Mentőöv a vendéglátóiparnak?

Életbe lépett a rendelet, de kérdés, ennyi segítség elég lesz-e.

Kedden este a Magyar Közlönyben megjelent és szerdán hatályba is lépett az a kormányrendelet, amelynek célja, hogy gyors és hathatós segítséget nyújtson a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóiparnak és a turizmusban érdekelt vállalkozásoknak.

A tervezett intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A modellváltásnak köszönhetően stabilizálódhat a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek.

A kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást. A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti majd.

Az elszámolási rendszer úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak. A Portfolio.hu felidézi, sok kritika érte a kormányt amiatt, hogy a szinte teljesen leállt szektor támogatására kevés forrást fordított, illetve az sem jutott el az ágazat szereplőihez. A múlt heti adatok szerint a 27 milliárd forint értékben igényelt munkahelyvédelmi támogatásból mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez.

Az ágazat szakemberei a rendelet ellenére is úgy látják, sokkal nagyobb a baj a vendéglátásban és a turizmusban, hogy azt orvosolni lehetne a bértámogatás előfinanszírozásával. Sokan, maguk az érintett vállalkozások is, a lépcsőzetes nyitásban látják az egyetlen lehetőséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Gazdaság