Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mérei Tamás: Célokat kell kitűzni, előre kell tekinteni, sohasem hátra, nekem ez lett a filozófiám

Az idei Hollywood Classicson - nem kis meglepetésünkre - Mérei Tamás is beült a szimfonikusok közé csellózni. A zűrös és zavaros szétválás után jó volt viszontlátni az egykori igazgatót a zenekarban, ráadásul egy olyan projektben, amit tíz éve ő hívott életre.

Ahogy kávézás közben meséli, nem egyszerű éveken van túl. Nem szeretne "betegezni", de túlélt egy életmentő szívműtétet, aztán számos komplikáció egyikeként az elmúlt fél évben újra kellett tanulnia beszélni:

Hihetetlen nehéz küzdelmeken vagyok túl. Viccesen, ha megkérdezik, hogy vagyok, azt is szoktam mondani, nálam az is hírértéknek számít, hogy élek.

Mérei Tamás
Mérei Tamás
Kovács Dávid

- Rövid ideig dolgoztál újságíróként, hallottuk, hogy itt-ott tanítasz, de mi minden történt veled 2015 januárja óta ? Azóta, hogy el kellett hagynod a szombathelyi zenekart?

- Itt Szombathelyen, a szakmámban nagyon korlátozottak a lehetőségek, ezért is lettem újságíró. Hívtak Budapestre, és egyéb helyekre is, de a gyerekeim miatt nem szerettem volna elköltözni Szombathelyről. Annak idején emiatt jöttem vissza Amerikából, és Ausztriából is, hogy itt neveljük fel őket, magyarnak Magyarországon. Számomra az a legfontosabb, hogy minden reggel én vihessem el őket iskolába, aztán a nap végén együtt imádkozzunk.

Fontos hétközben is az együtt töltött minőségi idő, a közös kis programok, ezek a legfőbb prioritások, aztán következik az, hogy valamiből meg is kellene élni.

Kipróbáltam az újságírást, és még sok minden mást, pl. marketing-vezető is voltam egy kereskedelmi rádiónál, végül visszakanyarodtam a gyökeremhez, a csellózáshoz. Nem véletlenül voltam 27 éves koromig egyetemista, négy egyetemen tanultam, többek között a Yalen és a The Juilliardon. Most leszerződtem a zenekarhoz, mint szólócsellista, de ez csak egy rövid időszakra szól. Még nyáron hirdették meg az állást, én ugyanúgy elmentem próbajátékra, mintha senki sem ismert volna.

- Meg is tanultad a próbajátékra a kiadott darabokat?

- Természetesen, ugyanúgy felkészültem, mintha mi sem történt volna. Kellőképpen jónak bizonyultam, így megszavaztak, felvettek. Komolyan vettem, ahogy bármelyik próbajátékot. Emellett tanítok a Művészeti Szakközépiskolában is óraadóként. Amire még nagyon büszke vagyok, hogy májusban egy másik próbajátékra is elmentem, a Zeneakadémiára, ahová szintén felvettek. Így jövő tanévtől kezdve a Zeneakadémia csellótanáraként dolgozom. Megtisztelő feladat lesz, ráadásul nem is kell Budapestre költöznöm, mert az órabeosztás ezt lehetővé teszi. Emellett rendszeresen vállalok koncerteket, csináltunk egy sorozatot az Országos Filharmónia szervezésében, megesett, hogy egy héten belül 14 fellépésem is volt. A Vigadóban szólóban is felléptem, de gyakran járok külföldre is koncertezni.

.X. Hollywood Classics - Bartók terem  Mérei Tamás
Kovács Dávid

- Az újságírás, mint szakma, hogy tetszett?

- Szerettem, gyönyörű szakma, de azt is tudom, hogy nekem elsősorban a csellózáshoz van adottságom, tehetségem, számomra a zene az elsődleges fókusz, és az újságírás ettől nagyon messze áll.

- Jó pár évvel ezelőtt, amikor még igazgatóként a gyakorlásról beszélgettünk, azt mesélted, viccesen, hogy már nem gyakorolosz, csak csellózol, amikor felkérnek.

- A szinten tartáshoz ennyi elég, de a fejlődéshez természetesen gyakorlás kell, a gyakorlás pedig örömmel tölt el. Számomra pl. az is kihívás, amikor sokadszorra ugyanarra a mű eljátszására kérnek fel, nem is technikailag, hanem zeneileg, hogy képes vagyok-e új ötlettel, tartalommal megtölteni az adott mesterművet. Ilyen például és nagyon várom, hogy március 8-án a zenekarral, itt Szombathelyen, a bérletes hangversenysorozatban előadjuk Dvořák h-moll csellóversenyét. 17 évesen, amikor ugyanitt a Bartók Teremben, életemben először zenekari kísérettel játszhattam, akkor is ezt a csodálatos zenemű volt műsoron. Ezt akkor Petró János tette lehetővé és ebből az ötletből született a mostanra hagyománnyá vált, a Művészeti Szakiskolásoknak rendezett évenkénti verseny.

Mérei Tamás
Kovács Dávid

- Hogyan fogadott, ennyi év után újra a szombathelyi zenekar?

- Megható volt, hatalmas szeretettel, volt aki, amikor visszamentem, megölelt és sírva fogadott. Nem is azért, hogy látott, hanem maga a szituáció miatt, hogy elmentem a próbajátékra, mint egy idegen, és a zenekar bírálta a játékomat.

Egyébként nekem is hihetetlen élmény volt újra beülni a zenekarba, nagyon élveztem a Hollywood Classicsot Radics Gigistül, Király Viktorostul belenyaltunk a 10. Hollywood Classics koktéljába is 2018. October 05. 11:57 , amit annak idején mi indítottunk el. Hat éven át irányítottam, végül, most a tizedik jubileumi előadáson önszántamból részt is vettem benne.A közönség is szerette, külön megható volt, mennyire megtapsoltak.

- Amikor zenekar igazgató lettél, nagyszabású terveid voltak. Ehhez képest milyennek látod most a zenekart?

Fájó pont ez nekem, mert nem úgy jöttem el, hogy önszántamból, és már befejeztem az eltervezett munkát. Mindig is fájó pont marad.

Az eltávolításom előtt egy évvel írták ki a pályázatot, amit én akkor el is nyertem. Akkor a második ciklusra összeállítottam, mit szeretnék öt év alatt elérni. Továbbra is azt gondolom, az az irány lehetne a zenekar útja.

A zenekarnak, ahogy Szombathelynek is minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy magyarországi Salzburgot lehetne létrehozni.

Mérei Tamás
Kovács Dávid

Szombathelyen a zenekari élet már most is kiemelkedő, itt van az ország egyik legnagyobb zeneiskolája, művészeti szakiskolája, a hetvenes évek óta, számtalan kiváló zenészt adott a világnak. Ne felejtsük el a Capella Savariát, ami a nyolcvanas évek óta sikeres együttese a városnak, egész Közép-Európában elsőként játszottak barokk zenét autentikus hangszereken, előtte csak Hollandiában léteztek ilyen szintű zenekarok. Évtizedek óta, nyaranta Szombathelyen tartják a nemzetközi Bartók Szemináriumot, ami megint csak világhírű, nem is beszélve az Iseumban rendezett előadásokról.

Remek adottságaink vannak, minden más csak szándék és pénz kérdése.

Természetesen most is nagyszerű koncerteket ad a zenekar, részese voltam a közelmúltban a Vigadóban egy MMA rendezésű hangversenynek, amely a hírek szerint olyan sikeres volt, hogy vissza is hívták az együttest ebbe a patinás, rangos hangversenyterembe. Külön öröm, hogy Madaras Gergely – aki az én időszakomban került a zenekarhoz – megválasztották a tagok és a vezetőség újabb három évre vezető karmesternek. A megkezdett munka ezek szerint mindenki számára gyümölcsöző volt.

