Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mennyit kóstálhat egy SEK-es diploma?

Tényleg, tudják mekkora tandíjra számíthatnak a szombathelyi SEK-re önköltségi alapon berepülő gólyák?

Az Orbán-Hoffmann tengelyben született új felsőoktatási rendnek köszönhetően – ahogy korábban már cikkeztünk róla 918 újonc jöhet a SEK-re 2012. July 25. 12:48 – az egyetemi képzőhelyek rendkívül szűkre szabott államilag finanszírozott létszámmal, néhol érthetetlenül drágának tűnő költségtérítéses szakokkal vágnak bele az új, 2012/13-as tanévbe. A szombathelyi NYME-SEK-en épp emiatt a tavalyi évekhez képest közel harminc százalékkal csökkent a jelentkezők száma, így a pótfelvételi után mindössze ezren (első körben 918 + 136-an a pótfelvételi után) kezdhetik meg tanulmányaikat. A diákok negyven százaléka ráadásul (majd négyszázan) az első szemeszterben biztosan költségtérítéses képzésben vehet csak részt.

De mennyi tandíjat kell majd fizetniük?

Ahogy Czetter Ibolyától, a SEK elnökhelyettesétől megtudtuk, a Szombathelyi Egyetemi Központban a költségtérítéses képzésre jelentkező hallgatók szemeszterenként 150-300 ezer forintos tandíjra számíthatnak. Az alapszakokon félévente átlagosan ez az összeg 175 ezer forint lesz (egy alapdiploma tehát minimum egy milliót kóstál). Ennél viszont jóval többre számítsanak a mesterszakokra jelentkezők, itt a központilag meghatározott tandíj-minimum félévente 300 ezer forint lesz.

Sajtótájékoztató a SEK-en
Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi tandíjak nagyságrendjükben hasonlóak, mint az ELTE képzéseinek árai, ahol például egy anglisztika alapszakon 150 ezer forintot (mesterszakon itt is 300 ezret), pszichológián 298 ezret kell fizetni. ( Bővebben itt böngészheti át az árakat... )

Önköltségi alapon 12 millió egy orvosi diploma

Szeptembertől – olvashatjuk az eduline-on - a legtöbbet a pécsi egyetem orvostudományi karán kell fizetni, itt szemeszterenként 1 millió 50 ezer forintot kérnek el az önköltséges hallgatóktól. A Semmelweis Egyetem orvosi karán nappali tagozaton valamivel olcsóbban mérik a diplomát, szemeszterenként 1 millió 20 ezer forint a tandíj. (Mivel ezen a szakon a képzési idő 10 helyett 12 félév, összesen 12 millió 240 ezer forintba kerül az orvosi diploma, ha valaki végig önköltséges hallgatóként tanul.) A debreceni, a pécsi és a szegedi orvosi karon valamivel kevesebbet, 950 ezer forintot kérnek egy félévért.

A legdrágább képzések listájának harmadik helyén a gyógyszerészet áll: a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészettudományi Karán 800 ezer forintot fizethetünk egy félévért, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetemen 750 ezer forintot.
A művészeti képzés sem olcsóbb, Magyar Képzőművészeti Egyetemen 800 ezer forintért lehet alkalmazott látványtervezést tanulni alapképzésben, nappali tagozaton. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig ugyanennyibe kerül az előadóművész képzés klasszikus ének, gitár, hegedű vagy zongora szakirányon, míg a jazz-ének szakért 700 ezer forintot kérnek el.

Van kiút: a hitel vagy a jó tanulmányi eredmény

Egy év után még mindig van remény, hiszen a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgatók átkerülhetnek az államilag finanszírozott kategóriába (de ki is lehet onnan kerülni, ha rossz a tanulmányi átlag). Addig pedig a diákhitel 2. konstrukcióval a költségtérítés összegére külön hitel is igényelhető. (Ezt azok vehetik fel, akik képzési díjat kell, hogy fizessenek. Nagyon kiszámítható konstrukcióról van szó, hiszen az ügyfeleknek csak 2 százalékos kamatot kell fizetniük, az efölötti részt az állam átvállalja.)

Vállalják? - Egy hét, és dönteni kell

Az, hogy a költségtérítéses helyekre bejutott diákok közülük végül is szeptemberben hányan kezdik meg egyetemi-főiskolai tanulmányaikat, vállalva az extra anyagi terheket, csak a szeptember 3-ai beiratkozás után derül ki… Addig lehet mérlegelni…

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

918 újonc jöhet a SEK-re

1181-en kérték első helyen felvételüket, közülük 918-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől a szombathelyi intézményben. – Az eredményekről ma délelőtt kaptunk tájékoztatást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra