"Mintha a csajom készítette volna" - hobbifőzésből házibiznisz

Mindenki megszülheti a saját sikersztoriját, amit később még koppintani is kezdenek, annyira jól megy. Bori, a környezettudatos grafikustanonc egyszer csak azon kapta magát, hogy Budapest első biciklis ételfutár cégét vezetgeti.

Mentás fetasajttal töltött cukkini, pirított mandulával. Csokis zabpehelytallérok aszalt gyümölcsökkel. Korianderrel sült édes csípos sütőtök, burgonyás sajttortával. Mintha csak egy éttermi étlap jelzőkkel megrakott fogásait olvasnánk, ugye? Pedig a helyzet egészen más, a felsoroltak mind a Kétkerétkem nevű ételfutár cég kínálatából valók, amit gurmandnak született mesterszakácsok helyett egy lelkes, ifjú közösség igazgat, olyanok, akik bármikor szembejönnek az egyetemi kollégium folyosóján.

A szabad sajtót egyre több támadás éri. Segítsd a hiteles újságírást helyben is!
Támogatom

Az ötlet annyi volt, hogy elkezdek főzni, és a barátoknak szállítok ebédet, hogy csurranjon-cseppenjen némi pénz a tanulmányaim mellett. Aztán meglátták a munkatársaik, hogy viszem a házias kosztokat, és ők is elkezdtek kérni belőle

- meséli Bori egy jókora tál saláta kevergetése közepette, hogy honnan indultak tavaly szeptemberben.

A Kétkerétkem konyhájában
Bori főz - régen ezzel a mottóval indultak
Unger András

A jól megtöltött gyomor pedig jó hírszállító, és lassan annyian ismerték meg őt, hogy sok tekintetben váltani kellett: Bori a futárkodásba bevett másokat, maga mellé pedig egy profi szakácsot, a korai bájosan amatőr Facebookon és SMS-ben leadott rendeléseket pedig felváltotta egy egyébként szintén bájos arculatú internetes felület - főhősünk beletanult a dolgok folyásába, és ami barátetetésnek indult, lassan profi üzletté dagadt. Mostanra naponta úgy harminc ügyfélnek szállítanak, persze még így sem neveznék az álommelónak:

Nagyon ki van centizve, hogy senki se haljon éhen, de keressünk is valamennyit.

Nem dühöng a futár, ha elmarad a jatt

Átlagos napjuk hét óra kelést szavatol, elkezdenek főzni, a biciklis futárok befutnak fél 11-re, a címeket felosztják és kajákat kiporciózzák, de kavarodás még a mai napig be-becsúszik.

Nekem egyszer volt olyan, hogy a megadott címnél bementem a belső udvarba, ahova pedig nem kellett volna, és mivel az ügyfelet nem értem el, eldugtam a kaját a lépcsőházban, és megüzentem neki, hol találja, és elég, ha később kifizeti. Ő persze otthon hagyta a telefonját, így csak este jutott az ebédjéhez, mi viszont eljátszottunk a gondolattal, hogy ilyen ételotthagyós sztorikból lehetne akár kampányt is csinálni magunknak

- érzékelteti Bori egyúttal azt is, milyen felebaráti viszonyt ápolnak éhes megrendelőikkel. Itt nincsen az elmaradó jatt miatt visszaforduló dühös futár sem, sőt, rácsodálkoznak, ha kapnak ilyet.

Bori máig nem vetkőzte le a múltat, nem csak kavargat a lábasban, de olykor ő is nyeregbe pattan, hogy kivigyen egy-egy kaját egy-egy címre. És akkor még a következő napra be sem vásároltak, és a konyhát sem takarították ki - mire mindezzel végeznek, gyakran már az este is leszállt a fejükre, még ha ezt nem is érzékelik egyértelműen az amúgy jellemzően kulturális eseményeknek helyet adó Trafó ablaktalan, alagsori konyhahelységében.

Néha felváltva borulunk ki. Ez azonban a kajákon nem érződik, főzés közben mindig a főzésre koncentrálunk.

Másra nem is igen lehet: noha Bori grafikusnak tanul, nagyon úgy fest, hogy egy ideig inkább marad a fakanál, mint a Photoshop mellett.

A főzés leglényege egyébként Tonya kezében összpontosul, ő tanította Borit számos dologra, például hogy egy jó szakács fejből megmondja, hogy húsz emberre mennyi rizst kell elővenni.

De nem sokan tudják, amit én sem értek. Csomó, nálam idősebb szakáccsal találkozom, akik nem tudnak rizst főzni. Pedig nem nehéz

- száll be a jámbor szakács a beszélgetésünkbe két sürgés-fordulás között, hozzátéve, hogy azt is illik megtanulni egy konyhán, hogyan tudsz úgy dolgozni, hogy közben tisztán tartasz mindent. Mostanra már felvették a ritmust, párhuzamosan elkészítenek három óra alatt két főételt, két köretet, egy süteményt és egy salátát.

Bringával hordják ki, környezettudatos embereknek

Vállalkozásuk neve sok mindent egyértelműsít: nem csak az ételeket szállítják ki biciklin - akár fejenként napi negyven kilométert is leróva a főváros szürke útjain, a déli csúcsban -, de az alapanyagokért is maguk gurulnak el. Bori azért megjegyzi, hogy amikor még egyedül csinálta,

akkor azért kemény volt a Vásárcsarnokból télen tíz kiló krumplit hazahordani.

A Kétkerétkem konyhájában
indul a futár - még több képért klikk!
Unger András

S hogy maga a bringa jelenléte mennyire tuningolta fel az érdeklődést irántuk? Úgy tartják, hogy eléggé, de a vevőkör kialakulásában nagy szerepe van annak is, hogy vega verziókat is készítenek az egyes ebédekből, de ők maguk is környezettudatos harcosok. Azt viszont csak a napokban vették észre, hogy ügyfeleik több mint a fele alapítványoknál, zöld szervezeteknél dolgozik - vagy a Tilos Rádiónál.

"Néha becsúszik egy hármas"

És hogyan értékelik a kajákat?

Négyes, ötös

- mondja nevetve Bori.

Néha becsúszik egy hármas, most szerintem be is fog, mert az egyik tepsi lasagnét sikerült kicsit szétfőzni. De a legtöbbüknek az tetszik, hogy nem olyan műanyag kaják vannak, és nem is egy felsőkategóriás étterem ízvilágát hozza. Az egyik haver azt mondta, úgy főzünk, mintha csak a csaja készítette volna.

Igaz, csak az ebéd utáni érkezésünk miatt mondtunk nemet ottjártunkkor a felkínált cvekedlire, egyébként hidegvérrel hagytuk volna magunkat korrumpálni. A szívhezszóló főztök hamar lekenyerezik az embert, sőt, akad olyan kismama is, aki Budán egy-az-egyben lemásolta üzleti modelljüket. Már ha van olyan, mert olyan tipikus céges építményekbe például nem ütköztünk bele, mint a főnökösködés és a hierarchia. Boldogok, boldogan csinálják, és még korgó hasak sem maradnak utánuk.

A Kétkerétkem konyhájában
Unger András
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód