Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi kérdés: mikor kérhetjük vissza az ajándékot?

Kevesen tudják, hogy bizonyos esetekben a jog erre lehetőséget ad.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ajándékok visszakérhetőségének kérdésével foglalkozik a Bíróság.hu . A téma alapból érdekes, és külön aktualitást jelent a karácsony közeledte, amikor is komoly értékek cserélnek gazdát. Amit aztán nem egy esetben megbán az ajándékozó.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Sokaknak talán eszükbe sem jut, de amikor megajándékoznak valakit, tulajdonképpen szerződést kötnek vele, amit bizonyos körülmények között akár fel is mondhatnak, azaz visszakövetelhetik az ajándékot, vagy annak ellenértékét

– mondja a szakportálnak adott interjúban a Miskolci Törvényszék bírája.

Az értékesebb ajándékok esetén célszerű szerződést kötni - ki tudja, mit hoz a jövő?
Mészáros Zsolt

Dr. Szrogh Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy az ajándékozás olyan ingyenes vagyonátruházás, ahol alapvetően nincs formakényszer. Csak az ingatlanok elajándékozását kötelező írásos formában rögzíteni.

A többi esetben szerződés az átadással automatikusan létrejön.

Nagy kérdés, hogy mi történik, ha valaki később visszakéri az ajándékot. Nos, ez nem lehetetlen, mondja a szakember, de mindenképpen nyomós indok kell hozzá.

Ez jogilag úgy néz ki, hogy a római jog egyik alapelve a pacta sunt servanda (a szerződéseket teljesíteni kell), és ez az ajándékozásra is vonatkozik. Azaz alapból olyan nincs, hogy valaki meggondolta magát.

De három esetben mégis van kivétel:

 • az ajándékra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van,
 • a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el,
 • ha meghiúsult az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés.
 • Példának azt hozza fel az írás, hogy az apa – fiúutód hiányában - a lánya vőlegényének adja az apáról fiúra szálló családi órát, de az esküvő később valamiért meghiúsul. Ekkor vissza lehet követelni az órát, sőt, ha az már nincs meg, akkor annak értékét.

  A szakember azt mondja, az értékesebb ajándékok esetében – tekintettel a későbbi bizonyításra - célszerű ajándékozási szerződést kötni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hasznos

  Hirdetés