Most éppen egy hődombban ücsörgünk

A termikus egyenlítő egyre északabbra helyeződik, extrém helyzeteket kialakítva, amiben hazánk is érintett.

Az idei volt a legmelegebb június Magyarországon. A hőség azonban nem csak nálunk okoz problémát, Kanadában, Finnországban és a sarkkör közelében is extrém meleget mutatnak a hőmérők – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője.

Nyugat-Kanadában, 49,6 fokot mértek a napokban, de már ezt megelőzően is csúcsközeli hőmérsékletek voltak. Az extrém hőmérsékletet nem is nagyon tudják felfogni az ott élők, hiszen még ott sem szokott ilyen meleg lenni, ahová a kanadaiak nyaralni járnak – fogalmazott az InfoRádióban Toldi Ottó.

Ez nem egyedi jelenség, hiszen Finnország sarkköri területein túl is 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mértek júniusban, korábban pedig, májusban a szibériai sarkköri területeken is 30 fok körüli meleg volt.

A jelenség hátterében az első helyen az üvegházhatású gázok kibocsátása áll, aminek az eredményeként exponenciálisan nő a légkör szén-dioxid-koncentrációja, illetve a Föld hőelnyelése, ezáltal az hőcsapdaként működik.

Emiatt megváltoztak a nagyobb víz- és légkörzések, az áramlatok, megszűnt a nyugati szelek dominanciája az északi féltekén, a térítő övezetben, így délről az extrém meleg, északról pedig az extrém hideg egyre gyakrabban tör be azokra a területekre, ahol ez korábban nem volt megszokott.

A termikus egyenlítő egyre északabbra helyeződik, extrém helyzeteket kialakítva, amiben hazánk is érintett, de legfőképp a Nyugat-Kanada és az Egyesült Államok nyugati, északnyugati területei – magyarázta a szakember az InfoRádióban.

Az extrém helyzet egy úgynevezett hőhurok, más nevén hődomb, ami akkor alakul ki, amikor egy hatalmas hideg légóceán csapdába ejt egy nála sokkalta melegebb hőbuborékot, ami semerre sem tud kitörni, hiszen a hideg levegő sűrűbb. Ha pedig szélcsendes idő tapasztalható – a magasabb légkörben is –, akkor ez a hődomb stabilizálódni fog egy terület fölött, mint az jelenleg tapasztalható.

Toldi Ottó szerint a jelenség ellen nem igazán van mit tenni, bár létezik már egy tudományág, a geomérnökség, amelynek egyik célja a klímaváltozás hatásainak a visszafordítása, „de ekkora méretekben ez alkalmazhatatlan”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás