Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mickey Egér lassan mindenre ráteszi kapzsi kis kezét és ez nagyon nem szül jót

A Disney az évvégével felvásárolhatja a Foxot. A képregény-rajongók örülnek, hogy egyesülhetnek a MARVEL hősök, a biznisznek azoban bőven van árnyoldala is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mickeytől utólag is elnézést, hiszen egy cuki hangú rajzolt egérnek aligha van ahhoz köze, amit a Disney éppen véghezvisz.

Végre! - csaphatott a levegőbe megannyi képregényrajongó, amikor meghallották, hogy a Diseny egy az egyben megakarja vásárolni a Fox stúdiót, minden filmes jogokkal együtt. A biznisz ugyanis elsősorban nekik azt jelentené, hogy megszűnne a MARVEL karakterek megosztottsága, így végre az X-Men és a Fantasztikus Négyes is csatlakozhatna a vásznon Amerika Kapitányékhoz. Az ügy azért ennél egy kicsit összetettebb és legalább annyi árnyoldala van, mint amennyit nyernek a rajongók az üzlettel.

Az biztos, hogy a Fantasztikus Négyesnek végre jót tenne egy minőségi film
imdb.com

Marvel, Pixar, Lucasfilm. A három legfontosabb, amit az utóbbi időben bekebelezett a Disney. Kétségtelen, hogy a Marvel-filmek jelentik mostanság a filmes szórakoztatás csúcsát, de ha az utóbbi idők újvonalas Star Wars-filmjeit nézzük, akkor bőven vannak fanyalgók, akik azt mondják sokkal inkább szól már a franchise arról, hogy minnél több akciófigurát el lehessen adni egy-egy filmmel, mint arról, hogy épkézláb történetet meséljenek el egy nagyobb ív részeként. A filmek véleményezése persze teljesen objektív megítélés, azonban az már nem, hogy milyen lesz a filmes világ versenytársak nélkül.

Gondoljunk csak bele, az egész olyan, mintha az Olimpián minden egyes versenyszámban csak egyetlen induló lenne. A végén pocakos, fecskés úszók csobbannának a medencébe, hiszen teljesen mindegy a produktum, a végén úgyis az ő nyakukba kerül az aranyérem.

A Disney eddig is valami hasonlót csinált. Hiszen megszabta, hogy egyes filmjeit, mikor és mennyi ideig kell a moziknak a legnagyobb termekben játszania. Az Utolsó jediknél ez például úgy néz ki, hogy a mozik kötelesek 4 hétig a legnagyobb termükben játszani a filmet. A jegybevételből pedig 65%-ot muszáj nekik visszautalni. (A megszokott 55-60% helyett.) Ez a legtöbb mozinak komoly érvágás lesz, hiszen nagyjából az első két hétben lemegy az első roham, ám a film továbbra is foglalni fogja a nagytermet, tíz, húsz emberrel. A lényeg, hogy foglalják a helyet a versenytársak elől, így fojtva őket meg az esetlegesen több profittól.

Ugyan már - legyinthet mindenki. Hiszen a stúdiófüggetlen filmek eddig is szolgáltak egy-egy kuriózummal, olyan alkotással, amik eljutottak a közönséghez. Csak, hogy lassan ebben a modellben az is veszélybe kerülne, hogy ezek a filmek egyáltalán eljussanak a közönséghez. Ha a Disney pár hét csúszással mutat majd be egy-egy új filmet, egyszerűen nem lesz terem, ahol a független filmek teret kapnának. Arról nem is beszélve, hogy a Fox kihullásával alig maradna versenytárs. A nagyok közül az Universal, a Paramount, a Warner Bros és a filmjeivel nagyon mit kezdeni nem tudó Sony maradna állva.

De mit jelentene a Diseny újabb stúdióvásárlása? Elsősorban valóban azt, hogy a MARVEL hősök egyesülnének. Aztán azt, hogy Mickey Egér égisze alá kerülne az Alien, a Predator, az Avatar, de a Die Hard és a Csillagok háborúja is.

Az utolsó morzsa is A Disneyé lenne a Star Warsból
imdb.com

Na, várjunk csak, de hát a Disney már megvette a Lucasfilmet. Igen, csakhogy az első hat film bizonyos jogai továbbra is a Fox-ot illeti. Így például a I.-VI. epizódok DVD és Blu-Ray jogai is.

Az biztos, hogy a Disney a fejőstehet addig fogja facsarni, amíg jön belőlle tej. A Star Wars egészen biztosan újabb és újabb DVD kiadásokat fog megélni, ilyen-olyan pakkokba csomagolva a régi, új, mégújabb filmeket. Immár teljesen szabad lesz az út a messzi-messzi galaxisba.

Igen, a Vasember is együtt bandázhat végre Rozsomákkal és a Lénnyel.

Viszont kérdéses, hogy mi lesz a FOX többi igen csak erős címével. Elsősorban a Predatorra gondolok, amit éppen most próbál meg feltámasztani az a Shane Black, aki az első részben mint szereplő vett részt, most pedig a film könyvét is ő írta, sőt a rendezői széket is elfoglalta. Nagy kérdés ugyanis, hogy a családi szórakozásért foggal körömmel kardoskodó, cuki is mesevilágokat teremtő Disneynek mennyire feküdne a portfóliójába egy jó kis trancsírozós Predator vagy Alien film. Teszem hozzá, hogy az utóbbi időben Ridley Scott agymenéseit elnézve nem is olyan nagy baj, ha ez utóbbi pihen egy pár évtizedet.

Egyelőre semmi nincs kőbevésve, ám egyre több helyről szivárog a tuti infó, hogy a Fox bizony a Disneyé lesz. Meglátjuk, hogy a Hollywood felett tornyosuló sötét fellegek mennyire borítják majd be az eget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra