budapest áll elvitathatatlanul az első helyen a számokat tekintve. A második helyen álló Debrecen is csak a töredékét kapta a könyvtárak, a mozik, a múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények számát tekintve. A sellyei, lenti, devecseri és hegyháti járás elsősorban a könyvtáraiknak miatt foglalnak el előkelő helyezést a listán.

Mór a legbiztonságosabb

A százezer lakosra jutó összes kiemelt bűncselekmény száma 2019-ben
Takarék Index/ Sajtóanyag

Ahogy az várható volt, a bűnözési ráta a nagyvárosokban magasabb. A legbiztonságosabb a móri járás, Budapest ebben az utolsó előtti helyen áll. Összességében az átlagnál magasabb az egy főre jutó bűnözés a Balaton déli partjának környékén, valamint Észak-Magyarország több járásában.

Két Keszi vezeti a munkaerőpiaci részmutatót

A munkaerőpiaci lehetőségeknél az egy főre jutó nettó jövedelmek és az álláskeresők arányát vizsgálták az elemzők. Az első helyezett a budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, illetve Budapest, majd Érd és környéke, a Pilisvörösvári járás követ. Az első tíz helyen jellemzően olyan települések kerültek be, amelyek a főváros vagy környékén fekszenek.

A munkaerőpiaci pontszámok szerinti első tíz járás Magyarországon
Takarék Index/ Sajtóanyag

Ez alól kivételt képez Győr, valamint Csorna és környéke. Az utóbbi elsősorban az egy főre jutó álláskeresők alacsony számának köszönheti az első tízbe kerülését. A munkaerőpiaci feltételek Budapesten és környékén, illetve az észak-nyugati járásokban a legkedvezőbbek, ezzel szemben a Dél-Nyugat-, Dél-Kelet- illetve Észak-Kelet-Magyarországon jóval kedvezőtlenebbek ugyanezek a feltételek.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód