Nagyon figyeljen a dátumra, ha nyugdíjba készül

A tavaly megállapított nyugdíj összege meghaladhatja vagy nagyon megközelítheti az idén megállapítandó nyugdíj összegét.

A most nyugdíjba készülők dilemmája, hogy melyik napot célszerű választani a nyugdíjmegállapítás kezdőnapjaként: tavaly december 31-ét vagy idén január 1-jét.

A 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak, emiatt az idei nyugdíj-megállapítási kezdőnap célszerűbbnek látszik. Így is van ez minden olyan évben, amikor az infláció kezelhető mértékű, vagyis három-öt százalék között ingadozik.

Csakhogy az infláció elszabadulni látszik, éves szinten az MNB legutóbbi előrejelzése már 7,5-9,8 százalék közötti sávra teszi a mértékét, és még nem látszik az alagút vége. Az orosz-ukrán háború miatt akár magasabb is lehet a pénzromlás mértéke – figyelmeztet a szakember a nyugdíjguru.hu portálon, amit a napi.hu szemlézett.

Ez esetben a 2021. végén megállapított nyugdíjak összegét nem csak a 2022. januári öt százalékos emelés, hanem a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelni fogja, ezért a nyugdíjemelés az év során összesen akár tíz százalékos is lehet.

Emiatt a tavaly megállapított nyugdíj összege meghaladhatja vagy nagyon megközelítheti az idén megállapítandó nyugdíj összegét, annak ellenére is, hogy a nyugdíj alapját képező nettó havi életpálya átlagkereset összegét idén 8,7 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal kell megállapítani.

A 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap mellett szóló további súlyos érv az is, hogy 2022-ben már teljes havi összegben jár a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) azoknak, akiknek tavaly állapították meg a nyugdíját, miközben az idei nyugdíj-megállapítás esetén csak 2023-tól jár a nyugdíjemelés, a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) az érintettek számára.

A fentiek miatt ebben a rendkívüli évben fennáll a valószínűsége annak, hogy a 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap esetén az érintett friss nyugdíjas jobban járhat, mintha 2022. január 1-jétől igényelné a nyugdíját.

A nyugdíj-megállapító hatóság az érintett kérésére kiszámítja, mekkora lenne a nyugdíja összege 2021. december 31-i, illetve 2022. január 1-jei megállapítási kezdőnappal, továbbá a januári öt százalékos nyugdíjemeléssel meg is emelik a 2021. december 31-én megállapított nyugdíj összegét és közlik a 13. havi nyugdíj összegét is.

Ezeknek az adatoknak a birtokában kell az érintett nyugdíjigénylőknek rövid határidőn belül dönteniük, hogy melyik megállapítási kezdőnapot választják. A döntést számtalan személyes tényező is befolyásolhatja, ezeket is mérlegelni szükséges az optimális döntés meghozatalához.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos