Megállt a nagy fekete autó az Index előtt

Majd a kormány eldönti, kell-e független, ellenzéki sajtó.

Az alábbi fénykép 2011-ben készült az Európai Parlamentben, mikor is a képviselők a magyar médiatörvény ellen tiltakoztak.

Reuters

Az már akkor látható volt, hogy nem a maga a médiatörvény veszélyes, hanem az a gondolkodásmód, ami a Fidesz-kormányokat jellemzi.

Hogy pontosan mire is fut ki játék, mi is Orbán Viktor egyszemélyes produkciójának a valódi célja - egyáltalán van-e valami azon kívül, hogy minél nagyobb hatalmat szerezni? -, az nem teljesen világos.

Az viszont nyilvánvalóan a terv része, hogy saját karámba kell terelni, el kell hallgattatni, be kell darálni, pályán kívülre kell szorítani minden jelentős, befolyással bíró médiát.

Ennek a része volt a megyei TV2, az Origo, a Figyelő, a megyei napilapok eistandolása, a Népszabadság, a Magyar Nemzet ellehetetlenítése, a helyi rádiók lenyúlása és annyi minden más.

Egy-egy újság megszállásához nem kellenek rohamosztagosok, verőlegények, még csak őrző védő káefték sem.

Elég hozzá egy maroknyi jó ügyvéd, a piac ismerete és végtelen gátlástalanság.

Ezen elegy hatékony használatával simán el lehet lehetetleníteni bármilyen médiát, főleg úgy, hogy a másik, a propaganda- és lakájoldalra annyi pénzt – köztünk jelentős mennyiségű közpénzt – lehet átcsoportosítani, amennyi csak kell, sőt még annál is többet.

Tegnap este a Fidesz fekete autói megállak a legbefolyásosabb magyar hírportál, az Index bejáratánál.

A roppant szövevényes, és a kívülállók számára csak nehezen követhető történet lényege az, hogy az Index hirdetéseit, bevételeit intéző cégeket megvette két magánember. Az előzményekből, a vásárlók személyéből és megannyi egyéb apró jelből szinte biztosra lehet mondani, hogy nem maguknak vásárolták. Hanem akkor kinek?

Ráadásul az Indexet működtető alapítványnál is gyanús mozgások vannak. (Aki kíváncsi a részletekre, érdemes átbogarásznia a 444.hu írását .)

Hogy a fiúk mikor szállnak ki a fekete autóból, mikor és hogyan kopognak be, az nehezen kiszámítható.

Lehet, először csak bemennek, körülnéznek, kérdezősködnek, elvisznek egy-két bútordarabot, beteszik a magukét, aztán majd megint visszajönnek, megint variálnak valamit, közben egy-egy lakó kiköltözik, mert nem tetszik nekik a zebracsíkos heverő és a falakra aggasztott új portrék.

De az is lehet, a fiúk betörik az ajtót, azonnali hatállyal kikergetnek mindenkit, az ablakon át látványosan a szemeteskonténerekbe szórják a berendezést, az ajtót százas szöggel beszegelik majd lepecsételik.

Hogy erre mi lesz a lakók reakciója, az nehezen kiszámítható, de nagy reményeink le legyenek: nincsenek egy súlycsoportban a felek.

Többek között ezért is olyan gyomorforgató és vészjósló ez a látszólag jelentéktelen üzleti tranzakció. Hogy hol végződik a hatalommal élés és hol kezdődik a visszaélés gyakorlata, az persze nagyon képlékeny, de az a Fidesz-szavazó, aki rendben találja ezt a folyamatot és magát a konkrét történetet, az, azt kell mondjam, véglegesen eltévedt Magyarországon.

Kár. Kár értünk.

(Ui.: Ja igen, még egy apróság, amire a Reddit hívta fel a figyelmet: Tessék megnézni a fotón az európai képviselők által feltartott táblákat és az azokon levő sajtótermékek nevét. Mi is lett velük azóta?)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény