Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon

Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban mutatta be a magyar pavilont. Mi is bemutatjuk most, bár eléggé rosszul érezzük magunkat miatta. Ráadásul a végső helye Szombathelyen lesz!

Hadd fájjon, hagyom - szól a dalszöveg, ami mintha iránycélként lebegett volna a magyar pavilonpályázat zsűrijének szeme előtt. Hiszen hogyan máshogyan eshetett volna a választásuk egy építményre, ami olyan, mint egy hetvenes években szcientológusok által tervezett kozmikus műbálna, aminek lerágták a műhúsát, Makovecz Imre meg sámáni repülő csészealjakat cuppantott a rusnya műanyag műtetem mindkét végére?

És nem is csak ezzel van gond. A sztori legizgalmasabb fejezete rögtön az, hogy hiába áll a hivatalos oldalon feketén-fehéren a még januárban közzétett hír , miszerint

a Malom jeligéjű munka nyerte a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázat első díját

, végül a második helyezett pályamű, az ALAKOR mehet Milánóba. Ráadásul annak is egy továbbtervezett változata.

Nézzük meg jól, mert még sokszor fogjuk látni:

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expohungary.com

Ahogy az várható volt, az MTI sem törte össze magát, hogy választ találjon erre a dilemmára. Tegnap közölt hírükben mindössze ennyit írnak:

a zsűri eleve azokat a pavilonokat részesítette előnyben a látványötlet pályázaton, amelyek az ember és természet, illetve a hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozták szintézisbe.

A pavilon weboldalán található leíráson legalább jókat lehet derülni, vagy szégyenkezni, vagy egy földbe ásott lyukba beleüvölteni, habitustól függően. Kiderül belőle például, hogy az a két bazinagy barna korong valójában egy-egy sámándob. És hogy ezek

az ősi gyökerekre, az ember és a természet misztikus kapcsolatára utalnak.

A bordák pedig a felfelé nyitottságra, a napfény felé fordulásra, de a "lényeget" körülölelő és azt óvó virágszirmok motívumait is megjelenítik. És a legerősebb mondatok mondatok még mindig hátravannak.

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expohungary.com

Azok ugyanis bizarr komplexum tetején-közepén helyet foglaló kertet illetik.

A kert célja, hogy az idelátogató olyan helyen találja magát, amelyet áthat az ÉLET. Áthatják az elemek, a tűz–víz–levegő–föld, és az ezek metszőpontjában megszülető ötödik elem (quinta essentia), az élet forrása, a magyar hagyományban is jelenlévő életfa. A fa a világ tengelye, kapocs Ég és Föld között. A növényvilág, amely képes az ásványit a kozmikus energiával élővé alakítani.

Győzött a táltosmagyarok lobbija?

Ahogy nézegetjük ezt a kiábrándító konstrukciót, csak idetolul a gondolataink elé az az átható élményünk, amit még Dobogókőn szereztünk tavaly nyáron . Emlékeink adatbázisából szinte pop-up ablakokként pattannak elő azok a zavaros tekintetű, szittyasapkás, jurtákból ki-bemászkáló, furcsa szerzetek, akik akkor olyanokat beszéltek a fülünk hallatára az általuk egyszerűen csak a Föld szívcsakrájának gondolt helyszínen, hogy

szertartásokkal lehívjuk azokat a kódokat és erőket, amik szükségesek a népnek, hogy elrugaszkodjon a turulfészekről.

Pont ennyi értelmet látunk sugározni az ALAKOR-ból is. Persze nézzük a jó oldalát: legalább látja rólunk a világ, hogy egy izgalmas, sokszínű, kiszámíthatatlan nép vagyunk, akik egy súlytalan Eurovíziós Dalfesztivált vérkomolyan vesznek, egy Világkiállításra meg küldenek egy bumfordi szittyabárkát. De semmi baj, mert a végső helye legalább Szombathelyen lesz !

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expo2015.org

És még egy apróság

Ahogy azt a képeket felfedező Cink.hu megírta , ezt az ALAKOR nevű pavilontorzót az állami tulajdonú Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. fogja majd megturnéztatni Magyarországon. A blog szerint róluk annyit érdemes mindenképpen tudni, hogy ez a cég a felelős a Nemzeti Kreatív Intézet hálózatának országos, lletve Kárpát-medencei kiépítésére is - arról az intézetről van szó, ami rögtön az indulásakor logólopási botrányba keveredett . Hát ennyit az állami felügyeletű kreativitásról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű