Mennyit jelent egy háztartásnak, ha vonatkozik rá a kamatstop?

30 milliárd forint lehet a bankok vesztesége.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután jelentette be, hogy a korábban felvett hitelek kamatainál lakossági kamatstopot vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait. Az intézkedés január elején lép hatályba és az első félév végéig tart. Vagyis a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak - derült ki a miniszterelnök szavaiból.

A portfolio.hu információi szerint a kormány 30 milliárd forintos banki veszteséggel számol, ennyi maradhat a családoknál. Mármint azoknál, akiknek 2021. október 27-étől a 2022. június 30-ig tartó időszakra esik a kamatfordulónapja. Ide a fennálló jelzáloghitelek több mint egyharmada tartozik. Számukra a törlesztőrészlet alacsonyabb lesz ebben az 5 hónapban, mint az intézkedés nélkül lett volna.

A lap úgy tudja, hogy ez átlagosan egy háztartásnál havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-megtakarítást jelenthet.

A Bankmonitor ugyanakkor úgy számol, hogy ha 2,16-2,48 százalékponttal lesz kisebb egy kölcsönnek a kamata a jövő évben a jelenlegi állapotok alapján, akkor ez egy 7 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitel esetében 7400 - 8600 forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelentene. (A számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a hitelkamat a BUBOR mellett fix 2,5 százalék kamatfelárat tartalmaz.) Ez gyakorlatilag a havi fizetnivaló 9,5-10,7 százalékos csökkenését eredményezné.

Ráadásul a magas infláció miatt az irányadó kamatok további emelkedésére számítanak a szakértők. Vagyis ez a pénzügyi előny még nagyobb lesz az elkövetkező hónapokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság