Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kirúgási hullám a köztévénél, kinek csorgatják eztán a gyártásra szánt közpénzt?

Kirúgják a gyártásvezetőket, mert ők csak a saját műsoroknál kellenek.

Az elmúlt napokban már hivatalosan is bejelentették, hogy csoportos létszám-leépítésre készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, azaz a közpénzből működő MTVA. A nepszabadsag.hu értesülései szerint a 145 munkatárs között, akiktől az MTVA készül megválni, nagyon sok a gyártásvezető.

A gyártásvezetői gárdát csaknem megfelezik. De miért rajtuk van a sor?

Az 52 gyártásvezetőből húszat, a 12 gyártási csoportvezetőből hármat, az öt főgyártásvezetőből pedig kettőt akarnak elküldeni a nepszabadsag.hu szerint . A gyártásvezetők meghatározó pozíciót töltenek be, mivel belső gyártású műsor nem készülhet nélkülük. Ez pedig azt jelzi, hogy ahelyett, hogy saját embereivel készítene a köztévé műsorokat, inkább külsős cégeknek adnak nagy összegű megbízásokat.

MTVA (Szerző: http://www.mmonline.hu/)
(Szerző: http://www.mmonline.hu/)

Kik ezek a külső cégek?

A Népszabadság információja szerint:

kezdetekben az MTVA legnagyobb beszállítói közé tartozott Simicska Lajos tulajdonában lévő Hung-Ister, amely több milliárdos megrendelést kapott, de az Orbán–Simicska-háború eszkalálódásakor megszüntették a szerződéseit. Szintén több milliárd forintos megrendelésállománnyal rendelkezik a Kálomista Gábor producer résztulajdonában lévő Megafilm Service és a Habony Árpáddal jó kapcsolatot ápoló Halkó Gabriella korábbi cége, az Apropó Média is. A szeptember közepén indult M5 csatornára eddig már szintén 2,5 milliárd forintos külsős megrendelést adtak, főként „baráti" cégeknek.

A csoportos leépítést a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta korábban Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató.

Ez már a hatodik nagy leépítés lesz 2011 óta (amikor 900 embert bocsátottak el) az MTVA-nál, ám amellett, hogy évente száz-kétszát embert elküldenek, állandóan vesznek fel újakat is. Ami egyre nyilvánvalóbbá teszi, hogy a több évtizede a közmédiában dolgozó szakembereket új gárdára akarják lecserélni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra