Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

De miért nincsenek kukák az erdőben? - Túrázási etikett

A járvány miatt sokan járják az erdőket, olyanok is, akinek ez újdonság. Nem árt tudni néhány alapszabályt.

A Covid miatt "túrázási újhullám" bontakozott ki, ami üdvözlendő, csakhogy már most látható néhány kellemetlen következmény.

Szilveszter után például óriási szemét maradt a Kőszegi hegységben Sokkoló, mi maradt a szilveszteri bulizók után a kőszegi Óház-kilátónál January 04. 13:05 , és a cikk után kommentháború alakult ki arról, hogyan is kellene megoldani a helyzetet. Többen hiányolták például a kihelyezett kukákat, ami azt jelzi, sokan újoncként és felkészületlenül vágnak neki az erdőnek.

Ami a régi túrázóknak természetes, az másoknak ismeretlen, fehér folt, ami kellemetlen helyzetekhez, konfliktusokhoz, vagy akár büntetésekhez is vezet. Most megpróbáljuk körbejárni azokat a pontokat, amelyek a legtöbb félreértéshez vezetnek.

Ködös kőszegi erdő ősszel
Mészáros D. Zsolt

1. Miért nincsenek kukák a túrahelyeken?

Gondoljuk át a kérdést még egyszer: Miért lennének kukák a természetben? Minden, amire szükségünk van, már a túra elején a táskánkban pihen. Így ha elfogyasztjuk az ételt és az italt, visszafelé már csak a csomagolásukat kell cipelnünk. Ami nem különösebben nagy súly.

Az erdőkben elhelyezett kukák ürítése már magában problémás lenne, a vadak miatt sem szerencsés megoldás telerakni kukával az erdőt, ugyanis odaszokhatnak hozzájuk. Valószínű, a maradékok mellett szemét is kerülne a szervezetükbe.

2. Hova tegyem a cigarettacsikket?

Ez azonnal felvet egy másik kérdést: lehet-e dohányozni az erdőben? Az erdő védelméről szóló törvényben nem írnak a cigarettázás szabályairól, de a környezet védelme érdekében mindenképpen arra kell törekednünk, hogy legyőzzük e káros szenvedélyünket. Ha ez nem sikerül, tiszteljük meg azzal a többi túrázót, hogy nem a közelükben gyújtunk rá, hanem füsttávon kívülre megyünk. Tiszteljük meg a természetet is azzal, hogy a csikket nem dobjuk el, hanem dobozban, zacskóban összegyűjtjük, majd a kijelölt kukákban megszabadulunk tőle - ez szintén nem nagy fáradtság.

3. Hazavihetem a szép virágokat, köveket, kisállatokat?

Nem! A védett és nem védett növények és állatok ott szépek, ahol élnek. Ne tépd le és ne vidd haza őket! Minden, amit a természetben találsz, az erdő ökoszisztémájának része. Ne bolygasd meg a természet rendjét!

Ködös kőszegi erdő ősszel
Mészáros D. Zsolt

A védett növények eszmei értéke átlagosan 2 ezer és - 50 ezer forint között mozog. Ha nagyon nagy hibát követünk el, akár szabadságvesztéssel is járhat a büntetés.

4. Lehet zenét hallgatni?

Már botlottam bele olyan arcokba, akik kikocsikáztak egy szép helyszínre, kinyitották az ajtókat, és benyomtak valami dübörgő zenét a természet csendjébe. Azonkívül, hogy nem zenehallgatás miatt megy az ember általában túrázni, tudnunk kell a fent említett törvényről, amely egyértelműen kimondja:

"Az erdő látogatója

a) az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat,

b) az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet indokolatlanul nem zavarhatja."

5. Hogyan túrázzunk kutyával?

Biztosan nagy élmény kedvencünknek, ha póráz nélkül rohangálhat a természetben, gondolnunk kell azonban az erdő élővilágára és a többi túrázóra is. Nem tudhatjuk, hogy kedvencünk miként reagál az új ingerekre, esetleg megijed valamitől vagy megkerget egy mókust. Azzal sem lehetünk tisztában, hogy kinek okoz kellemetlenséget, félelmet az állat felügyeletlen jelenléte. Tartsuk tiszteletben mások érzéseit és óvjuk a természetet. Azt talán már említenem sem kell, hogy vigyünk magunkkal zacskót az ürülék összeszedéséhez.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Józing Antal

6. Hol lehet vécézni?

Vírus ide vagy oda, az erdőben is figyelnünk kell a higiénés szabályok betartására, ne dobjunk el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, wc-papírt. Az erdő nem illemhely. Próbáljuk a túra elején vagy után elvégezni kisebb nagyobb dolgainkat, ha épp nincs a közelben a célnak megfelelő, kijelölt illemhely. Ha van, azt használjuk.

7. Hol rakhatok tüzet?

Csak kijelölt helyen gyújthatunk tábortüzet, ha épp nincs tűzgyújtási tilalom. Fontos, hogy eloltsuk a tüzet, mielőtt odébb állunk.

+1. Miért köszöngetünk egymásnak az erdőben?

Ez egy íratlan illemszabály. Ahogy falvakban, folyosókon vagy liftben is köszönünk a másiknak, úgy a természetben is. Amúgy sem találkozunk sok emberrel, és egy kis tisztelettől még soha senkinek nem esett baja.

Túrázás
pixabay

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Sokkoló, mi maradt a szilveszteri bulizók után a kőszegi Óház-kilátónál

Emberi ürülék és szemétáradat a népszerű túracélpontnál.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra