Eddig: 1 639 863 / 3 000 000 Ft, 75 támogató. Még8nap.
Légy része az igazságnak!

Mentőöv a vendéglátóiparnak?

Életbe lépett a rendelet, de kérdés, ennyi segítség elég lesz-e.

Kedden este a Magyar Közlönyben megjelent és szerdán hatályba is lépett az a kormányrendelet, amelynek célja, hogy gyors és hathatós segítséget nyújtson a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóiparnak és a turizmusban érdekelt vállalkozásoknak.

A tervezett intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A modellváltásnak köszönhetően stabilizálódhat a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek.

A kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást. A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti majd.

Az elszámolási rendszer úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak. A Portfolio.hu felidézi, sok kritika érte a kormányt amiatt, hogy a szinte teljesen leállt szektor támogatására kevés forrást fordított, illetve az sem jutott el az ágazat szereplőihez. A múlt heti adatok szerint a 27 milliárd forint értékben igényelt munkahelyvédelmi támogatásból mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez.

Az ágazat szakemberei a rendelet ellenére is úgy látják, sokkal nagyobb a baj a vendéglátásban és a turizmusban, hogy azt orvosolni lehetne a bértámogatás előfinanszírozásával. Sokan, maguk az érintett vállalkozások is, a lépcsőzetes nyitásban látják az egyetlen lehetőséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Gazdaság

Tovább az oldalra