Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megúszhatják a határzárat az Ausztriában dolgozó magyarok - Frissítve

Keresik a különleges megoldás lehetőségét. - Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, de nem lettünk okosabbak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól. Számuk egyébként kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az új szabályok szerint lehet majd ingázni a határ 30 kilométeres körzetében. Ennél azonban sokan jóval messzebbre mennek. Bécs például már mintegy 60 kilométerre van a magyar határtól. Az osztrák lapok eddig jobbára csak a híreket közölték, esetleg kiegészítve a magyar kormánytagok fertőzöttségéről szóló hírekkel. Az állami ORF portálja szerint az osztrák külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben. - írja az mfor.hu .

Időközben Bana Tibor független képviselő Facebook oldalán tette közzé az alábbiakat:

Bana Tibor
Kiss Tamás

"A Szijjártó Péter külügyminiszter úrtól kapott tájékoztatás szerint Ausztria esetében nem lesz korlátozás a távolságra nézve az ingázókat illetően! A határátkelési lehetőségek kapcsán később tudok részletekkel szolgálni. Külügyminiszter úrtól kértem, hogy amennyiben nem marad nyitva minden határátkelő, lehetőség szerint a nagyobb határátkelőhelyeket mindenki használhassa, míg Alsószölnöknél, Pinkamindszentnél és Szentpéterfánál kizárólag az ingázók közlekedhessenek, akár megkülönböztető matricával. Minden magyar állampolgár átmehet a szomszédos országba távolsági korlátozás nélkül 24 órára úgy, hogy visszatéréskor nem kell karanténba mennie. Véleményem szerint az osztrák állampolgárok számára is biztosítani kellene ezt a lehetőséget. Csak itthoni tesztet fogadnak el."

Koronavírus, határ
MTI/Komka Péter

Az mfor mindezek után hozzá teszi: A kezdeti információk szerint lesznek kivételek a magyar szabályozás alól, különösen az ingázók, az üzleti utazók, a teherforgalom és a tranzit terén – írta az ORF burgenlandi szekciója. Ezt megerősítette Karoline Edtstadler (ÖVP) miniszter a magyar külügyminiszterrel folytatott beszélgetés után. Ennek megfelelően a tavasszal bevezetett kivételeket kellene majd alkalmazni.

Amint a legfrissebb információk rendelkezésre állnak, közzéteszik a WKO osztrák gazdasági kamara weboldalán. Nikolaus Berlakovich, a burgenlandi agrárkamara elnöke szerint folynak a tárgyalások Karl Nehammer (ÖVP) és Edtstadler miniszterekkel és kapcsolatban állnak Magyarországgal, hogy különleges megoldást találjanak a mezőgazdaságban dolgozók számára. A szőlő betakarítása csak most kezdődött, és különösen nagyszámú magyar dolgozik itt. A burgenlandi agrárkamara szerint a megállapodás iránti akarat magyar részről is megvan.


Megjelent a szeptember elsejétől érvénybe lépő változtatásokat taglaló Magyar Közlöny, erre lehet majd készülni.

- az előzetesen meghatározott szomszédos országok polgárai és az ott élő magyarok Magyarország területére legfeljebb 24 órára, a határtól számított 30 kilométeres sávba léphetnek be;

- valamint szabadon visszatérhetnek azok a magyarok is, akik 24 óránál nem hosszabb időtartamra hagyják el az ország területét, és a szomszédos államban sem távolodnak el 30 kilométernél messzebb a határtól.

Arról, hogy pontosan melyik országok esnek a kategóriába, a megjelent Magyar Közlöny nem tartalmazott információt, az azonban kiderült, hogy a döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell meghoznia Pintér Sándor belügyminiszterrel egyetértésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés