Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az MSZP megszüntetné a médiahatóságot

A párt szerint a szabályozást teljesen újra kell gondolni. De örülnek, hogy a közszolgáltatóknak megyei irodákat kell nyitniuk.

A módosító indítványt az MSZP nyújtotta be az országgyűlésnek – mondta Ipkovich György országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján. A fogyasztóvédelmi törvényt egészítik ki azzal, hogy az országos hatáskörű közszolgáltatóknak (áram, gáz, stb.) ügyfélszolgálati irodát kell nyitniuk minden megyeszékhelyen.

Ésszerű várakozási idő

A szolgáltatókat ugyanis jelenleg telefonon lehet csak elérni, már ha ez sikerül, mindenki találkozott már az automata hanggal, ami hosszan sorolja a programpontokat, és nagyon nehezen lehet elérni, hogy meghallgassák a panaszt vagy észrevételt.

Ipkovich szerint újra kell alkotni a médiaszabályozást
Mészáros Zsolt

A módosítás értelmében a megyei iroda a hét egy napján 12 órán keresztül folyamatosan nyitva legyen, oda telefonon és interneten is lehessen időpontot foglalni. A telefonos ügyfélszolgálatnál biztosítani kell, az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést, a beszélgetéseket rögzíteni kell, és öt évig megőrizni. Az internetes ügyfélfogadást pedig folyamatosan elérhetővé kell tenni.

A panaszokat jegyzőkönyvezni kell, és a szolgáltató köteles 15 napon belül írásban tájékoztatni a fogyasztót álláspontjáról, illetve a meghozott intézkedésekről, kivéve, ha a szóbeli panaszt azonnal orvosolják.

Akár a bíróság ellenében is

Ipkovich megemlítette, hogy számukra meglepő módon az országgyűlés – egy tartózkodás mellett – szinte egyhangúlag támogatta a módosító javaslatot. De kijelentette, annak végrehajtását is figyelemmel kísérik majd.

A képviselő kitért a médiatörvény módosítására is. Mint ismert, a kormány benyújtott egy indítványt, ami tulajdonképpen azokat a változtatásokat tartalmazta, amelyeket az uniós szervezetek kértek, néhány pontot az alkotmánybíróság (AB) is megsemmisített Alkotmányellenes a médiatörvény 2011. December 19. 13:15 már. Viszont a késő esti részletes vitában a Fidesz néhány magánvállalkozója egyéni módosító indítványokkal élt, többek között olyannal, ami egy bírósági ítélet ellenében is a kormányoldalt hozná kedvező helyzetbe. (A Klubrádió ügyéről van szó, ahol az AB megsemmisítette a Médiatanács frekvencia-elvételről szóló döntését. A módosítás szerint a Médiatanács ettől függetlenül dönthet a frekvenciáról.)

Aláírtuk, be kell tartanunk

Ipkovich szerint mindez megengedhetetlen, az MSZP az egész médiaszabályozás újragondolását javasolja. Ennek egyik része lenne a médiahatóság megszüntetése, a szocialisták úgy vélik, a bírói eljárások elég biztosítékot nyújtanak.

Az MSZP az európai normáknak megfelelő szabályozást szeretne, jelzésértékű, hogy a Fidesz által feltuningolt AB is hatályon kívül helyezi a szabályok egy részét. A képviselő kijelentette, hazánk uniós csatlakozásakor aláírtuk, hogy magunkra nézve kötelezőnek tartjuk az uniós jogrendet. Ezért vettek fel minket az EU-ba, a kormány most viszont úgy tesz, mintha nem vállaltuk volna az ebből eredő kötelezettségeket. Hangsúlyozta, az uniós kritikák nem az országot marasztalják el, hanem a kormány tevékenységét bírálják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Csak részben szabad a sajtó Magyarországon

A Freedom House szerint az elmúlt évben a kormány arra törekedett, hogy befolyása alá vonja a sajtót. A kormány politikai támadásnak tartja a leminősítést.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra