Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre nyáron?

Toklász? Hotspot? Nyüvesség? Mik ezek és mit tehetünk ellenük?

Nemcsak a hőség és a frontok okozhatnak gondot nyáron, Nemcsak minket viselnek meg a frontok, figyeljünk oda kedvenceinkre is! 2020. August 06. 07:26 sok más olyan veszély is leselkedik ilyenkor kedvenceinkre, melyekre lehet, hogy nem is gondolnánk. Ezekről beszélt most lapunknak Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház vezetője.

Toklász

A toklász az egérárpa termése, ez egy gyomnövény, ami szinte mindenhol megtalálható, az út és a járda szélén, illetve a kertben is. Amikor ennek a gabonaszerű növénynek megérik a termése májusban, akkor ez a kis kalász egész nyáron veszélyezteti kedvenceinket. Nyár elején kezdődik a toklászszezon, ami főleg a hosszabb szőrű, illetve a spániel típusú kutyákat érinti, ezért ajánlatos június elején jól lenyíratni a szőrüket, hogy ne történjen baj. Ha pedig a kertünkben van ilyen növény, akkor azt tanácsos kiirtani.

Szombathelyi Állatkórház

A toklász ugyanis olyan, mint egy horog, csak befelé tud haladni. Bele tud menni a kutya fülébe, orrába, szemébe, az ujjak közé, a hónaljba, a lágyéki tájékokba és a szőrébe is, ahonnan belefúródik a bőrébe. Amikor megtörténik a baj, iszonyú gyorsan jönnek a tünetek.

 • Ha a fülben van: nagyon elkezdik rázni a fejüket, szinte folyamatosan oldalra fordítva tartják a fejüket, illetve krónikus fülgyulladást is okozhat.
 • Ha szemben van: erős kötőhártyagyulladás alakulhat ki, illetve ki szokta dörzsölni a szaruhártyát is, amiből fekély is lehet.
 • Ha az orrban van: nagyon erős, szűnni nem akaró tüsszögés jön.
 • Ha a bőrben: gennyes gyulladás alakulhat ki, ami még váladékozhat is.
 • Ha az ujjak közé megy: sokszor hetekig-hónapokig tartó sipoly az eredmény.
 • Nagyon kellemetlen, akár hónapokig tartó gyulladást tud fenntartani a toklász. Időben észre kell venni és ki kell szedetni, ezt csak állatorvos tudja megtenni. Mivel ez a spánieleknél elég gyakori, ezért azt szokták mondani, hogy ha elviszik őket sétálni, akkor vattagombócot kell tenni a fülükbe.

  Hotspot (Forró folt)

  Ez egy kutyabetegség, ami tipikusan nyáron jön elő. Egy hirtelen típusú allergiás reakcióról van szó, nagyon gyakori, szinte minden harmadik-negyedik kutyust ezzel visznek be nyáron, csak éppen nem szokták tudni a gazdik, hogy pontosan mi is ez.

  Egy hatalmas gennyes folt alakul ki a bőrükön, egyik napról a másikra. A gazdák azt szokták hinni, hogy megsérült a kutyus vagy felsértette a bőrét, de nem, csak így reagál valamire a szervezete. Kihullik a szőr ezen a részen és nagyon viszket neki, elkezdi rágni, vakarni és végül begennyesedik.

  www.greatpetcare.com

  Ahogy minden allergiás reakciót, úgy ezt is számtalan dolog, anyag okozhatja. Nagyon sok kutyának van különféle allergiája, 20% a kajára, 80% a környezetre allergiás, köztük rengeteg benti dologra: házipor, atka, gombaspóra. De mivel javarészt nyáron szokott előjönni a hot spot, így valószínűleg inkább a növényi pollenek váltják ki, ami azt jelenti, hogy augusztusban csúcsosodik ki a hot spot-szezon a parlagfű miatt.

  Ha ilyet látunk a kutyán, illik állatorvoshoz fordulni, de ha nem tudjuk azonnal elvinni, betadinnal is lehet kezelni otthon. Ez önmagában nem szokta meggyógyítani, viszont gyulladáscsökkentővel, antibiotikummal jól kezelhető – akár kenőcs, injekció vagy tabletta formájában.

  Nyüvesség

  Akárcsak a toklásznál, úgy a nyüvességnél is nagyon kell figyelni a tünetekre, főleg akkor, ha hosszabb szőrű kutyánk van. Ha ugyanis van egy seb az állat testén, vagy hasmenése, méhgyulladása van, tehát váladékozik és az megragad a szőrében, akkor az nagyon vonzó lesz a legyeknek. Odarakják a petéket és pár napon belül kikelnek a nyüvek, amik elkezdik rágcsálni az állat bőrét.

  Ez egy nagyon veszélyes állapot, mert ezekből a nyüvekből méreganyagok szívódnak fel és ha ezt nem veszik észre időben, akkor bele is halhatnak az állatok. Tehát ha van egy seb a kutyán, akkor azt megfelelően el kell látni, így célszerű állatorvoshoz fordulni. Le kell borotválni a szőrt a seb környékén, fertőtleníteni kell és antibiotikumot kell adni a kutyának.

  De egyébként nem csak a kutyáknál fordul elő a nyüvesség, hanem bármilyen állatnál, ráadásul főleg nyáron. Most például épp egy nyuszit hoztak a Szombathelyi Állatkórházba, akinek belül a combján volt egy szakított seb, a gazdák pedig csak napok elteltével vették észre és meg is volt a baj, de szerencsére még időben érkeztek és tudták kezelni a nyuszit.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  (X)