Valójában mennyi turista jön Szombathelyre?

A számok óvatos optimizmusra adnak okot.

A szombathelyi közgyűlés áprilisban döntött arról, hogy 500 millió forintot költenek turisztikai pályázati pénzből Víztoronyra. Ennyiből ugyan csak félmegoldás lesz a felújítás, de kétségkívül több mint a semmi.

A városházának már korábban feltettük a kérdéseinket, hogy most mi van ezzel a – papíron turisztikai - projekttel, megy-e szépen, csendesen a maga útján, vagy elakadt-e ez is, ahogy azért előfordul errefelé. Merthogy elég nagy a csend.

Kérdéseinkre nem kaptunk választ ugyan, de erről eszünkbe jutott, hogy vajon hány turista is érkezik a városba.

A Savaria Karnevál megdobja mindig az augusztusi számokat
Józing Antal

A KSH munkatársának segítségével rá is bukkantunk a honlapon a vendégéjszakák számára, amiből egész pontosan lehet tudni, hányan is érkeznek hozzánk.

És jó híreink vannak.

Ha lassan, nyögvenyelősen, de – legalábbis a számok alapján végre elindult valami a válságot követő zuhanás után.

Az utóbbi 10 évben így alakult a vendégéjszakák száma a városunkban.

Ahogy a grafikából kiderül, a tavalyi évben kb. 136 ezer vendégéjszakát regisztráltak a vasi megyeszékhelyen, ami azt jelenti, naponta és átlagosan kb. 370 vendég száll meg.

Az közel kétszerese a 2009-es 87 ezres adatnak.

A hónapokra lebontott adatokból kiderül, hogy messze az augusztus a legerősebb, amikor is nagyjából megduplázódik a turisták száma, nyilván nem függetlenül a Savaria Történelmi Karneváltól.

Mindez persze még mindig nem túl acélos, ha hozzátesszük, hogy ebben az összes szálláshely benne van, ráadásul tartalmazza az üzleti ügyben itt megfordulókat stb.

Összehasonlításként: Sopronban tavaly 376 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami több mint ezer ottalvó vendég naponta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság