Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Te, külföldön dolgozó diplomás, erre csak hazajössz!

Te megtévedt, a világ rosszabbik felén hontalanul tévelygő fiatal (öregebbek nem számítanak), magyar nemzeted újfent utánad kiállt: ha a matyóhímzés és Túró Rudi már nem segít, akkor információs ponttal kedveskedik, érted, csak neked!

Reggel a nagyon nemzeti közszolgálati rádió híradásában már megütötte a fülemet a nap híre, hogy a gondoskodó állam gőzerővel érted hajt, és nem hagy magára, te eltévedt fiatal. (És tényleg hálás vagyok, hogy a ma reggeli kávéhoz nem a két hete szajkózott „túlzottdeficiteljárásmegszüntetése”, vagy a rezsicsökkentés szólt.)

Anno sokan köszörülték rajta a nyelvüket, amikor a pozitív magyar életszemlélet jegyében március közepén felbukkant a matyómotívummal díszített oldal – a gyerehaza - a világhálón, amely a külföldön tanuló vagy karrierjük kezdetén álló fiatalokat a hazatérésre sarkallja. Bűvös tíz pontba szedve sorakoztatták fel az érveket a kivándorlóknak Magyarország mellett. Mert, ha eddig a szüleidtől nem hallottad volna, itt nem csak a gulyás, a lecsókolbász és a szilvapálinka finomabb, de a teljesítményt díjazó jövedelemadó van, itt megsimogatják a buksidat a magyar álmokért.

És ha neked ez még mind kevés, akkor tudd: Budapest multikultibb mint gondolnád, és családbarát a szociális rendszerünk. Szülhetsz vaze, három gyereket is, 60 ezres GyES-ért.

Gyere haza
Nyugat.hu

De ez mind nem elég, mert a magyar szkeptikus fajta, konkrétumokat is szeretne (meg szétfikázta ezt a közpénzelt lelkesedést), így most a párválasztó nemzeti atyavilág lelke egy alapítványban testet öltve újabb húzással állt elő: a Gyere Haza Karrier Ponttal. Íme egy újabb közpénzelt vállalkozás a hanyatló nyugaton rekedt magyarok visszacsábítására. Hogy újra csak beigazolódjon, amit régóta tudunk, a Magyarország nevű kabaré műfaja immár a népi szürrealizmus.

Mert mit kínál ez a „pont”, ami miatt a magyar fiatal majd hazajön: „erkölcsi támogatást és karrier-tanácsadást a külföldről hazatérni kívánó, diplomával és nyelvtudással rendelkező fiataloknak”. Szépen hangzik persze, ahogy az úttörők tizenkét pontja is.

Ja, hogy ez majd komolyabb lesz? Talán mert a Gyere Haza Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával működik (tehát közpénzből), és ingyenes online tanácsadás mellett személyes találkozón is segítséget kínál a hazatéréshez és az itthoni elhelyezkedéshez? - Egészen addig el is hiszem, amíg rá nem kattintok.

Tényleg, komolyan vehető az itthoni munkavállalásra buzdító oldal, ahol az utolsó álláshirdetést (június 26. van) április elején szerkesztették fel? És ahol összesen öt darab munkát hirdetnek meg, és ahol az egyetlen hasznos link a pályázatfigyelőre mutat? Hát azt e nélkül is tudják (külföldön is): érdemes volt eddig is pályázni. Trafikra, termőföldre, útfelújításra.

A realitás: közel félmillió külföldön dolgozó magyar, aki csak nem akar hazajönni. És az a négymillió létminimum alatt élő, akik kimennének, de nem tudják, hogyan induljanak. Hogy ebből hányan fiatalok? Számít az? Hogy itt a nyugati végeken, aki él és mozog az Ausztriában vagy Németországba szeretne állást találni? Hogy emiatt egy generáció apa nélkül nő fel, hogy családok tucatjait ismerem, akik úgy képesek boldogulni, hogy hetente ezer kilométereket ingáznak, hogy hét közben modern rabszolgaként külföldi munkásszállásokon, matyó mintával a szívben számolgassák a pénzt? Ő bajuk, mert nem tudják – nem érzik: Magyarország hazavár! Elég csak egyszer diplomával a zsebben egy vidéki munkaügyi hivatalba besétálni. Mehetsz ötvenezerért közmunkára!

Talán hazajönnének, de nem kirakatoldalakkal kellene őket hergelni. Hogy mi kellene? Perspektíva. Lefordítom: kiszámítható törvényhozás, korszerű oktatás, vállalkozásbarát környezet, működő (ortodox?) gazdaság, polgárbarát államigazgatás, hatékony és korrupciómentes állam, stb. E helyett kapnak egy hímzett virágokkal szépen dekorált oldalt, ami összegyűjti azt a szart ami van, és rég tudjuk hogy nem működik.
Egy fórumozó szavaival élve:

Mi akik visszatérünk, vagy külföldre kell mennünk nem ezt várjuk! Mi azt várjuk, azt akarjuk érezni, ami nincs benne a 10 pontban: ITT SZÜKSÉG VAN RÁD! Ezt szeretném érezni, és nem megy. Nem megy. Tudjátok, milyen nehéz? Igen. Tudjátok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra