Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tudatos elszegényítésről és az értelmiségi gettókról

Misetics Bálint, szociálpolitikus volt a szombathelyi Kerekasztal a népbutítás ellen-sorozat pénteki vendége. Jobbra és balra is osztott szépen.

Jobbra, balra egyaránt osztott Misetics Bálint, szociálpolitikus, a baloldali aktivista a Kerekasztal a népbutítás ellen pénteki estjén. Azt mondja: A baloldal technokrata és piacpárti, épp ezért nem meggyőző, az ellenzék pedig kevés a Fidesz leváltásához, ha csak a jogállam visszaállításával foglalkozik. A beszélgetést, amely a társadalmi egyenlőtlenségek és a demokrácia körül forgott – nyár estének megfelelő szűk körben – Szalai Szabolcs újságíró vezette.

…nem volt az Orbán-kormánynak olyan intézkedése, amely ne az osztályegyenlőtlenség növekedéséhez vezetett volna…

Ilyenek voltak az egykulcsos adó, az állam elköteleződése az iskolai szegregáció mellett, a szakképzés átalakítása – mondta Misetics Bálint.

Társadalmi egyenlőtlenség és demokrácia - Misetics Bálint a Pistons Pubban
Vágvölgyi Bálint

A leggazdagabb tíz százaléknak nőtt a jövedelme, a középen lévőknek nem csökkent, alattuk azonban mindenki rosszul járt, és minél szegényebb volt valaki, annál rosszabbul. Ugyanez volt igaz a családi adókedvezményre is először, amely a családi pótlék leértékelésével járt, a családpolitikát is az osztályegyenlőtlenségek növekedésének szolgálatába állította.

Ezek

… tudatos lépések az Orbán-kormány részéről…

– állítja Misetics. Azért is, mert az Orbán-kormány a jóléti állammal szemben határozza meg magát, mondván, hogy az nem versenyképes. Ezzel szemben a valóságban épp azok a legversenyképesebb országok – skandináv országok –, ahol a legerősebbek a szociális szolgáltatások.

Társadalmi egyenlőtlenség és demokrácia - Misetics Bálint a Pistons Pubban
Vágvölgyi Bálint

A jóléti állam leépítésével párhuzamosan terjeszkedik a büntető állam, egyrészt a jóléti rendszert átszövi egy büntető politika, a támogatásokat a családok megregulázására használják. Szimbolikusan is: tipikusan szociális feladatokat – közmunka, hajléktalanellátás – toltak át a belügyminisztériumhoz. Mindemellett szigorodott a büntetőjog.

Mindezek miatt programnak

…kevés azt mondani, hogy állítsuk vissza az alkotmányos demokráciát…

A magyarországi alkotmányos demokráciát pont azért lehetett ilyen könnyen, komoly ellenállás nélkül leépíteni, mert sokan úgy éreztük, hogy ez nem a mi ügyünk, nem a mi dolgunk. Mindezek miatt lenne különösebben fontos, hogy az Orbán ellenzéke ne liberális legyen, hanem hogy legyen egy karakterisztikusan baloldali üzenete, és programja.

Társadalmi egyenlőtlenség és demokrácia - Misetics Bálint a Pistons Pubban
Vágvölgyi Bálint

Ez összefügg a Jobbik erősödésével is, a kapitalizmusban a politika részben arról szól, hogy az emberek dühét, frusztrációit milyen ideológiába lehet becsatornázni. Nálunk a Jobbikéba,

mert a piacpárti és technokrata baloldal nem ad választ az emberek frusztrációira.

Arra a kérdésre, hogy a demokrácia-, szegény-, idegen-, cigány-, zsidó-, nő- stb. ellenes Fidesz és a piacpárti és technokrata baloldal mellett lát-e harmadik lehetőséget, miután a tüntetésszervező formációk elenyésztek, azt mondja, hogy ezek a csoportok azért tűntek el, mert nem volt mögöttük ideológia.

Társadalmi egyenlőtlenség és demokrácia - Misetics Bálint a Pistons Pubban
Vágvölgyi Bálint

Olyan erőt nem lát, aki 2018-ban egy harmadik erőként tűnhetne fel, de azt mondja, ilyen nem is lesz, ha nem állunk abba bele, hogy az alkotmányos jogállam visszaállítása mellett a szegénység felszámolása is cél, akkor a Fidesz marad a következő választás után is.

Az ellenzéki csoportosulások nem lehetnek középosztálybeli és értelmiségi gettók

– állítja.

Attól félek, hogy nagyon sok kárt fog még okozni a Fidesz, amíg le sikerül váltani – fogalmaz. Hozzáteszi: maga a Fidesz-kormány az, amelyik igényt támaszthat a változásra azzal, hogy túltolja például a szegényellenességet vagy most az idegenellenességet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra