Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy miért 00-val jelöljük az illemhelyet?

Hát persze, hogy a Amerikában van a megoldás, de mást is megtudhat erről a fontos helyről.

Régóta van, de nem ősi találmány

Az emberiséggel nem egyidős az illemhely. Ugyanis, amíg nem volt állandó lakhelyünk, addig nem is volt szükség rá. Vagyis, amikor jött a szükség, akkor ami éppen ott volt (fa töve, bokor) - a szükséghely. Aztán a letelepedéssel együtt jött a WC is. Elsőre külön (még ma is mennyi, de mennyi udvari pottyantós van), aztán egyre közelebb a házhoz, végül házon belülre került.

Esztétikai élménnyel összekötött pisilés Szingapurban
Esztétikai élménnyel összekötött pisilés Szingapurban
NOL.hu

A legkorábbi

A ma polgárháború sújtotta Szíriában - oly, sok minden más ősi kultúránkat gazdagító tárgy mellett - tárták fel a legősibb illemhelyet, amelyet kb. 5300 évesre saccoltak a régészek. Semmi extra, de mégis csak egy kicsi és külön bejáratú helyiség, agyagedényekkel. Utóbbi megmaradt még a múlt századig...

Vízöblítés

A vízöblítés fortélyára már rájöttek a mezopotámiaiak, az indiaiak és az egyiptomiak. Bár ezt még egyszerűen úgy oldották meg, hogy egy-egy patak vagy folyó felett végezték dolgukat. Így megszabadultak a salakanyagtól, és később nyertek egy kis trágyát. A görögöknél nem volt ilyen gond: mármint nem volt vízöblítés. Ebből a kultúrszórásból ők kimaradtak, volt is járvány bőven.

Nyilvánosan

Természetesen a rómaiaké a dicsőség. Fürdőzés, piálás, zabálás, közösségi élet. Pont a WC maradt volna ki? Közösségi latrinák üzemeltek Rómában, a probléma csak a WC-papírral volt. Igaz, még a papírt nem ismerték, úgyhogy egy szivacsot használtak! Nagy ötlet! Kár, hogy egy szivacsot használt mindenki. Mármint, hogy közöset.

Nem szégyellték egy ókóri vázára festeni: törlés szivaccsal...
Nem szégyellték egy ókóri vázára festeni: törlés szivaccsal...

Adózz, ha sz_KUKAC_rsz! Avagy a pénznek nincs szaga!

A történelem sokszor és sokféle adónemre ad példát. A fenti mondat volt a lényege a Vespasianus császár által bevezetett illemhelyadónak. Bár ezt nem a szükségét végző fizette, hanem az illemhelyet üzemeltető. Azóta tudjuk: a pénznek nincs szaga.

Latrina Rómában
Latrina Rómában
Wikipédia

A sötét középkor - oda, ahova éppen jól esett!

Sötét volt, szó szerint. Ha voltak is utcák, köztük hagytak egy-egy szűk sikátort, és oda ürítettek. Ha sok eső volt, nem tartott sokáig a bűz. De csak, ha sok eső volt, mert egyébként... ja, és a paloták belsejében sem volt különb a helyzet. Még a napkirály, XIV. Lajos udvarában is egy-egy csarnok sarkában, avagy egy oszlop mögött végezték dolgukat. Újabb illatmotívumot adva hozzá a mosdatlan emberi test, az ételek, az állatok és egyebek szagának.

Középkori városrészlet. Mindent a házak közötti szük sikátorokba öntöttek
Középkori városrészlet. Mindent a házak közötti szük sikátorokba öntöttek
Wikipédia

XVI. század: halleluja!

I. Erzsébet trónolhatott az első, maira nagyban hasonlító WC-n. Nem is volt számára kérdés, be is építtette a palotájába. Sokáig azonban főúri privilégium volt az angol WC: hiába tesztelte már az illemhelyet Bözsinéni a 16. század legvégén, csak háromszáz év múlva terjedt el igazán.

A kiugró falfülke egy WC a középkori vár falán. A végtermék egyenesen szabad természetbe hullott
A kiugró falfülke egy WC a középkori vár falán. A végtermék egyenesen szabad természetbe hullott

Turizmus

Utazás, turistáskodás, körutak nélkül ma nem használnánk a dupla nullát. Mert, ugye az analfabétizmust még nem sikerült felszámolni, így sok helyütt piktogramokat használnak. Ám a WC-knél van egy kivétel: két db 0 egymás mellé helyezésével jelzik, hogy itt bizony illemhely van.

Esztétikailag is szép látvány ez a nyilvábos WC a budapesti vár alatt
Esztétikailag is szép látvány ez a nyilvábos WC a budapesti vár alatt
Nyugat.hu

Hogy miért?

Egy szállodai szobaszámozás miatt. Azt már nem tudni, hogy pontosan hol, de az Amerikai Egyesült Államokban épült egy kis szálloda nem több, mint kéttucatnyi szobával az 1800-as évek második félében. A tulaj szépen neki is állt, hogy beszámozza a lakokat. 1, 2, 3, és így tovább. (Bár, a 13-at kihagyta, de ez egy másik "szállodás" történet.)

Aztán, amikor a végéhez ért, látta, hogy az összes ajtón van szám, kivéve egyet: a mellékhelyiséget. Hülyén nézett volna ki, hogy az lesz a 25-ös, így inkább nullát, sőt, 00-t rakott rá. Nem is gondolva akkor még arra, hogy mennyi embertársának segít ezzel mielőbb arra a bizonyos helyre eljutni. Mert néha az a kérdésnyi idő is kellemetlen másodperceket tud okozni...

Hol van Szombathelyen?

A legtöbb Szombathelyre tévedő turista kifogása az, hogy alig-alig található nyilvános illemhely a városunkban. Mindössze kettő üzemel 2016-ban nyolcvanezres városunkban: a Fő téren és az Órásháznál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra