Minden állami tulajdonú kastély ingyen magánkézbe adható lenne, festményekkel, bútorokkal együtt

Addig csiszolódott a törvényjavaslat, míg minden állami tulajdonú kastély magánkézbe adhatóvá vált, ráadásul csak azokat kell közcélokra hasznosítani, amelyekben jelenleg is közgyűjtemény működik.

Az eredeti törvényjavaslat még csak 12 kastélyt, közöttük a pécelit jelölte ki magánkézbe-adásra, az új javaslatban azonban nem szerepel ilyen lista, minden állami kastély magánkézbe adhatóvá válik, és még csak nem is kell közcélokra hasznosítani, ha nem működik benne jelenleg közgyűjtemény - hívta fel a figyelmet az RTL.

A Momentum szerint nem véletlen, hogy sorra zárják be a kastélyokat a törvény elfogadása előtt. Bedő Dávid képviselő szerint lehetséges, hogy a bezárások annak érdekében történtek, hogy rá tudják fogni, semmilyen közfeladatot nem lát el az adott kastély.

Ráadásul nemcsak a kastélyokat, de a bennük lévő ingóságokat, így a bútorokat vagy festményeket is ingyen átadhatják magántulajdonosoknak.

A kormány ezzel kapcsolatban jelezte, hogy nem ingyen adják a kastélyokat: fejlesztést és üzemeltetést várnak el. Azt is hozzátették, hogy a törvénytervezet társadalmi egyeztetése és a parlamenti viták során a minisztérium minden kérdésre választ ad majd.

Áprilisban egyébként Lázár János jelezte, hogy a kastélyokat nagy cégek, például a Mol, az OTP vagy a Richter kaphatná meg az államtól, amitől az említett cégek sem zárkóznak el - emlékeztetett a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet