Mennyit jelent egy háztartásnak, ha vonatkozik rá a kamatstop?

30 milliárd forint lehet a bankok vesztesége.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután jelentette be, hogy a korábban felvett hitelek kamatainál lakossági kamatstopot vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait. Az intézkedés január elején lép hatályba és az első félév végéig tart. Vagyis a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak - derült ki a miniszterelnök szavaiból.

A portfolio.hu információi szerint a kormány 30 milliárd forintos banki veszteséggel számol, ennyi maradhat a családoknál. Mármint azoknál, akiknek 2021. október 27-étől a 2022. június 30-ig tartó időszakra esik a kamatfordulónapja. Ide a fennálló jelzáloghitelek több mint egyharmada tartozik. Számukra a törlesztőrészlet alacsonyabb lesz ebben az 5 hónapban, mint az intézkedés nélkül lett volna.

A lap úgy tudja, hogy ez átlagosan egy háztartásnál havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-megtakarítást jelenthet.

A Bankmonitor ugyanakkor úgy számol, hogy ha 2,16-2,48 százalékponttal lesz kisebb egy kölcsönnek a kamata a jövő évben a jelenlegi állapotok alapján, akkor ez egy 7 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitel esetében 7400 - 8600 forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelentene. (A számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a hitelkamat a BUBOR mellett fix 2,5 százalék kamatfelárat tartalmaz.) Ez gyakorlatilag a havi fizetnivaló 9,5-10,7 százalékos csökkenését eredményezné.

Ráadásul a magas infláció miatt az irányadó kamatok további emelkedésére számítanak a szakértők. Vagyis ez a pénzügyi előny még nagyobb lesz az elkövetkező hónapokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság