Van-e élet este tíz után Szombathelyen? Kocsmakörkép a belvárosból

Körbejártuk a város ismert kocsmáit, pubjait, hogy személyesen is meggyőződjünk arról, igazuk van-e olvasóinknak, akik azt mondják, este halott város Szombathely.

Nem is olyan régen összeszedtük Szombathely egy halott város? Mi van nyitva este tíz után? 2023. November 18. 19:20 azokat a szombathelyi éttermeket, pubokat, kocsmákat és szórakozóhelyeket, melyek este tíz után is nyitva állnak a vendégek előtt hétvégén. Listánkon szép számmal szerepeltek olyan vendéglátó egységek, melyek eleget tettek a feltételnek, olvasóink azonban erősen megkérdőjelezték, hogy ettől még olyan nagy élet lenne Szombathelyen.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Ezért elhatároztuk, kétszemélyes kocsmakommandót alakítunk és a saját szemünkkel győződünk meg az igazságról. Egy átlagosnak mondható szombat estén, néhány perccel este tíz óra után kezdtük éjjeli járőrözésünket fotós kollégámmal. Utunk a Fő térre vezetett.

Első állomásunk az adventi vásár volt, ahol a hideg ellenére legalább százan bulizhattak – már ott, ahol nyitva volt a stand, merthogy meglepődve láttuk, hogy néhány bódé már nem fogadott vendégeket késő este. Koncert sem volt már, így jobbára be kellett érniük a sokszor játszott karácsonyi zenékkel.

Ami mindent vitt: az adventi vásár
Ami mindent vitt: az adventi vásár
Mészáros D. Zsolt

A vásárban nem sokat időztünk, utunk a Savaria téri McDonald’s-hoz vezetett. Mint arra emlékezhetnek, néhány hónappal ezelőtt olvasóink hangoskodásra és randalírozásra panaszkodtak, amivel mi is foglalkoztunk. A Fő téri Meki-jelenség: ha egyszer beindul az élet, nincs megállás 2023. May 07. 06:42 Most azonban a Meki körül nyugi volt. Az étterem előtt alig találkoztunk emberekkel. Lehet, hogy hiányoztak a fiataloknak a székek és az asztalok, mert odabent az étterem zsúfolásig tele volt.

Visszafelé tettünk egy kitérőt az Uránia udvar felé is. Nagy meglepetésünkre az éttermeknél csend fogadott minket.

A belső Uránia Udvart átmenő forgalomnak használták, nem volt nyitva semmi
A belső Uránia udvarban csak átmenő forgalommal találkoztunk, nem volt nyitva semmi
Mészáros D. Zsolt

Az adventi vásár felülírt mindent

Innen a belváros ismertebb pub-jai és kocsmái felé vettük az irányt. Először a Desperado Sörözőbe nézünk be, ahol nem találkoztunk sok vendéggel. Megtudtuk, ennek az az oka, hogy egyrészt korán érkeztünk - itt 11 után kezdődik az élet -, másrészt pedig még nyitva van az adventi vásár.

Ezt később a Spriccben is megerősítették, ahol szintén nem volt nagy tolongás. Mint azt elmondták, azokban a hetekben, amikor nyitva van az adventi vásár, az éjszakai élet csak este 11 után indul, miután hivatalosan is bezár a Fő téri forgatag.

Erre a kijelentésre némileg rácáfolt a Két Medve söröző, ami fél tizenegy körül zsúfolásig tele volt vendégekkel. Próbáltunk helyet találni, de ez csak a hátsó kerthelyiségben sikerült. A vendégek összetétele is elég változatos volt, láttunk fiatalokat, baráti társaságokat és kenyai vendégmunkásokat is. A Két medve az a hely, ahol nem csak egyetemistákkal lehet találkozni, sőt még Ungár Péter is felbukkan néha.

Ahol társadalmi rétegek, idegenbe szakadt hazánk fiai, politikusok és kenyai vendégmunkások keverednek
Ahol társadalmi rétegek, idegenbe szakadt hazánk fiai, politikusok és kenyai vendégmunkások keverednek
Mészáros D. Zsolt

A kocsmatúrát végül kicsit távolabb, az elsősorban étteremként működő Café Mólónál és a Szimfónia Kávézónál zártuk. Mindkét hely tele volt este 11 előtt, sőt a Móló kinti részén is nagy volt a nyüzsgés, ami meglepő volt számunkra.

Az üzletembereknek is kell valahol vacsorázni
A Móló is tele volt
Mészáros D. Zsolt
Szimfónia: a lazák és az értelmiségiek színes akváriuma
Szimfónia: a lazák és az értelmiségiek színes akváriuma
Mészáros D. Zsolt

Miközben kocsmatúránk után hazafelé vettük az irányt, arra a következtetésre jutottunk, hogy nagy hiba azt állítani, hogy Szombathely belvárosában egyáltalán nincs élet egy átlagos szombat este. Igaz, ez egy karácsony előtti túra volt, amikor nagyban dübörgött még a Fő téri adventi vásár.

És hogy mekkora az élet az éjszakára specializálódott szombathelyi szórakozóhelyeken? Nemsokára kiderül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló