Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyünk, ha egyedül nem birkózunk lelki problémáinkkal?

Szombathelyen ingyenes tanácsadással is tehetünk lelkünk egészségéért – Vörös Orsolya okleveles egészségpszichológussal beszélgettünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelypont.hu oldalon találtam rá a lehetőségre és érdekelt, honnan hová juthatunk el, ha profik segítségére bízzuk magunkat. A beszélgetésből megtudhatjuk hogyan javíthatunk saját helyzetünkön, ha úgy látjuk, egyedül nem boldogulunk.

Vörös Orsolya
epszichologia-neurofeedback.hu

Mit kell tudnunk erről az ingyenes tanácsadásról?

Szombathely és járásába tartozó minden aktív korú felnőtt igénybe veheti az Egészségfejlesztési Iroda szolgáltatásait. Csoportos foglalkozások és egyéni segítő beszélgetések közül választhatnak a minket felkeresők.

12-15 fős csoportokat tudunk javasolni az érdeklődőknek, ahol elindulhatnak egy önismereti úton. Természetesen dönthetnek úgy is, hogy személyes találkozón szeretnék folytatni a megkezdett utat, ebben az esetben is rendelkezésükre állunk.

Milyen helyzetekben tudnak segítséget nyújtani?

Aktuális élethelyzeti elakadásokban,

testileg és lelkileg erősen megterhelő helyzetekben, életvezetési, életmód témakörökben valamint párkapcsolati- és önismereti problémákban segítünk.

A mai világban rengeteg stressz ér minket, ennek kezelésére is tudunk megoldásokkal szolgálni.

Hogyan működnek a csoportok? Idegenek előtt kell a személyes dolgainkról beszélnünk?

A csoportos foglalkozásokon résztvevőket - mind a trénert, mind pedig a megjelenteket – titoktartás köti. Ezek a tréningek, bár tematikusan vannak felépítve, levezetésük során törekszünk az egyén védelmére. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy senki sincs kötelezve semmire. Mindenki arról és úgy beszél, amiről szeretne.

Ha valaki nagyon zárkózott típus, akkor is ajánlott csoportban kezdenie?

Ez az adott személytől függ. Mivel nehezebb terep lehet számára, minden segítséget megadunk, hogy átlendüljön a számára kellemetlen helyzeten. Akadnak olyan problémák, amik megoldásában hatékonyabban segít a csoportos munka. Ekkor mindenképpen fel szoktam ajánlani az egyéni tanácsadásra járónak, hogy előrehaladása miatt fontolja meg a lehetőséget, mert az otthon végzett gyakorlatok mellett sokkal gyorsabban tudna fejlődni egy másik közegben.

Előfordul, hogy valaki még egyéni foglakozás során sem tud igazán megnyílni?

Többnyire azért fordulnak hozzánk, mert igényük van a beszélgetésre. Nem jellemző, hogy idegenkednének a helyzettől, de persze előfordul, hogy valakit kérdésekkel kell segíteni.

Milyen énképpel rendelkeznek a segítséget kérők?

Akik életmódbeli elakadás miatt érzik a külső támogatás szükségét, azok rendszerint arra keresik a választ, hogy „normális” kategórián belül mozognak-e még? Szerencsére a legtöbbször igennel tudunk erre a kérdésükre válaszolni.

Azt viszont fontos tisztázni, ha egy személyen olyan típusú viselkedésbeli torzulásokat veszünk észre, amik már az orvosi, klinikai szakpszichológusi, pszichoterápia hatáskörébe tartoznak, és hosszabb terápiás vezetésre van szükség, akkor tovább kell irányítanunk az illetőt a megfelelő helyekre. Több ilyen kapcsolatunk van, így ingyenes, de akár fizetős megoldásokat is tudunk ajánlani számukra.

Még mindig nehezen megy lelki bajainkra segítséget kérni?

Néha még feltűnnek azok a vélemények, hogy vajon mit tudna nekem nyújtani egy ilyen segítő beszélgetés. Általánosságban azonban

egyre elfogadottabb a segítség kérése, nem csak a minket felkeresők körében, de az ismerősi körükben is a támogató attitűd jellemző.

Mit szól a segítség igénybevételéhez a környezet?

Sokszor támogató tud lenni a személy környezete. A rokonok és barátikör is segítőkésznek bizonyulnak, de van egy pont, aminél már ők ajánlják, hogy a segítségre szoruló keressen fel szakembert.

Ezt jól is teszik, mert az adott helyzettől érzelmileg független külső szemlélő olyan dolgokra adhat rávilágítást, ami talán addig rejtve maradt. Ők kívülről látják az adott egyént és annak problémáját, a hozott nézeteivel együtt. Előnyt jelent a szakember számára a pszichológiai problémák kezelésében szerzett tapasztalat és az objektivitás.

Mik a legjellemzőbb élmények?

A leggyakoribb az, hogy valaki egy negatív spirálba kerül, ami folyton visszafordul önmagába. Ez egy önsorsrontó kör, amit egy szakember könnyebben feltár az egyén életében. Ennek kapcsán szokott gyakori AHA! reakció születni.

Fontos kiemelni, hogy

a tanácsadás során sosem adhatunk direkt tanácsokat, ötleteket! A segítő beszélgetés során irányított kérdésekkel, bátorítással, megnyugtatással, érzelmi elakadások korrigálásával segítünk az egyén saját problémájának a megoldásában.

Mi kell ahhoz, hogy idáig eljussunk?

Ha valaki úgy érzi, hogy át kell beszélnie valakivel a problémáit, akkor telefonon tud bejelentkezni hozzánk.

Egyéni tanácsadás esetében általában hat alkalommal számolhatunk, de ha szükségesnek tűnik további lehetőségeket is megbeszélünk az érintettel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés