Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi történik a felgyülemlett kamattal? - Tényleg többet fizetünk a moratórium lejárta után?

Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Bank.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A törlesztési moratórium miatt jövő januártól nem növekszik az ügyfelek törlesztőrészlete, s nem lesz az eredeti feltételekhez képest – mint az téves hírekben szerepel - „jóval több” az érintett fogyasztók összes terhe sem - írja a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Majd így folytatódik a közlemény:

"A moratórium miatt viszont a hitelek törlesztő részleteit egyéb céljaikra fordíthatták az ügyfelek, s ezzel jelenértéken számítva jobban jártak. Aki pedig nehéz helyzetbe került a járvány miatt, életfontosságú mentőövet kapott".

Mennyit kell majd visszafizetni?

A törlesztési moratórium lejártával, 2021-től a vonatkozó jogszabály szerint senkinek nem nő meg a havi törlesztője (kivéve a változó kamatozású hitelnél, ami a moratórium nélkül is módosulna).

"Vagyis mindenkinek ugyanannyit kell törlesztenie havonta, mint amennyit januárban a moratórium nélkül fizetett volna."

Pontatlanok azok a hírek is, amelyek szerint „jócskán” megugrana a moratóriumot igénybe vevők összes terhe a hitelező pénzügyi intézményük felé.

A valóság ezzel szemben az, hogy a fizetési stop alatti időszakban felgyűlő kamatokat a bankok, pénzügyi vállalkozások a jogszabály előírása szerint nem „csaphatják” a tőketartozáshoz, az tehát nem lesz kamatos kamat.

"A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, kiszámítható, előre látható módon."

- írják.

Emiatt egy 10 millió forint tőketartozású, 4,5 százalékos THM-es, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitelnél is mindössze 5 hónappal nyúlik meg a futamidő a kamatok teljesítésére. Cserébe az ügyfél a veszélyhelyzetben kap(ott) azonnali segítséget. Ráadásul az adott hitelnél az MNB számításai szerint mintegy 70 ezer forint előnye is lesz amiatt, mert pénzét a törlesztés helyett azonnal másra tudja használni (nem kell pl. feltörni megtakarításait sem).

A törlesztési moratóriumot idén év végéig bármikor igényelhetik az ügyfelek. Ugyanígy bármikor lehetőségük van folytatni az abbahagyott törlesztést is. Utóbbi szándékot – ha a bank emeli le a törlesztőrészletet - mindenképp jelezni kell hitelintézetnek.

A moratórium iránti bizalmat jelzi, hogy a háztartások és a vállalatok mostanáig a teljes hitelállomány 40-50 százalékánál – a hitelek darabszámát illetően összességében több mint felénél - kérték a havi törlesztés felfüggesztését. Emiatt mintegy 2000 milliárd forint likviditás marad a lakosságnál és a cégeknél. Az MNB adatai szerint ugyanakkor a háztartások 85-90 százalékát nem érintik esetleges várható fizetési nehézségek, biztos jövedelmi és munkaerőpiaci helyzetük alapján.

Magyarország mellett egyébként több uniós tagállam is alkalmazta a fizetési moratóriumot. Több országban már le is járt ennek időszaka, ám egyes tagállamokban egy szűkebb, sérülékenyebb ügyfélkör számára lehetővé is tették a törlesztés felfüggesztésének folytatását.

Az MNB folyamatos tájékoztatást ad az ügyfeleknek a törlesztési moratóriumról. Honlapján Kérdések és válaszok találhatók, s a járvány miatti pénzügyi intézkedésekről, így a moratóriumról is alhonlapot hozott létre. A jegybanki munkatársak szakmai cikkeket adtak ki a témáról, az MNB ügyfélszolgálata és vidéki Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái pedig ügyfelek ezreit tájékoztatták a főbb tudnivalókról. A jegybank emellett 30 banknak a moratóriummal kapcsolatos honlaptájékoztatóját ellenőrzi folyamatosan.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés