A szex játék, a házasság pedig a büntetés - Mesterdefekt

Csavaros „Ki nevet a végén”, vérre menő szellemi párbaj a WSSZ színpadán - Jordán Tamással és Kálmánchelyi Zolival.

Angol nagypolgári enteriőr egy békés, még télmentes szerda estén, a színpadon egy öreguras dolgozószobával, kandallóval, festményekkel, kütyükkel és vázákkal (amiken visszatükröződik a reflektor fénye, olyannyira, hogy bizonyos nézőtéri székekből csak ezt látni). A sarokban egy oda nem illő kellék, az életnagyságú tengerészbaba, az eljövendő szellemi társasjáték egyik figurája, a távirányítással működtethető nevetőgép. Kiráz tőle a hideg.

Mesterdetektív - WSSz, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán
Angol hidegvér
Garai Antal Atom

Ebben a színpadi környezetben forgolódik a két játékmester (Jordán és Kálmánchelyi), ők a bűnügyi komédia sakktáblájának 3D-s figurái. A képzeletbeli csatatér egyik oldalán az idősödő, minden hájjal megkent, ám élete alkonyán műfogsorra és impotenciára kárhoztatott Andrew (Jordán Tamás). Ott a sikeres és tehetős detektívregény-író, aki készül összemérni szellemi erejét, és bűnügyi regényekből összemazsolázott rafinériáját az ügyeletes – sármja (és potenciája) teljében lévő – dzsigolóval, Milo Tindle utazási ügynökkel (Kálmánchelyi Zoltán). Aki történetesen az író dekoratív, és ennek megfelelően sok pénzt felemésztő nejét készül feleségül venni. A kérdés: mi történik, ha e két elme egymásnak feszül?

Mesterdetektív - WSSz, Jordán Tamás
És ami mögötte van
Garai Antal Atom

A játékmestereknek nincs könnyű dolguk, bohózatot jól játszani színészpróbáló feladat, hogy ne legyenek se ripacsok, se unalmasak - hogy helyzet- és szerepváltozásokon túl is érdekesek tudjanak maradni. A két karakter nagyon különböző, mégis nagyon egyformák. Belül nagyon sebezhetőek, ugyanakkor vérbeli játékosok, akik nem ismerik a vereséget. A sértődékeny, rátarti, csűrcsavaros logikájára büszke milliomosból lesz magányos, kétségbeesett öregember, aki bármire képes, hogy vélt becsületét megvédje. Jordán Tamás krimiszerzője szerethető, utálható és szánható öregúr, akiből lépten-nyomon előbújik a játékos ördög, és ez tetszik.

Kálmánchelyi Zolinak is megy ez a sokarcú átváltozás, lesz ficsúrból bohóc, bohócból mesterdetektív, bosszúálló stratégából újra csak játékszer.

Mesterdetektív - WSSz, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán
Játsszuk azt, hogy
Garai Antal Atom

A színdarab (amelyből film is készült Laurence Olivier és Michael Caine, majd Michael Caine és Jude Law főszereplésével) kellően abszurd, csavaros és szórakoztató, ám körülbelül akkora szellemi kihívás, mint lefekvés előtt egy skandináv rejtvény, utángondolás-mentes, mint egy tavaszi zápor. Aki mélységekre vágyik, az menjen egy emelettel feljebb (ott játsszák Jeles Félkegyelműjét Maratoni félkegyelmű a WSSZ-ben 2013. March 01. 13:44 ).

- bűnügyi játék -

A Mesterdetektív mesterműve annak, hogyan lehet a közönséget orránál fogva vezetni. Anthony Shaffer fordulatos, meglepő darabja az 1970-es premier óta ezreket csalt csapdába. A Mesterdetektívből film is készült (Shaffer maga írta a forgatókönyvet) Laurence Olivier és Michael Caine, majd Michael Caine és Jude Law főszereplésével. Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja Wiltshire-i villájába Milo Tindle utazási ügynököt. Beszélgetésükből hamarosan megtudjuk, hogy Milo Andrew feleségének a szeretője, és Andrew egyáltalán nem bánja, hogy megszabadítják feleségétől. Andrew közöl Miloval egy tervet, amelyből mindketten profitálhatnak. Milo azért, mert gazdag lesz, így megtarthatja luxushoz szokott szeretőjét (Andrew feleségét), Andrew pedig boldogan és szabadon látogathatja saját szerelmét. Ezzel a tervvel kezdődik az élet-halál játszma. Van, aki játszik, van, aki játékszer. Vagy mindenki játékszerré válhat? Egy biztos: a játszmát végigjátsszák. Az győz, aki tovább bírja idegekkel és ötlettel. A tanulság: a szex játék - a házasság a büntetés.

Mesterdetektív - WSSz, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán
Fotók a darab első feléről galériánkban
Garai Antal Atom

Szereplők:

ANDREW WYKE / Jordán Tamás
MILO TINDLE / Kálmánchelyi Zoltán
DOPPLER NYOMOZÓ / Kerekes Péter
TARRANT ŐRMESTER / Torontál Máté
HIGGS TIZEDES / Bernáth Zoltán

Díszlettervező: Horgas Péter
Jelmeztervező: Flesch Andrea
A produkcióban szereplő logikai játékok Linka Sándor munkái.

Ügyelő: Németh Éva
Súgó: Balogh Lívia
A rendező munkatársa: M. Kapornaki Rita

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Maratoni félkegyelmű a WSSZ-ben

Közgyűlési (tudósítási) napot fejeltem meg egy több mint három órás Jeles-színházzal. Kritika következik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra