Szavazzon, ki legyen a miniszterelnök!

Hosszú listát készítettünk, Orbán Viktortól Bajnain, Mesterházyn, Gyurcsányon, Bokros Lajoson át Kálmán Olgáig.

Az ellenzék egyszerűen nem tudja eldönteni, ki legyen a közös jelöltjük, így kénytelenek vagyunk átvenni tőlük ezt a feladatot. Ugyanis hiába nézegetjük a közvélemény-kutatási adatokat, nincs sok változás. (Lásd alul keretben.)

Az új fiú borít

Az október 23-i demonstrációk után pezsegni fog minden, hiszen új fiú érkezett a faluba Október 23. – Gyurcsány mindenkit elküldött a ...ba 2013. October 23. 17:57 , Gyurcsány is bejelentkezett. Szép kis menet lesz, és eközben nincs miniszterelnök-jelöltjük, illetve, a kelleténél olyan néggyel-öttel van több. Vegyük sorba a lehetséges jelölteket.

Az MSZP Mesterházy Attilát szeretné, az Együtt-PM Bajnai Gordont. Gyurcsány Ferenc begyújtotta a rakétákat, és hiába mondja, hogy nincsenek ilyen ambíciói, biztos, hogy vannak. De ott van a többi, az ellenzéki együttműködésből kimaradt szervezet. Például a Milla, ahol Juhász Péter jöhet szóba. Van több liberális társaság is, így a Szabadelvű Polgári Egyesület Kuncze Gáborral, a Magyar Liberális Párt Fodor Gáborral.

Ne felejtsük ki Bokros Lajost sem, a Modern Magyarország Mozgalom vezetőjét, aki akár több szervezet konszenzusos jelöltje is lehet, és magát jobboldali liberálisként határozza meg.

Női miniszterelnököt!

Tegyünk fel még valakit a listára. Több blog is eljátszott már a gondolattal, hogy legyen pártonkívüli miniszterelnökünk, és azzal is, hogy legyen női kormányfőnk. Volt, aki meg is nevezte: ő Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője, aki szinte minden politikust megizzasztott már a stúdióban.

Szóval, játszunk egy kicsit. Őket ajánljuk fel Olvasóinknak, persze, nem kifelejtve a legesélyesebb Orbán Viktort. Szavazzak, kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben. És, ha van más jelöltjük, azt is írják meg nekünk. Email: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu_PONT_ Azt nem ígérhetjük meg, hogy szavazásunk nyertese költözhet a miniszterelnöki irodába, de tényleg kíváncsiak vagyunk a véleményükre.

Olvasóink kérésére két nevet is feltettünk utólag a listára. Vona Gábort, a Jobbik elnökét, és Schiffer Andrást, az LMP társelnökét. Hajrá!Vihar előtti csend – Stagnálnak a pártok

Hosszú hónapok óta nincs különösebb változás a pártok támogatottságában, néhány százalékpontnyi változás van csupán, amit akár a hibahatáron belülinek is tűnhet. Szeptember elején megnéztük a hosszútávú tendenciákat Lefagytak a pártok 2013. September 19. 12:05 , és azt láttuk, hogy stabilizálódik a pártok helyzete, nagyjából ott, ahol a 2010-es választások előtt voltak.

A teljes lakosságra vetítve ezeket az adatokat találtuk: Fidesz 30 százalék, MSZP 14, Jobbik 9, LMP 3, Együtt-PM 5 százalék, és kb. 45 százaléknyi bizonytalan szavazó. A Gyurcsány-féle DK-t nem is jeleztük külön, őket olyan 2-3 százalék körül mérték a nyár végén.

kozvelemenykutatok.hu

Azóta azért zajlanak a dolgok, és most az október 23-i események előtti időszakról beszélünk. Ekkor már tudott volt, hogy megegyezett az ellenzék két pártja, az MSZP és az Együtt-PM. Abban, hogy közös egyéni jelölteket indítanak 2014-ben, de külön pártlistával. Azt is tudhattuk már, hogy ebből kihagyták a DK-t, az LMP ki is akart maradni. De az is világos volt, hogy Gyurcsány kemény dolgokra készül, erősen radikális hangot ütött meg és cselekedett is. Látható volt, hogy nem nyugszik be a mellőzöttségbe.

A kicsik nem mozdulnak

Októberben három intézet publikált kutatási adatokat, nézzük meg ezeket. A Nézőpont Intézet volt az első, ők úgy kommunikáltak, hogy erős többséget szerezhet a Fidesz. Ők a Fidesznél 2 százalékpontos emelkedést mértek 35 százalékra, az MSZP egyet, 13 százalékra.

Náluk az Együtt-PM és a DK maradt, előbbi 5, utóbbi 2 százalékon, a Jobbik is gyengült 1-et, most 10, az LMP javított 1-et, most 5 százalékon van. Ami érdekes, hogy mindössze 30 százalék körüli bizonytalant mértek.

Ugyanazon a napon (október 17-én) adta közre adatait az Ipsos is, kismértékű ellenzéki erősödésről beszámolva. Náluk a Fidesz némileg rontott, 26 százalékon áll, az MSZP 2 százalékpontot javult, 16 százalékra. Szintén javított az Együtt-PM és a DK, előbbi 3, utóbbi 4 százalékra. A Jobbik maradt 6 százalékon, az LMP pedig megfelezte támogatottságát, 1 százalékon mérték. És ők 45 százaléknyi bizonytalant találtak.

A Fidesz ront is, javít is

A Századvég október 22-én jelentkezett legfrissebb adataival. Ők 28 százalékon mérték a Fideszt, 1 százalékpontnyi erősödéssel, az MSZP-t változatlanul 13 százalékon, az Együtt-PM is maradt, 4 százalékon. A DK 1 százalékpontot javított 2 százalékra, a Jobbik is jobban teljesített, 8 százalékon van, az LMP maradt 2 százalékon. És náluk 43 százalék a bizonytalan.

Kicsit hosszú volt a felsorolás, de a lényeg, hogy nem nagyon változik semmi, ha figyelembe vesszük a régebbi adatokat is, annyi látszik, hogy a nagyobb pártok kis amplitúdóval mozognak, egyedül a DK erősít, ha nem is számottevően.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a három idézett intézetből kettő, a Nézőpont és a Századvég komoly jobbos kötődésű, így az eddigi októberi adatok némileg jobbra húznak. Ha publikál a többi intézet, azokra az adatokra is rárepülünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Október 23. – Gyurcsány mindenkit elküldött a ...ba

Miközben a Fidesz kommunistázott és sikerpropagandázott, Gyurcsány kisebb puccsot csinált.

Lefagytak a pártok

Alig van elmozdulás a népszerűségi mutatókban, a Fidesz mindent visz. Vissza 2010-be.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet