Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Menjek / maradjak: új filmsorozat kivándorló magyarokról, New Yorktól Barcelonáig

A csapból is a Magyarországot elhagyó fiatalok folynak, úgyhogy a dokumentumfilmesek az egyik legaktuálisabb témába nyúltak könyékig. Az első rész cikkünk alján megtekinthető!

Azokban a heves vérmérsékletű hónapokban, amikor az aktuálpolitika egyik aduásza a frissdiplomások lelépése, és a kormány egy nevetséges weboldallal igyekszik az utóbbira rávenni a gyanútlan pályakezdőket - olyan érvekkel, hogy a "magyar álom" bárkinek lehetővé teszi ötleteinek megvalósítását, hogy családbarát a szociális rendszer, vagy hogy milyen szépek is voltak gyerekkorunk életérzései -, kihagyhatatlannak láttuk a meghívást a MENJEK / MARADJAK című dokumentumfilm-sorozat első részének budapesti sajtóvetítésére.

Matricák egy korábbi vetítésen
Nyugat.hu

Mert hát mégiscsak különösen jól belőtt ziccernek tűnik, ha valaki a kivándorló fiúkról és lányokról forgat, igaz, a filmesek, Imre Loránd Balázs, Józsa László és Hernáth Csaba messzemenőleg igyekeznek a politikát kihagyni az egyenletből. Azért ugrottak neki a projektnek, teljesen önerőből, komplett stáb helyett saját magukra hagyatkozva, mert a címben feltett kérdés őket magukat is foglalkoztatja.

"Itt azért élünk hogy dolgozzunk, nem azért dolgozunk hogy éljünk"

A fél órás első részben New Yorkba utaztat minket a kamera, hogy egy duplaportré formájában két odaköltözött magyarral ismerkedjünk. Mirjam fiatal értelmiségi, akinek az ölébe mindenféle kapcsolatrendszer nélkül, egy szimpla jelentkezés után egy felfoghatatlan karrierlehetőség hullott az ölébe a világ egyik legnagyobb hírügynökségénél, a Reutersnél. Érdekes módon mégsem szeret annyira NY-ban élni, szerinte az nem támogatja a mélyebb emberi kapcsolatokat, és ha kapna egy jó ajánlatot, ami az itt szerzett tapasztalataira épül, gondolkodás nélkül jönne vissza Magyarországra.

Mirjam, aki táncot lejt Magyarország és New York között

A film készítőinek elmondása szerint egyébként ő volt a kiindulópont, az első arc, mellé kellett találni valakit, aki egy egészen más, ellentétes megközelítést képvisel - Attila személyében pedig hamar meg is lettt az ideális alany.

"Hol a piros arany?"

Ő egy asztalos fiaként megtapasztalta, milyen az, amikor a családfő fizetése egy hét alatt elfogy, ezért már 19 évesen elment otthonról. Külföldre már túl a harmincon tette ki először a lábát, és akkor eszmélt rá, hogy neki ez kell, amikor rájött, hogy mindig maradt pénze, bármennyit is költött egy hónapban. Például míg régen hitelből ment el nyaralni, most nem esett nehezére egy hetet eltölteni a kontinens másik felén, Los Angelesben. Attila Mirjammal ellentétben jól érzi magát ott, ahol van, még akkor is, ha amerikaiakkal barátkozni szerinte irgalmatlanul nehéz.

És akkor mutatjuk is a filmet, vagyis a sorozat első részét:

Az alkotók három hét alatt, nyolc különböző helyen megszállva, cuccot cipekedve rögzítették ezt az epizódot, a folytatásban reményeik szerint Berlin éppúgy helyet kap, mint Barcelona és London (és még ki tudja, mi, egyelőre alakulóban a projekt többi állomása). Megkeresték a Magyar Televíziót is, hiszen szerintük ez bőven közszolgálati kontent, visszajelzést egyelőre nem kaptak. A filmeket nevezni fogják ide-oda-fesztiválokra, de elsődlegesen webre szánják, hogy minél több emberhez eljusson.

Weboldal: menjekmaradjak.hu

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Vidám videóval marasztalná a kormány a fiatalokat

De annyira félnek a reakcióktól, hogy inkább letiltották a YouTube-videó alatt a hozzászólásokat, és értékelni sem lehet azt.

Te, külföldön dolgozó diplomás, erre csak hazajössz!

Te megtévedt, a világ rosszabbik felén hontalanul tévelygő fiatal, nemzeted újfent utánad kiállt! Ha a matyóhímzés és Túró Rudi már nem segít, akkor információs ponttal kedveskedik, érted, csak neked!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra