Miért vágtatnak gyorsabban Magyarországon az élelmiszerárak, mint Nyugat-Európában?

Az Agrárközgazdász ugyanazt mondja, mint egy lapunknak nyilatkozó kereskedő.

Az egekbe emelkedő energiaárak mellett a legtöbbet az elszabadult inflációról beszélünk. Amikor élelmiszerboltba megyünk, újra és újra elhűlünk a pénztárnál, és nemcsak a drágulást, de azt is érezzük, hogy itt valami nem stimmel.

Itt van például a kenyér árának a drágulása, amely kenterbe vágja az egész földrészt.

Az Eurostat közelmúltban publikált adatsora szerint Magyarországon a kenyérárak egy év alatt 65,5 százalékkal emelkedtek, ami közel négyszerese (!) az EU-átlagnak (18%), és kétszerese az utánunk következő Litvániának (33,3%).

Az unióban egyébként legkevésbé Franciaországban emelkedett a kenyér ára (8,2%), de még ennél is jobb a helyzet a közismerten szegény Svájcban, ahol a polgárok kemény 3,9 százalékkal fizetnek többet a kenyérért, mint tavaly ilyenkor.

Napi sokk az élelmiszer vásárlás
Auchan Magyarország

De hasonló a helyzet a többi élelmiszer esetében is.

A Szeretlelmagyarország.hu -nak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász két dologgal magyarázza a magyarországi élelmiszerárak szédítő növekedését:

 • 1. A gyenge forint : a magyar termelők a világpiacon is értékesíthetik a termékeiket, euróért, vagy dollárért. Így van egyfajta „exportnyomás” rajtuk, mert jobban járnak, ha valutát kapnak a termékeikért, mint forintot.
 • 2. Az ársapkák . A nagy áruházi láncok azt az összeget, amit elveszítettek az ársapkás termékeken, egyszerűen rárakták a többi árucikkre. Ehhez jött még az extraadó, amivel „felhergelték” az ágazatot. És nem csak a kereskedők kezdtek el árat emelni, hanem a termelők is, akik úgy érezték, itt az alkalom, hogy az eddig alacsony haszonnal eladott termékeikért többet kérjenek. Úgy gondolták, ezt most a fogyasztók jobban elfogadják.
 • Lapunknak a közelmúltban nyilatkozott Olyan jól sikerült az élelmiszerárstop, hogy kenyérár-emelkedésben fölényesen lenyomtuk az egész földrészt September 20. 20:14 egy kereskedő, aki szinte szóról szóra ezt mondta:

  „Ha nekem azt mondaná az állam, hogy néhány termékemet ráfizetéssel kell árulnom, egészen biztos, hogy nem vállalnám be a veszteséget. Egyszerűen drágábban adnám a többit. És ha már drágítok, akkor már mindegy, csessze meg az állam, több terméken és jobban emelném meg az árat, ki a fene tudja követni a meglóduló inflációban, hogy mi indokolt és mi nem?” – adott egyféle magyarázatot arra, hogy miért szabadult el a magyar infláció közel kétszer annyira, mint az uniós átlag.

  A kisebb boltoknak kevesebb a mozgásterük, de a nagy láncoknak végtelen számú lehetőségük van egy kis „potya” áremelésre, amikor mindenki elfogadja, hogy az eheti árak magasabbak, mint a múlt hetiek – tette hozzá.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t