Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért sütünk otthon kenyeret, ha tele a polcok és nyitva a pékségek?

Pszichológia, bizony, pszichológia.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor néhány héttel ezelőtt Magyarországra is beköszöntött a kijárási korlátozás világa, az emberek egy része megrohanta az élelmiszerboltokat.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A konzerves és rizsszekciók mellett alaposan leürültek a lisztespolcok is, és szinte azonnal megkezdődött a házi kenyérsütések korszaka is.

Az élesztőt gyártó cégek nem győzik a megnövekedett keresletet
Pixabay.com

A weboldalakon és a közösségi médiában receptek százai keringenek, ismerőseink versenyben kelesztik a tésztát, sütik a kenyeret és osztják meg a Facebookon a gusztusosabbnál gusztusosabb végeredményeket.

Mi pedig talán ugyanezt csináljuk, és fel sem tesszük a kérdést:

Miért is?

Hiszen semmi nem utal arra, hogy élelmiszer-, liszt- vagy kenyérhiány lenne, a szupermarketekben tömve vannak a kenyerespolcok és kedvenc pékségeink is a szokásos választékkal nyitnak ki minden egyes nap.

Valóban vannak olyan országok, amelyek már korlátozták a gabonaexportot, mondván a kenyérhiány könnyen átcsaphat utcai lázadásba, de ennek Európában semmi jele nincs, ráadásul a kenyérsütés abból a szempontból sem tűnik túl racionálisnak, hogy pont azt a lisztet használjuk el, amit a nehezebb időkre vettük.

Akkor?

A pszichológusok szerint a házi kenyérsütési láznak nem annyira gyakorlati, mintsem lélektani mozgatórugói vannak.

A házi kenyérsütés:

  • Kiszabadulást jelent a bezártság egyhangúságából
  • Eltereli a figyelmet a járvánnyal kapcsolatos nyomasztó hírekről
  • Azt az érzetet kelti, hogy nem vagyunk teljesen tehetetlenek a külső világ eseményeivel kapcsolatban
  • Uralmunk alá hajtjuk azokat a fránya mikroorganizmusokat, amelyek most úgy úgy viselkednek, ahogy mi szeretnénk (kelesztés)
  • Bűntudatlanul ehetünk végre fehér kenyeret, amelyre annyira vágyunk
  • „Egy hónappal ezelőtt még mindenki a glüténmentes étrendben hitt, most pedig hirtelen mindenki pék lett” - hívja fel a figyelmet a hirtelen megváltozott világra Maddalena Borsato, a Torinói Egyetem gasztronómia kutatója, aki korábban maga is Olaszország leghíresebb pékségeiben és cukrászdáiban dolgozott.

    Borsato a kenyérsütés egy másik lehetséges magyarázatára is rámutat.

    Ez pedig a segítés, a gondoskodás szimbóluma a bezártság és a tehetetlenség idején.

    „Kenyeret nemcsak magunknak, hanem másoknak szoktunk készíteni. És amikor most otthon kenyeret sütünk, majd közzétesszük annak a fotóját, az azt jelenti, hogy szeretnénk azt másokkal is megosztani” - mondja az egykori pék. És gyanítjuk, hogy igaza van.

    Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
    Hirdetés
    Hirdetés

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés

    Életmód

    Hirdetés