Minden korábbinál vészjóslóbb médiabirodalmat épít a Fidesz

Bizonyára jobban és pontosabban szeretnék tájékoztatni a lakosságot.

Ha igazak a 444.hu és a 24. hu értesülései, a kormánypárt eddigi médianyomulása csak a főpróba volt, a java csak most következik.

Ugyanis – és ez tény - bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, amely feltehetően az egységesülő fideszes médiabirodalom egyik kulcsintézménye lesz.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy civil szervezet kuratóriumában hárman kaptak helyet.

Az elnök Dr. Varga István jogász, akit augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntettek ki. Közéleti karrierjét MDF-es politikusként kezdte, hogy aztán Fideszre váltson: 2014-ig volt országgyűlési képviselő és kuratórium másik két tagja is megbízható kormánypárti ember: egyikük Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, aki az Orbán család ügyvédjeként lett ismert, a másik szereplő Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója.

Békemenet 2014-ben. A Fidesz mindig nagy hangsúlyt fektetett az üzenetek célba juttatására
MTI / Beliczay László
A birodalmi gyanút erősíti, hogy az alapítvány többek között így fogalmazza meg a célját:

Az Alapítvány célja, hogy a magyar tömegtájékoztatás részét képező nyomtatott sajtó, rádió, tv, online felületeinek értékteremtő, valamint a magyar nemzeti öntudat erősödését szolgáló tevékenységét elősegítse. Mindehhez kapcsolódóan elsődleges cél az Alaptörvény IX. és XI. cikkeiben foglalt alapvető értékek biztosítása. Így különösen a magyar helyi (megyei, városi, lokális) sajtó támogatása, a helyi közösségek minél teljesebb értékű tájékoztatása érdekében végzett terjesztésük és közösségépítő munkájuk fenntartása. Ezáltal célunk a magyar írott sajtó megőrzése, valamint olyan strukturális együttműködések kialakítása a média más felületeivel (tv, rádió, online), amelyek hosszútávra biztosítják a hagyományos, nyomtatott magyar sajtó-kultúra megőrzését.

Ez valóban megerősíti a 444.hu feltevését , mely szerint a Fidesz egy, a korábbinál egységesebb médiauniverzumot épít, egyrészt hogy a korábbinál jobban tudja ellenőrizni a saját embereit mind a tartalom, mind a pénzügyek tekintetében, másrészt, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, ami Simicska Lajos távozása után történt: bizonyos, a párt által gründolt sajtóorgánumok (Hír Tv, Magyar Nemzet) szembefordultak a párttal.

Annyi már most tisztán látszik, hogy nagy dolgok készülnek: A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt ugyanis Balatonföldvárra, a Bethlen utcába jelentették be, éppen oda, mint a megbízható médiakádernek számító Liszkay Gábor új, nonprofit cégét, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-t.

A 444.hu információi szerint a Zrt. utóbbi afféle irányítópultként maga alá gyűrne mindent, a megyei napilapoktól kezdve a Hír Tv-n és az újrainduló Magyar Nemzeten át az Origo.hu-ig.

Hogy pontosan hogyan is kapcsolódik egymáshoz a balatonföldvári Bethlen utca két médiaszervezete, az majd kiderül a jövőben, de valószínűleg senki nem lenne meglepve, ha Mészáros Lőrinc is tömött pénztárcája is becsatlakozna a történetbe.

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz számára elsődleges kérdés egy kézivezérelt propagandagépezet üzemeltetése, amelynek egyaránt része a közpénzből üzemeltetett közmédia és a részben szintén közpénzből kistafírungolt magánmédia.

Az viszont nem teljesen világos, hogy a pártnak van-e valami távolabbi célja ezzel a gigantikus médiabirodalommal, vagy „csak” a hatalom hosszabb távú megtartásának eszközét látják benne.

Mindenesetre nemcsak a hazai térfélen dolgoznak a fiúk.

A közelmúltban kiderült, két magánember megvette Megállt a nagy fekete autó az Index előtt 2018. September 18. 12:27 a legnagyobb független hírportál, az Index.hu hirdetéseit és bevételeit intéző cégeit. Tekintettel a vásárlók személyére, nem kétséges, hogy valami készül ott is.

Bizonyára jobban és pontosabban szeretnék tájékoztatni a lakosságot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet