Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi a különbség a magyar és az osztrák gazdaságvédelmi intézkedések között?

A magyar kormányfő gyakran hangsúlyozza, hogy Ausztriát mintának tekintjük. Mi egy összehasonlítással tudunk ebben segíteni.

A múlt hét elején jelentették be Magyarországon a koronavírus járvánnyal kapcsolatos szigorításokat, és az ehhez kötődő gazdaságvédelmi intézkedéseket.

Habár a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, hogy a vállalkozások más könnyítésekre is számíthatnak (nyereségadó, iparűzési adó csökkentése), de egyelőre ezek körül sok a bizonytalanság.

Lapunk a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársainak segítségével összegyűjtötte a magyar és az osztrák gazdaságvédelmi intézkedéseket.

Donaustadt, Donaustadt - Bécs egyik gazdasági és pénzügyi központja békeidőben
Józing Antal

Nem állítjuk, hogy Magyarországnak ezeket kellene lekoppintani, de abból a szempontból mégiscsak érdekes, hogy Orbán Viktor többször hangsúlyozta, hogy a járványkezelésben Ausztria afféle mintaországként szolgál.

A miniszterelnök egyébként a ma reggeli rádióinterjúban fejtette ki Orbán Viktor szerint Soros György a világpolitika legkorruptabb embere 2020. November 20. 10:27 , hogy Magyarország olyan erős lábakon áll, hogy nemcsak átvészeli, de még fejlődni is tud ebben a nehéz időszakban.

Gazdaságvédelmi intézkedések Magyarországon

1. Adó- és járulékkedvezmények

2020. november hónapra 18 ágazatban, meghatározott tevékenységi kört tényleges főtevékenységként folytató vállalkozásoknak

 • nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatottak után,
 • nem kell szakképzési hozzájárulást fizetniük;
 • mentesülnek az egy hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól azzal, hogy 2020-ban további előleget már nem kell fizetniük;
 • nem kell KIVA-t fizetniük a személyi jellegű kifizetések összege után.
 • 2. Munkahely-megtartó bértámogatás

  2020. november hónapra 18 ágazatban, meghatározott tevékenységi kört tényleges főtevékenységként folytató vállalkozások, mint munkaadók részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 %-ának megfelelő összegű, munkaerőpiaci program szerinti támogatás nyújtható, amennyiben

 • a támogatás időtartamának utolsó napján a munkavállaló jogviszonya fennáll, és
 • a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.
 • 3. Szálláshely-szolgáltatás támogatása

  Az NTAK-nál regisztrált szálláshelyek esetében az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020.11.08. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80 %-át.

  4. ÁFA

  A vendéglátásban 5 százalékra csökkent az elvitelre készülő ételek áfája.

  5. Széchenyi hitelkonstrukciók

 • 0% Agrár és turisztikai hitel
 • 0,1% Folyószámla és munkahely megtartó hitel
 • 0,2% Likviditási hitel
 • 0,5% Beruházási hitel
 • Gazdaságvédelmi intézkedések Ausztriában

  1. Kurzarbeitgeld

  Teljeskörű Kurzarbeitgeld jár mindenkinek, aki nem tudja ellátni teljesen a lockdown miatt a munkáját.

  Összege:

 • a korábbi fizetés 90 százaléka, ha a bruttó bére nem haladja meg az 1700 eurót
 • a korábbi fizetés 85 százaléka, ha a bruttó bér nem haladja meg a 2850 eurót
 • a korábbi fizetés 80 százaléka, ha a bruttó bér meghaladja a 2850 eurót
 • Továbbá: havi bruttó 5370 euróig a munkaügyi hatóságok megfizetnek minden olyan költséget, amelyek a megváltozott munkavégzéshez kapcsolódik.

  2. Újrakezdési bónusz

  A munkerő piacra visszatérők „Comeback“-bónuszt kapnak az induláshoz az osztrák államtól. Finanszírozása: a jelenlegi nettó kereset és a munkanélküliség előtti nettó kereset közötti különbség 80-90 %-a, de legfeljebb 950 euró. (Az AMS-hez bejelentett üres álláshelyekre érvényes, hatálya visszamenőleges 2020. június 15-ig.)

  3. Nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatása

  Az osztrák állam 15 milliárd eurót különített el a gazdasági problémákkal küzdő cégek megsegítésére (a támogatások kifizetése tavasz óta zajlik), ezen belül 2 milliárd eurós keret szolgálja a mikro vállalkozások személyes megélhetési költségeinek finanszírozását. Az érintettek, tehát azon vállalkozások, amelyeket a belépési tilalmak, az utazási korlátozások, vagy a találkozók korlátozása miatt jelentős értékesítési veszteségekkel szembesülnek, és üzleti alapjuk veszélyben van (likviditási problémákkal küzdenek), a Corona segélyalaphoz fordulhatnak (pályázat).

  4. Hitelgarancia

  A kis- és középvállalkozások megsegítésére, a likviditási problémák enyhítésére az osztrák állam áthidaló hiteleket biztosít, és annak 80%-a erejéig garanciát vállal az ezen cégek által felvett hitelek megfizetésére (a cégeknek két évig kamatot sem kell fizetniük a felvett hitelek után). Az áthidaló finanszírozás futamideje 5 év.

  5. Turisztikai ágazat támogatása

  Sürgősségi segély áthidaló finanszírozásra 100 millió euró összegben a belföldi turizmusban érintett vállalkozások számára.

  6. Kamara

  A kamarai hozzájárulások és tagdíjak fizetési kötelezettségének felfüggesztése.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra