Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon

Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban mutatta be a magyar pavilont. Mi is bemutatjuk most, bár eléggé rosszul érezzük magunkat miatta. Ráadásul a végső helye Szombathelyen lesz!

Hadd fájjon, hagyom - szól a dalszöveg, ami mintha iránycélként lebegett volna a magyar pavilonpályázat zsűrijének szeme előtt. Hiszen hogyan máshogyan eshetett volna a választásuk egy építményre, ami olyan, mint egy hetvenes években szcientológusok által tervezett kozmikus műbálna, aminek lerágták a műhúsát, Makovecz Imre meg sámáni repülő csészealjakat cuppantott a rusnya műanyag műtetem mindkét végére?

És nem is csak ezzel van gond. A sztori legizgalmasabb fejezete rögtön az, hogy hiába áll a hivatalos oldalon feketén-fehéren a még januárban közzétett hír, miszerint

a Malom jeligéjű munka nyerte a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázat első díját

, végül a második helyezett pályamű, az ALAKOR mehet Milánóba. Ráadásul annak is egy továbbtervezett változata.

Nézzük meg jól, mert még sokszor fogjuk látni:

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expohungary.com

Ahogy az várható volt, az MTI sem törte össze magát, hogy választ találjon erre a dilemmára. Tegnap közölt hírükben mindössze ennyit írnak:

a zsűri eleve azokat a pavilonokat részesítette előnyben a látványötlet pályázaton, amelyek az ember és természet, illetve a hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozták szintézisbe.

A pavilon weboldalán található leíráson legalább jókat lehet derülni, vagy szégyenkezni, vagy egy földbe ásott lyukba beleüvölteni, habitustól függően. Kiderül belőle például, hogy az a két bazinagy barna korong valójában egy-egy sámándob. És hogy ezek

az ősi gyökerekre, az ember és a természet misztikus kapcsolatára utalnak.

A bordák pedig a felfelé nyitottságra, a napfény felé fordulásra, de a "lényeget" körülölelő és azt óvó virágszirmok motívumait is megjelenítik. És a legerősebb mondatok mondatok még mindig hátravannak.

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expohungary.com

Azok ugyanis bizarr komplexum tetején-közepén helyet foglaló kertet illetik.

A kert célja, hogy az idelátogató olyan helyen találja magát, amelyet áthat az ÉLET. Áthatják az elemek, a tűz–víz–levegő–föld, és az ezek metszőpontjában megszülető ötödik elem (quinta essentia), az élet forrása, a magyar hagyományban is jelenlévő életfa. A fa a világ tengelye, kapocs Ég és Föld között. A növényvilág, amely képes az ásványit a kozmikus energiával élővé alakítani.

Győzött a táltosmagyarok lobbija?

Ahogy nézegetjük ezt a kiábrándító konstrukciót, csak idetolul a gondolataink elé az az átható élményünk, amit még Dobogókőn szereztünk tavaly nyáron. Emlékeink adatbázisából szinte pop-up ablakokként pattannak elő azok a zavaros tekintetű, szittyasapkás, jurtákból ki-bemászkáló, furcsa szerzetek, akik akkor olyanokat beszéltek a fülünk hallatára az általuk egyszerűen csak a Föld szívcsakrájának gondolt helyszínen, hogy

szertartásokkal lehívjuk azokat a kódokat és erőket, amik szükségesek a népnek, hogy elrugaszkodjon a turulfészekről.

Pont ennyi értelmet látunk sugározni az ALAKOR-ból is. Persze nézzük a jó oldalát: legalább látja rólunk a világ, hogy egy izgalmas, sokszínű, kiszámíthatatlan nép vagyunk, akik egy súlytalan Eurovíziós Dalfesztivált vérkomolyan vesznek, egy Világkiállításra meg küldenek egy bumfordi szittyabárkát. De semmi baj, mert a végső helye legalább Szombathelyen lesz!

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
expo2015.org

És még egy apróság

Ahogy azt a képeket felfedező Cink.hu megírta, ezt az ALAKOR nevű pavilontorzót az állami tulajdonú Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. fogja majd megturnéztatni Magyarországon. A blog szerint róluk annyit érdemes mindenképpen tudni, hogy ez a cég a felelős a Nemzeti Kreatív Intézet hálózatának országos, lletve Kárpát-medencei kiépítésére is - arról az intézetről van szó, ami rögtön az indulásakor logólopási botrányba keveredett. Hát ennyit az állami felügyeletű kreativitásról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű