Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi kell ahhoz, hogy a fiatalok Szombathelyen maradjanak?

Erre mondott ötleteket a Momentum elnöke, és Szombathely közös baloldali polgármester-jelöltje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajtóbeszélgetésre invitáltak bennünket vasárnap kora délután. A Fő téri kávéház foglalt asztalánál Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Nemény András, az Éljen Szombathely polgármester-jelöltje, No és három képviselőjelölt: Bokányi Adrienn, a 2. számú választókerületének önkormányzati képviselőjelöltje, Nagy Donát, a 10. választókörzet jelöltje és Lukács Dániel, a 8. választókerület jelölte.

A vidéki győzelem legalább olyan fontos, mint a budapesti

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

S ha már Momentum, a téma: hogyan lehetne Szombathelyen tartani a fiatalokat? A Momentumnak ezt különösen illik tudni, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia egy kutatása alapján – mondja Fekete-Győr – az egyetemisták között ma a legnépszerűbb párt a Momentum. Ő egyébként is úgy gondolja, nem csak akkor történhetnek jelentős változások Magyarországon, ha Budapesten győzne a közös ellenzéki polgármester-jelölt – bár azt egyáltalán nem bánná, ha Tarlóst végre nyugdíjaznák. Ugyanolyan, ha még nem fontosabb változásokat indítana el, ha az arra esélyes városokban, Szombathelyen, Pécsen, vagy Miskolcon, ellenzéki győzelem születne.

Nagy Donát, Nemény András, Feket-Győr András, Lukács Dániel
Tóth Zsolt
"Fiatalok, menjetek el szavazni!"

A fiatalokat pedig arra buzdítja, menjenek el szavazni, szabaduljanak meg a fideszes helytartóktól, akarják a szabadságot, a zöld, tiszta levegőt. Neki egyébként nincs kocsija, csak Budapesten biciklije, s úgy véli, Szombathely egy ideális város arra, hogy az itt élők biciklizzenek! (Tényleg, mintha a szombathelyiek az utóbbi időben a bicikliről autóra váltottak volna. Pedig öt, tíz éve ez a biciklisek városa volt! Szerk.)

Bokányi Adrienn erre megjegyezte, ehhez két dolog kellene:

 • ne legyen Szombathely időről-időre ott az ország legszennyezettebb városai között,
 • épüljön ki teljesen a bicikliút hálózat.
 • Bokányi beszélt még a frissen elkészült telefonos applikációról, amely segítségével, ha bármilyen problémát észlel, jelentheti az Éljen Szombathely alkalmazásban. Ők utánajárnak a problémának, megkeresik az illetékest és visszajeleznek a bejelentőnek. Állítólag már most is több száz észrevétel érkezett hozzájuk. A rendszer működésről nemrég részletesen beszámoltunk. Problémát észlelt Szombathelyen? Jelentse be az Éljen Szombathely alkalmazásban! 2019. September 23. 17:50

  S akkor most nézzük, mit is kínálnának Szombathelyen a fiataloknak

  „Az albérlet generáció”

  Nagy Donát szerint az egyik legnagyobb baj, hogy a fiataloknak szinte leheletlen önálló lakáshoz jutnia. Ezen egyáltalán nem segített, hogy a Fidesz megszüntette a lakáskasszát. Olyan mértékben nőnek a lakásárak, hogyha egy fiatal havi 100 ezer forintot tudna megtakarítani – ami szinte lehetetlen – akkor sem tudná összegyűjteni belátható időn belül egy saját lakás árát. Ezért is jó, hogy terveik szerint a Szelestey utca 24. szám alatt munkásszálló helyett fiataloknak alakítanának ki önkormányzati bérlakásokat. (Emlékszem, régen elég jól működött Szombathelyen a fiatal házasok otthona, Nemény szerint most is vannak, de sajnos elég leromlott állapotban, és szociális alapú bérlakásként működnek.Szerk.)Nemény egyébként úgy képzeli, hogy a költségvetés bizonyos százalékát mindig az első lakáshoz jutás támogatásra fordítanák.

  Ingyen wifit mindenkinek!

  Az egészen ifjú, momentumos Lukács Dániel, aki a belváros képviseletéért száll harcba, elmondta, hogy fontosak lennének olyan dolgok is, mint az e-sport. Vagyis az elektronikus sport űzésnek megteremtése. Ezek a stratégiai és egyéb játékok nagyon népszerűek a fiatalok körében, s talán a Kisfaludy utcai egykori orosz kávézó helyén létre is hoznak egy ilyen közösségi teret. (Mondanom se kell, hogy Dániel is űzi ezt a sportot.) De még ennél is fontosabb, hogy a szombathelyi fiatoknak ne kelljen Ausztriába menni dolgozni, s az ukrán vendégmunkások helyett ők dolgozhassanak a helyi gyárakban.

  Tervbe vették azt is, hogy egész Szombathelyt besugároznák ingyenes wifi-vel. Erre még nem volt példa egyetlen városban sem. Arra még nincsenek pontos kalkulációk, hogy ez mennyi pénzébe kerülne az önkormányzatnak.

  Jó munkahelyek, jó oktatás

  Arra a felvetésre, hogy mindez nagyon szép, de alapvetően akkor maradnak a fiatalok egy városban, ha ott jól működő, minőségi és jól fizető munkahelyek vannak, emellett minőségi oktatás egészen az egyetemig, s most kicsit mindkettővel baj van. Mert a város gazdasága túlságosan a beszállító autóipartól függ, az egyetem meg évek óta küzd, hogy ne zsugorodjon tovább, s jöjjenek a hallgatók. Ez ellen mit akarnak tenni? Nemény elmondta. Kialakított maga körül egy gazdasági tanácsadó csapatot, hogy arról gondolkodjanak, merre lehetne fejlődni. Rendszeresen konzultálna a nagy cégek vezetőivel, s arra is ügyelnének, hogy az itt lévő helyi nagyobb vállalkozások, akár önkormányzati segítséggel, megmaradjanak.

  Brüsszelben pedig arról is tárgyalt, hogy az Unió egy nagy összegű pályázatot ír ki digitális képző központok kialakításra. Jelenleg nincs sok pályázó, remélik Szombathely a győztesek között lesz, s ezzel jelentős lépést tehet a város a minőségi oktatás és munkahelyek felé.

  Jöjjön a zenei fesztivál!

  Végül még egy fontos dolog is kiderült: lehet, hogy már jövő nyáron lenne Szombathelynek egy zenei fesztiválja, hogy a karnevál mellett legyen egy fiataloknak szóló nagy zenei esemény is a városban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés