„Nagyon nagy kihívások előtt állunk” - Átadták a szombathelyi TDK új szenzorgyártó ütemét

A TDK pénteki futurisztikus eseményén ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de Hende Csaba is beszédet mondott.

A tudósító még emlékszik arra, amikor a szombathelyi Siemens-gyár - a TDK elődje - cirka negyed évszázaddal ezelőtt még vígan elfért a Szent László király utcai kis telephelyen.

Most viszont a fél ipartelepet meg kellett kerülni, hogy a hatalmas üzem Sárdi ér utcai bejáratához érjünk.

Innen közelíthető meg ugyanis a TDK Hungary Components Kft. új szenzorgyártó üzeme, amely a cég történetének talán legnagyobb beruházása, és amelyet pénteken délután adtak át hivatalosan.

A futurisztikus látványelemekkel megtámogatott eseményen az alábbi VIP-személyeket láttuk:

 • Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
 • Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő
 • Joó István, kormánybiztos, vezérigazgató HIPA
 • Nemény András, Szombathely polgármestere
 • Majtényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke
 • Balázsy Péter, a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetője
 • Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója
 • De a közönség soraiban még számos cégvezetőt és közéleti szereplőt felfedeztünk (itt volt pl. Lenkai Nóra polgármesterjelölt is.)

  TDK gyárátadó
  Mészáros D. Zsolt

  A beszédek sorát Takács Balázs kezdte. Az ügyvezető elmondta, hogy a szombathelyi TDK nagy átalakulás előtt áll, merthogy átalakult a piac. Ez azt is jelenti, hogy a vállalat az elkövetkezendő két évben „nagyon nagy kihívások előtt áll”. Ez idő alatt alapjaiban alakítják át a termékstruktúrát, azaz van, aminek megszűnik a gyártása, helyette új termékek jönnek.

  Ennek a nem könnyű váltásnak a része a 12 ezer négyzetméteres szenzorgyártó üzem, amely egy 2026-ban záródó 26 milliárd forintos beruházássorozat része, amelyhez a magyar állam 6,7 milliárd forintos támogatást nyújt.

  TDK gyárátadó
  Mészáros D. Zsolt

  Takács Balázs szerint ez utóbbi összeg jelentős érv volt a cégtulajdonosok szemében, hogy a termelést Szombathelyre hozzák, és ne máshová a világban.

  A csarnok egyelőre még üres, de az első gyártósor már megérkezett, és úgy kalkulálnak, hogy a jelenlegi 2200 fős cég újabb 250 fővel bővül.

  „Szombathely fejlődik, Szombathelynek van jövője” – ezt a szlogent már Hende Csaba országgyűlési képviselő mondta, aki szerint az ilyen beruházások cáfolják, hogy Szombathely háttérbe lenne szorítva, éppen ellenkezőleg, soha semmilyen hátrány nem érte azért, mert nem kormánypárti vezetése van, így panaszkodásra szerinte sincs ok. A várost pedig együtt kell felvirágoztatni - tette hozzá.

  TDK Szíjjártó Péter
  Mészáros D. Zsolt

  Szijjártó Péter beszéde első részében a járműipar átalakulásáról beszélt, és hogy ebben az átalakulásban Magyarország jól helyezkedett, merthogy a keleti és a nyugati gazdaság fontos találkozási pontjává vált. Világszinten is egyedülállónak nevezte, hogy Magyarországon a három német prémium autómárka mellett a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó vállalatából öt is jelen van.

  Ami a szombathelyi TDK új üzemét illeti:

  "Számunkra megtisztelő, hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata olyan termékeket fog itt előállítani, amelyeket Európában még nem gyártanak, és ezek a különböző autókhoz szükséges szenzorok a világ összes autógyártója számára kerülnek leszállításra."

  TDK gyárátadó
  Mészáros D. Zsolt

  Hozzátette: „Ennek a beruházásnak tehát nem csak szombathelyi, nem csak magyar, hanem nemzetközi jelentősége is van", illetve "a jövőről szól itt minden, hiszen olyan okosautós alkalmazásokhoz fogják gyártani a különböző elektronikai alkatrészeket itt, Szombathelyen, amelyek már az autóipar legújabbkori korszakához kapcsolódnak."

  De mit gyártanak majd az új csarnokban?

  Az eseményen kapott sajtóanyag szerint a beruházással a vállalat elsősorban az autóipari érzékelők gyártásához hoz létre gyártókapacitásokat. Ilyen például az akkumulátorhőmérséklet érzékelése, a belsőégésű járművek motor– és sebességváltó olaj hőmérsékletének érzékelése, valamint a légkondicionáló rendszereket szabályozó hőmérsékletérzékelők.

  TDK gyárátadó
  Kattintson a képre a galériához!
  Mészáros D. Zsolt

  A szombathelyi TDK hőmérséklet- és nyomásérzékelő üzletágának termékei az autóipari felhasználások mellett háztartási eszközökbe is belekerülnek, mint például mosó- és szárítógépek, illetve mosogatógépek, hűtőszekrények és fagyasztók, valamint fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság