Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi kérdés: mikor kérhetjük vissza az ajándékot?

Kevesen tudják, hogy bizonyos esetekben a jog erre lehetőséget ad.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ajándékok visszakérhetőségének kérdésével foglalkozik a Bíróság.hu . A téma alapból érdekes, és külön aktualitást jelent a karácsony közeledte, amikor is komoly értékek cserélnek gazdát. Amit aztán nem egy esetben megbán az ajándékozó.

Sokaknak talán eszükbe sem jut, de amikor megajándékoznak valakit, tulajdonképpen szerződést kötnek vele, amit bizonyos körülmények között akár fel is mondhatnak, azaz visszakövetelhetik az ajándékot, vagy annak ellenértékét

– mondja a szakportálnak adott interjúban a Miskolci Törvényszék bírája.

Az értékesebb ajándékok esetén célszerű szerződést kötni - ki tudja, mit hoz a jövő?
Mészáros Zsolt

Dr. Szrogh Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy az ajándékozás olyan ingyenes vagyonátruházás, ahol alapvetően nincs formakényszer. Csak az ingatlanok elajándékozását kötelező írásos formában rögzíteni.

A többi esetben szerződés az átadással automatikusan létrejön.

Nagy kérdés, hogy mi történik, ha valaki később visszakéri az ajándékot. Nos, ez nem lehetetlen, mondja a szakember, de mindenképpen nyomós indok kell hozzá.

Ez jogilag úgy néz ki, hogy a római jog egyik alapelve a pacta sunt servanda (a szerződéseket teljesíteni kell), és ez az ajándékozásra is vonatkozik. Azaz alapból olyan nincs, hogy valaki meggondolta magát.

De három esetben mégis van kivétel:

 • az ajándékra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van,
 • a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el,
 • ha meghiúsult az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés.
 • Példának azt hozza fel az írás, hogy az apa – fiúutód hiányában - a lánya vőlegényének adja az apáról fiúra szálló családi órát, de az esküvő később valamiért meghiúsul. Ekkor vissza lehet követelni az órát, sőt, ha az már nincs meg, akkor annak értékét.

  A szakember azt mondja, az értékesebb ajándékok esetében – tekintettel a későbbi bizonyításra - célszerű ajándékozási szerződést kötni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hasznos

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra