Behavazott Tapsifülesből így lett Télapónyuszi – A nyertes Tóth-család

Az idei szezonban is kíváncsiak voltunk rá, olvasóink mivel várták a Húsvétot, hogyan díszítették a tojásokat. A felhívásunkra beérkezett huszonegy alkotás között megannyi kreatív munkát találtunk, közülük olvasóink voksai alapján a Tóth-család tapsifülesei lettek a favoritok.

A Szombathelytől 10 km-re, Jákon élő családot ajándékcsomaggal jutalmaztuk meg, majd arról kérdeztük, miért is jó otthon, együtt dolgozni.

A Tóth családban idén már a húsvét előtti héten nekiláttak a tapsifüles-gyártásnak. A munkából – mesélik a szülők – mindannyian kivették a részüket. A gyerekek, a 8 éves Dorka és a 11 éves Bence is besegítettek a nyuszinak, hogy jusson elég tojás a locsolóknak. A legnehezebb feladat az édesapára hárult, ő fújta ki a tojásokat, de az előrajzolásban is segédkezett. A gyerekek filcből füleket vágtak, ők is rajzoltak, festettek és ragasztottak.

A Nagy Tojásfestő Verseny nyertes nyuszijai
A Nagy Tojásfestő Verseny nyertes nyuszijai
VB

Az ötlet az édesanyáé, Eleonóra így mesél erről:

Középiskolás koromban készítettem először hasonló figurát, de hogy hol láttam meg a mintát, arra már nem emlékszem. Az is lehet, hogy csak úgy nekiálltam a tapsifüleseknek. Az első darabok lúdtojásból készültek (apukám hozta valahonnan őket). Ezeket a gyerkőceim tavaly "leamortizálták", eldőlt ugyanis a tojásfa, úgyhogy idén belekezdtünk az újragyártásba. Jól szórakoztunk a Húsvét előtti héten.

Húsvét előtti héten Jákon is havazott – ez ihlette meg Bencét, amikor kitalálta a piros Télapónyuszit. Kis történetet is kreált hozzá:

Esik a hó, ezért a Nyuszi kölcsönkérte a Télapó szánkóját, és most azzal osztja a tojásokat…

Dorka pedig már azon ötletel, miként lehetne a tojásból nyuszilányt csinálni.

A Nagy Tojásfestő Verseny nyertesei: a Tóth-család
A Nagy Tojásfestő Verseny nyertesei: a Tóth-család
VB

A család otthon szeret együtt alkotni, legutóbb fagolyóból készítettek pillangót. Ha pedig a jáki erdőben kirándulnak, sásból békaszéket csinálnak – ezt, mint sok más technikát Eleonóra a nagyapjától tanulta.

Az édesanya a gyerekek szórakoztatására profi szinten megtanult lufiból állatfigurákat hajtogatni. De sütni is szeret, a „csúcs”, meséli Bence - az apa szülinapjára készített

Hifi magnó torta

volt. Ugyanis az édesapa műszerész. A konyhában – teszik hozzá – a gyerekek is otthonosan mozognak, önállóan sütik már a vaníliás kiflit, karácsonykor együtt készültek a mézeskalácsok.

Dorka a suliban leginkább a tornát szereti, most éppen versenyre készül, és ahogy bátyja, ő is karatézik. Bence pedig le se tagadhatná ezermester édesapját, mindent szerel, asztala – meséli nevetve – most is tele vezetékekkel. Kísérletezik, bütyköl, legutóbb tejesdobozokra szerelt kapcsolókat és kis izzókat.

Nagy Tojásfestő Verseny nyertesei
Nagy Tojásfestő Verseny nyertesei
VB

Ami azonban a legnagyobb érték – meséli az anyuka – az egymással töltött idő.

Az otthoni együtt dolgozásnak, miközben valami kedveset és aranyosat készítünk, ez adja meg az érelmét: hogy együtt lehet a család, és miközben valamit bütykölünk, aközben egymással is foglalkozunk. Másrészt fontos számunkra, hogy nagyszüleinktől kapott hagyományokat is továbbadhassuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ők lettek Nagy Tojásfestő Versenyünk győztesei: Tóth Dorka és Bence

21 olvasónk vette a bátorságot, hogy beszálljon a küzdelembe, mely március 25-én indult.

Szavazzon! Ki festette a legpofásabb húsvéti tojásokat?

Lehet, hogy mögöttünk már a húsvét, de gyorsan adózzunk még az esztétikum előtt: vasárnap est 8-ig lehet voksolni arra, hogy melyik olvasónk tojásai a legszebbek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód