Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen

Mutatjuk az idei ingatlankínálat legolcsóbb és legdrágább szereplőit.

A Vas megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között 21-szeres volt a különbség, országos szinten még nagyobbak a különbségek.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca eredményesebben vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.

Óriási különbségek vannak az országos lakáspiacon

Az országos lakáspiacon az utcaszintű hivatalos adatok szerint százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között.

A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb - 21 ezer forintos ár - pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik.

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet.

Mi a helyzet Vas megyében?

Vas megyében tavaly átlagosan 302 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 283 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 6,7 százalékos növekedésnek felel meg.

Az megyei adatokból az is kiderül, hogy melyik településen melyik környék volt a legdrágább. Szombathelyen az Írottkő utcát 526 ezer, a Juhász Gyula utcát pedig 517 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A harmadik helyen a sárvári Rákóczi Ferenc utca szerepel 476 ezer forinttal.

A megye legdrágább utcái, terei, települései a 2020-as hivatalos adatok alapján
ingatlan.com

A top 10-ben előkelő helyet szerzett magának a szombathelyi Kálvária utca, Kenyérvíz utca, Tömjénhegy utca, Országh László utca, Jurisich Miklós utca, továbbáa kőszegi Kastélykert lakópark és a büki Golf út 429-475 ezer forinttal.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 102 és 158 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek a büki Zrínyi utcához, Jákhoz és Vasvárhoz tartoztak.

A megye legolcsóbb utcái, terei, települései a 2020-as eladási adatok alapján
ingatlan.com

Melyek az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői?

Az elemzés arra is rámutatott, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat. Ebbe beletartoznak a sor-, iker- és családi házak, valamint lakások is. A listát Sé vezeti 462 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Orfalu és Szalafő, ahol 450 ezer és 445 ezer forintos négyzetméterár adódott.

A legmagasabb átlagos négyzetméterárral rendelkező települések az idei kínálatban szereplő lakóingatlanok alapján
ingatlan.com

A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Szombathely, Torony, Gencsapáti, Vasszécseny, Kőszegszerdahely, Szentgotthárd, Salköveskút, ezeken a településeken 391-432 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét.

A megye legolcsóbb települése, Halastó 22 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Telekes, valamint Kemeneskápolna sorolható a legalacsonyabb árú települések közé 25 és 40 ezer forinttal.

A legolcsóbb négyzetméterárral rendelkező települések az idei kínálatban szereplő lakóingatlanok alapján
ingatlan.com
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság