Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

MOL Mester-M díjat kapott a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium két tanára

Veres Éva és Veres Gábor olyan atmoszférát teremtettek, melyben jó volt diáknak, munkatársnak és barátnak lenni.

A MOL Mester-M díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén és szakmailag, emberileg tanítványaik példaképei - olvasható a MOL díjának rövid leírásában.

2021-ben ezt a díjat a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium két tanárának, a szobrászművész házaspár Veres Évának és Veres Gábornak ítélték oda. A jelölést Koller László szombathelyi szobrászművésztől kapták.

Veres Éva ötvösművész és Veres Gábor szobrászművész a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium életének több mint 25 éve meghatározó művész-tanár alakjai. Személyiségükkel – emberi rátermettségükkel és szakmai tudásukkal - olyan atmoszférát teremtettek, melyben jó volt létezni akár diákként, munkatársként, vagy barátként - áll a MOL díjazottakról szóló leírásában.

Veres Éva ötvösművész
Józing Antal
A házaspár munkássága példaértékű, elkötelezettek az életszeretet, a tanítás, és az alkotás iránt. Ugyanazokért az elvekért dolgoztak évtizedeken át, egymást kiegészítő eszközökkel - írják.

Rendszeresen szerveztek például nyári táborokat diákjaiknak, részben saját műtermükben, saját anyagaikat rendelkezésre bocsátva. Kiváló pedagógiai érzék jellemzi őket, megteremtették az ideális tanár-diák kapcsolatot oly módon, hogy a tehetség, és a tudás, mint a továbblépés alapfeltétele tudatosult tanítványaikban, akiknek felsőoktatási előmenetelét folyamatosan figyelemmel kísérték - olvasható.

Szakmai kvalitásaik mellett közösségformáló erejük is kiemelkedő. Egykori diákjaik visszatérő vendégek otthonukban, bizalommal fordulhatnak hozzájuk akár ma is szakmai és személyes vonatkozású kérdéseikkel egyaránt. Diákjait mindig egyenrangú félként kezelték és ugyanez az együttműködő készség jellemzi kollegiális kapcsolataikat is.

Véleményformáló karakterük megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor személyiségükre jellemző, hogy mindig a közös döntés elvét képviselték - teszik hozzá.

Az ismertetőből pedig az is kiderül, hogy a díjat, melyet a MOL 2007 óta oszt ki minden évben, többek közt Veres Éva és Veres Gábor egyik tanítványa, Szalai Veronika tervezte.

Veres Éváról és Veres Gáborról egy rövid bemutatófilmet is készített a MOL, melyben nem csak további részletek derülnek ki a házaspár 25 évnyi munkájáról, de maguk a díjazottak is megszólalnak.

Veres Gáborról pedig lapunk egy korábbi írásában „Csak úgy gyurmázgatok…” - Veres Gábor szobrászművész 2009. February 25. 10:00 is olvashat, melyben a szobrászművésszel közösen jártuk be Szombathelyet, és kutattuk fel köztéri alkotásait.

Sanyi bácsi, a macska, Veres Gábor és Nyuszi kutya - zsánerkép
Weöres Sándor szombathelyi szobra, melyet Veres Gábor készített. Még több képért katt!
Rába Adrienn

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„Csak úgy gyurmázgatok…” - Veres Gábor szobrászművész

Meglátogattuk Joyce-ot, Éhent, Kraszna-Krauszt, Antall Józsefet, az Almát és a báránykát meg a szörnyet az uszodánál. Szülőatyjuk, Szombathely legismertebb szobrászművésze mesélt róluk - és önmagáról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra