Na hát ilyet, virágzik már a pipacs is!

Az időjárástól összezavarodott természetben ezen már nem is csodálkozunk. A fürdőjéről híres Bük határában bólogattak felénk.

Meg is álltunk, hogy lefotózzuk őket.

Pipacsok valahol
Ha a képre kattintasz, közelről is láthatod őket!
Nyugat.hu

Aztán elméláztunk azon, mennyire összecsúszott a tavaszi növények virágzása. A melegtől a tulipánok előbb jöttek elő, aztán hirtelen le is dobták a szirmaikat. Az orgonák sem tartottak ki ballagásig és sötétlila színük szinte pillanatok alatt kivilágosodott. Ahelyett, hogy hetekig gyönyörködhettünk volna a virágzó kertekben, napok alatt elvirágzott minden. Most pedig itt a pipacs is, amely gyerekkoromban még a búzamező szélét és réteket díszítette, és egyben azt is jelezte: itt van már az igazi, meleg nyár. De hát még csak május eleje van!

No, mindegy, ha már itt vagy, örülünk neked: üdvözlünk pipacs, virágozz sokáig!

Pipacs okosító

A pipacs kerti mák őse. Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, a magjából olajat préseltek. Gyógynövény is, teája köhögés csillapító, nyugtató, öblögető. Frissen fogyasztva mérgező lehet, főleg gyerekek számára veszélyes. Májustól októberig virágzik szántóföldeken, vetések szélén, parlagon hagyott földeken. Nem érdemes csokorba szedni, mert hamar lehullanak szirmai.

A pipacsnak szimbolikus jelentése is van a brit nemzetközösség országaiban: az Emlékezés Napjának szimbóluma. November 11-én nemcsak az első világháború halottjai előtt róják le kegyeletüket a megemlékezők, hanem valamennyi, külföldi fronton valaha harcolt katona, hősi halott előtt. A pipacs a vérrel áztatott harcmezőket jelképezi, a kiontott vér szimbóluma, a keresztény irodalomban elterjedt felfogás szerint a keresztre feszített Krisztus véréből sarjadt ki.

A görög mitológiában Déméter Istennő szent növénye a búzavirág és a pipacs. Ő a földművelés és a termékenység istennője, segítségével hozott termést minden növény, ő érlelte mosolygósra a gyümölcsöket. Gyakran ábrázolják pipaccsal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód