Milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre nyáron?

Toklász? Hotspot? Nyüvesség? Mik ezek és mit tehetünk ellenük?

Nemcsak a hőség és a frontok okozhatnak gondot nyáron, Nemcsak minket viselnek meg a frontok, figyeljünk oda kedvenceinkre is! 2020. August 06. 07:26 sok más olyan veszély is leselkedik ilyenkor kedvenceinkre, melyekre lehet, hogy nem is gondolnánk. Ezekről beszélt most lapunknak Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház vezetője.

Toklász

A toklász az egérárpa termése, ez egy gyomnövény, ami szinte mindenhol megtalálható, az út és a járda szélén, illetve a kertben is. Amikor ennek a gabonaszerű növénynek megérik a termése májusban, akkor ez a kis kalász egész nyáron veszélyezteti kedvenceinket. Nyár elején kezdődik a toklászszezon, ami főleg a hosszabb szőrű, illetve a spániel típusú kutyákat érinti, ezért ajánlatos június elején jól lenyíratni a szőrüket, hogy ne történjen baj. Ha pedig a kertünkben van ilyen növény, akkor azt tanácsos kiirtani.

Szombathelyi Állatkórház

A toklász ugyanis olyan, mint egy horog, csak befelé tud haladni. Bele tud menni a kutya fülébe, orrába, szemébe, az ujjak közé, a hónaljba, a lágyéki tájékokba és a szőrébe is, ahonnan belefúródik a bőrébe. Amikor megtörténik a baj, iszonyú gyorsan jönnek a tünetek.

 • Ha a fülben van: nagyon elkezdik rázni a fejüket, szinte folyamatosan oldalra fordítva tartják a fejüket, illetve krónikus fülgyulladást is okozhat.
 • Ha szemben van: erős kötőhártyagyulladás alakulhat ki, illetve ki szokta dörzsölni a szaruhártyát is, amiből fekély is lehet.
 • Ha az orrban van: nagyon erős, szűnni nem akaró tüsszögés jön.
 • Ha a bőrben: gennyes gyulladás alakulhat ki, ami még váladékozhat is.
 • Ha az ujjak közé megy: sokszor hetekig-hónapokig tartó sipoly az eredmény.
 • Nagyon kellemetlen, akár hónapokig tartó gyulladást tud fenntartani a toklász. Időben észre kell venni és ki kell szedetni, ezt csak állatorvos tudja megtenni. Mivel ez a spánieleknél elég gyakori, ezért azt szokták mondani, hogy ha elviszik őket sétálni, akkor vattagombócot kell tenni a fülükbe.

  Hotspot (Forró folt)

  Ez egy kutyabetegség, ami tipikusan nyáron jön elő. Egy hirtelen típusú allergiás reakcióról van szó, nagyon gyakori, szinte minden harmadik-negyedik kutyust ezzel visznek be nyáron, csak éppen nem szokták tudni a gazdik, hogy pontosan mi is ez.

  Egy hatalmas gennyes folt alakul ki a bőrükön, egyik napról a másikra. A gazdák azt szokták hinni, hogy megsérült a kutyus vagy felsértette a bőrét, de nem, csak így reagál valamire a szervezete. Kihullik a szőr ezen a részen és nagyon viszket neki, elkezdi rágni, vakarni és végül begennyesedik.

  www.greatpetcare.com

  Ahogy minden allergiás reakciót, úgy ezt is számtalan dolog, anyag okozhatja. Nagyon sok kutyának van különféle allergiája, 20% a kajára, 80% a környezetre allergiás, köztük rengeteg benti dologra: házipor, atka, gombaspóra. De mivel javarészt nyáron szokott előjönni a hot spot, így valószínűleg inkább a növényi pollenek váltják ki, ami azt jelenti, hogy augusztusban csúcsosodik ki a hot spot-szezon a parlagfű miatt.

  Ha ilyet látunk a kutyán, illik állatorvoshoz fordulni, de ha nem tudjuk azonnal elvinni, betadinnal is lehet kezelni otthon. Ez önmagában nem szokta meggyógyítani, viszont gyulladáscsökkentővel, antibiotikummal jól kezelhető – akár kenőcs, injekció vagy tabletta formájában.

  Nyüvesség

  Akárcsak a toklásznál, úgy a nyüvességnél is nagyon kell figyelni a tünetekre, főleg akkor, ha hosszabb szőrű kutyánk van. Ha ugyanis van egy seb az állat testén, vagy hasmenése, méhgyulladása van, tehát váladékozik és az megragad a szőrében, akkor az nagyon vonzó lesz a legyeknek. Odarakják a petéket és pár napon belül kikelnek a nyüvek, amik elkezdik rágcsálni az állat bőrét.

  Ez egy nagyon veszélyes állapot, mert ezekből a nyüvekből méreganyagok szívódnak fel és ha ezt nem veszik észre időben, akkor bele is halhatnak az állatok. Tehát ha van egy seb a kutyán, akkor azt megfelelően el kell látni, így célszerű állatorvoshoz fordulni. Le kell borotválni a szőrt a seb környékén, fertőtleníteni kell és antibiotikumot kell adni a kutyának.

  De egyébként nem csak a kutyáknál fordul elő a nyüvesség, hanem bármilyen állatnál, ráadásul főleg nyáron. Most például épp egy nyuszit hoztak a Szombathelyi Állatkórházba, akinek belül a combján volt egy szakított seb, a gazdák pedig csak napok elteltével vették észre és meg is volt a baj, de szerencsére még időben érkeztek és tudták kezelni a nyuszit.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  (X)