- Öt-hat éve még megkerülhetetlen tényező voltál Szombathely kulturális életében. Éveken át a Savaria Karnevált szervező alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgoztál, sok évtized után az Iseumi Szabadtéri Játékokat is újból megszerveztétek, és irányítottad azt is. Melyikért fáj leginkább a szíved, amikor lemondattak sorra ezekről a posztról is?

Mérei Tamás
Kovács Dávid

- Mindegyikért vérzik a szívem, ahhoz, hogy ezt a traumát az ember megeméssze, valószínűleg egy élet sem elég, de elfogadni mindent lehet. Célokat kell kitűzni, és előre kell tekinteni, sohasem hátra - nekem ez a filozófiám.

A sikerességnek és a boldogságnak az a kulcsa, hogy mennyire tudja az ember adoptálni vágyait és céljait a lehetőségeihez, hogy nem küzd az ellen, amit nem tud megváltoztatni, hanem elfogadja a helyzetét, és akkor abban megtalálhatja önmagát.

- Végül is, az Iseumban azóta is tartanak nyaranta előadásokat, igaz, korántsem úgy és abban a formában, ahogy annak idején megálmodtad.

- Ez elsősorban szándék és aztán lehetőség, pénz kérdése is. Én azonban emlékszem arra is, amikor legelőször, két hónappal a tervezett bemutató előtt, rábólintott a város a Varázsfuvolára. Nem volt szereplőgárda, sem rendező, sem nézőtér, se színpad. Hihetetlen köröket kellett futnunk ahhoz is például, hogy az Iseum színeihez passzoló lelátókat szerezzünk be, mégis, időre minden elkészült. Fantasztikus időszak volt!

Azóta is, két dolog van, amit nem tudok kiölni magamból, az egyik a kreativitás, a másik pedig Szombathely szeretete - persze nem is akarom.

- Egy időben Szombathely egyik legfőbb kultúr-lobbistájának tartottak. Szeretnél valami hasonló szerepben visszatérni?

- Egyrészt az önmegvalósítás azok után, amik történtek velem nevetséges fogalom. Azt szoktam mondani viccesen, ha megkérdezik, hogy vagy:

élek, és ez önmagában is hírérték!

Másrészt az ötletek folyamatosan keringenek a fejemben, a tettvágy és az erő is ott van, minden más a sors dolga, állok elébe.

- Civilben régóta tudni rólad, hogy a vitorlázás nagy szerelmese vagy, és például újságíróként élőben tudósítottál a nagy világversenyek rajtjáról. Ez a szenvedélyed megmaradt?

- Az elmúlt időszakban történt, hogy Fa Nándor újra útra kelt a világ legnehezebb vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on, és hihetetlen küzdelemmel, saját fejlesztésű és hazai építésű Spirit of Hungary nevű hajójával nyolcadikként célba is ért. Egyébként a szombathelyi szimfonikusok készítették a projekt hivatalos szignálját. Ott voltam a hajó keresztelőjén, a verseny rajtjánál, élőben közvetítettem a befutását az Atlanti-óceánról a Facebookon, kirakta az Index is, valamint segíthettem a csapata munkáját is. Hihetetlen eredménynek tartom, hogy 64 évesen, a 30 fős mezőnyből nyolcadikként ért célba, egy saját hajóval végigcsinálta az egészet, miközben a többi versenyző mögött több milliárdos projektek álltak. Büszke vagyok rá, hogy Nándi barátjának tart.

Mérei Tamás
Kovács Dávid

- Amerikából egyszer csak belecsöppentél a magyar vidéki politikai közélet sűrűjébe. Egy időben sokan polgármester-jelöltet is láttak benned. Ehhez képest, ami történt, pillanatok alatt félrepöcköltek, már bocsánat… A politikusokkal szemben nincs benned harag?

- Nincs, maximum frusztráció volt, de kivel szemben is lenne? Magammal? Ha valakire haragszol, ideges vagy valakire, akkor te benned gyűlik az idegesség, és csak magadnak okozol rossz érzést ezzel is. Én hiszek az objektív igazságban, hogy előbb-utóbb minden a helyére kerül.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kultúra

Tovább az oldalra