Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Munkásszálló ellen lázadnak Sárváron, megszólalt a polgármester

Úgy tűnik, egyre fokozódik az ukránhelyzet a vasi városban.

„Tiltakozunk! Nem szeretnék a házunkkal szemben munkásszállót!” – írták a sárváriak az alá a videó alá, amit Klimits István független képviselő töltött fel a Facebookra. Sárvár kertvárosában ugyanis zúgolódnak az emberek, mert egy helyi cég munkásszállót tervez az egyik telekre, és sajnos a lakóknak elég sok negatív tapasztalatuk van az egyik helyi gyár által foglalkoztatott ukránokkal.

Tavaly decemberben például egy részegen gyújtogató vendégmunkás borzolta fel a kedélyeket. Elszabadultak az indulatok Sárváron a részegen gyújtogató ukrán vendégmunkás miatt 2020. December 18. 12:10 Az ügy kapcsán kerestük Kondora István polgármestert is, aki akkor nem osztott meg velünk sok mindent, mindössze annak a videónak a linkjét kaptuk meg, amiben a városi televíziónak nyilatkozott. Ebből pedig kiderült, hogy a rendőrség és a polgárőrség nem bizonyult elégnek, városőrséget is be kell vetniük. Úgy tűnik, a rendőrség és a polgárőrség nem elég, most még városőrséget is bevet Sárvár 2020. December 24. 08:01

Állítólag fontos a kertvárosiak nyugalma

Azóta kicsit mintha csillapodtak volna a dolgok, aztán jött az újabb fejezet a kertvárosi munkásszállóval, amiről a városi lapban bukkant fel egy hír. Mint Klimits a videóban elmondja, a két sárvári alpolgármester az egyik oldalon még arról beszél, hogy mennyire fontos a kertvárosiak nyugalma, aztán néhányat lapoz az ember és egy szép nagy hirdetés következik, ami mintha az ellenkezőjét bizonyítaná.

Klimits István

Ebben ugyanis az áll, hogy a Sárvár-Ház Kft. egy új befektetési formával „kedveskedik” az Ungvár utcánál. Egy 64 lakásos, mint 250 férőhelyes munkásszállót építenének az utca végén – mondja a képviselő, majd hozzáteszi, hogy ő bizony nem ismer olyan kertvárosit, akinek tetszene ez az ötlet.

Mi több, az itt lakók már amúgy is régóta mostohagyereknek érzik magukat a városban, mert állítólag nagyon sok problémával kell megküzdeniük a mindennapokban, de a képviselő szerint ez az új ügy most határozottan felülírja mindet.

Nem új keletű az ötlet

Klimits azt is elárulta, hogy nem újkeletű ez a kezdeményezés, 2018-ban már volt egy olyan ötlet, hogy lakóparkot szeretnének építeni erre a területre. A lakosság viszont az ellen is tiltakozott, aláírásgyűjtésbe kezdtek és bár nem tudni miért, de végül nem valósult meg ez a terv, úgy gondolja, talán tervezési hiba állhatott a háttérben.

Most viszont nem úgy tűnik, hogy célhoz ér a kertvárosiak haragja és tiltakozása. Klimits személyesen és telefonon is próbált beszélni a polgármesterrel, aki mindössze annyit mondott neki, hogy hamarosan a „megfelelő médián keresztül” fog nyilatkozni ez ügyben.

Közben a képviselőtől megtudtuk, hogy múlt héten sikerült összehozniuk egy megbeszélést és péntekre ígértek tájékoztatást, de végül csak annyit mondtak, hogy hosszadalmasabb lesz a tárgyalás és aznap még biztosan nem lesz döntés.

Megszólalt a polgármester

Mi azért mindezek ellenére elküldtük kérdéseinket Kondora István polgármesternek, illetve a Sárvár-Ház Kft.-nek is. A cégtől egyelőre nem kaptunk semmiféle választ, a polgármestertől viszont jött a reakció, ami a korábbival ellentétben elég terjedelmes lett.

Az Ungvár utcai munkásszállóval kapcsolatban azt mondta, hogy a szóban forgó telek több évtizede, még a privatizáció után került a Ferrosüt Kft. tulajdonából szombathelyi befektetőkhöz, és eredeti besorolása GE gazdasági övezet volt.

Aztán tulajdonosváltás következett és így került sárvári beruházók tulajdonába. Mint mondja, a város a telek lakóövezet melletti zöldterületi részét abból a megfontolásból sorolta kisvárosias övezetbe, hogy a gazdasági övezet zajhatását kevésbé érezzék a lakók. Ezt a képviselőtestület egyhangúlag megszavazta, tehát az ellenzéki képviselők támogatásával. A tulajdonosok ezután beépítési dokumentációt készíttettek és építési engedélyt kértek.

Kondora István polgármester.
Mészáros Zsolt

„A most kirobbant vita tehát egy tiszta jogi helyzetet kíván jogszerűtlennek beállítani és az indulatokat felkorbácsolni. A tervezett társasház megvalósítása tehát semmilyen jogszabályba nem ütközik, az önkormányzat azonban elkezdte a tárgyalásokat a befektetőkkel és az érintett lakók képviselőivel, hogy egy mindenki számára elfogadható kompromisszum jöjjön létre” – osztotta meg lapunkkal Kondora.

Mindent megtesznek a helyi lakosok nyugalma érdekében

És mivel a tavalyi gyújtogatós ügy kapcsán feltett kérdéseinkre akkor nem kaptunk érdemi választ, így ismét kértük a polgármester állásfoglalását az ukránhelyzettel kapcsolatban. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

„Az ukrán munkavállalók sárvári jelenléte nem egyedi jelenség, hiszen Vas megye több településén is jelen vannak, sőt országosan jellemző, hogy multinacionális cégek a nagyszámú munkaerő igényüket vendégmunkások toborzásával orvosolják. Az ő elhelyezésüket a munkáltató Sárváron és a környező településeken oldja meg, szállításukat pedig helyi vállalkozásokkal végezteti. A vírushelyzet miatt azonban egyre nagyobb számban adják ki szállásaikat olyanok is, akik korábban az idegenforgalomban voltak érdekeltek és a turisták elmaradásával, hogy életben tudjanak maradni, átálltak a vendégmunkások fogadására. Az önkormányzat mindent megtesz a jövőben is annak érdekében, hogy a helyi lakosok nyugalma biztosított legyen, az ipari szereplők is megtalálják a számításaikat a városban, úgy, hogy tiszteletben tartják a város turisztikai arculatát is, hiszen ez valamennyiünk érdeke” – szólt a polgármester válasza.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra