Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyar iskolák úgy tesznek, mintha alig létezne a párkapcsolati és szexuális erőszak

A NANE Egyesület közreműködésével 4 országban több ezer diák és tanár bevonásával azt kutatták a szakértők, hogy mennyire van jelen a szexuális erőszak/pornó/párkapcsolati erőszak edukációja az iskolákban, valamint mit gondolnak a témáról a diákok, és mit a tanárok.

A párkapcsolati és szexuális erőszak egyre fiatalabb korban jelenik meg. Sok esetben a gyerekek már az első alkalmi vagy tartós kapcsolatukban is olyan káros mintákat követnek, amikkel komoly lelki, vagy akár testi sérüléseket szenvedhetnek – kezdi közleményét a NANE, vagyis a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület.

Mindemellett pedig a szociális, közösségi életükben is sokszor megjelenik a bántalmazó, erőszakos viselkedés, például a „bullying”, vagyis a kiközösítő, csoportos bántalmazás. Kiemelten fontos, hogy merjünk ezekről a témákról beszélgetni velük – iskolai környezetben és otthon egyaránt.

A kérdés már csak az, hogyan tegyük ezt?

Az egyik csoportos beszélgetésedben valaki posztolja egy közös ismerős meztelen képeit, amit a lány volt barátja osztott meg.

Egy friss kutatásban azt kérdezték meg a 14-19 éves magyar fiataloktól, hogy hogyan reagálnának erre. A válaszadó fiúk 10%-a nevetne a helyzeten, 30%-a gondolná úgy, hogy ezzel nincs semmi gond, 22%-uk pedig azt reagálná, hogy a lány „tudhatta volna, hogy ez fog történni”. Azaz áldozathibáztató mentalitást tanúsítana.

A kérdést Spanyolországban, Szerbiában és Horvátországban is feltették a kutatók. Az áldozathibáztató hangok mellett általánosságban elmondható, hogy a gyerekek nagy része aggódna az áldozatért. Az azonban egyértelműen elvált, hogy a lányok sokkal komolyabban vennék a helyzetet, mint a fiúk.

Vajon mi egy ilyen szituációban a tanárok szerepe?

Az online és offline erőszak sajnos a fiatalok egyre nagyobb százalékát érinti, a megelőzés és a szexuális felvilágosítás mégsem kap kellő hangsúlyt az iskolai kerettantervben. A szexszel kapcsolatban legfeljebb a terhességről van szó, a párkapcsolatokról pedig a tanterv a családi életre nevelés keretében egyenlőtlen szerepfelosztásokat közvetít.

Több, mint ezer tanárt kérdeztek a tapasztalataikról a fenti országokból, köztük Magyarországról. A velük készült kutatás is csak ráerősített arra, hogy a tanárok nincsenek felkészülve a diákokat érintő párkapcsolatokkal és szexszel kapcsolatos kérdésekre.

A négy ország válaszadóinak csak harmada foglalkozik az iskolában tudatosan – a kollégákkal egyeztetve – a fiatalokat érintő párkapcsolati és szexuális erőszakot érintő felvilágosítással, támogatással.

Magyarországon kerülnek szóba a legkevésbé ezek a témák a tanárok és diákok között. Míg Horvátországban a tanárok 62%-a beszél erről a témáról a diákokkal, addig a magyarországi tanároknak mindössze 12%-a. Ennek valószínűleg az is oka, hogy az oktatók sem központi támogatást, sem oktatást nem kapnak a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban, valamint túlterheltek, és sok esetben feszélyezi is őket a téma.

A tanárokhoz így sokszor csak pletykaszinten jutnak el a diákokkal történő erőszakos esetek. Azonban utána sem tudják biztosan megállapítani, hogy a diákok ezt fel tudták-e dolgozni, segítségre szorulnak-e.

congress-1in5.eu

Van segítség

A NANE Egyesület része annak a nemzetközi csapatnak, mely együtt dolgozik a fiatalok párkapcsolataiban megjelenő online és offline, nemi alapú erőszak felszámolásáért. Ezért is jött létre az Európa Unió REC programjának támogatásával az nane.hu/onlineeroszak oldal, ahol tanárok, diákok és szülők egyaránt találnak ingyenes segítő tartalmakat az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításának támogatásáról, és az áldozatsegítésről.

A NANE mellett a PATENT Egyesület a legtöbb tapasztalattal rendelkező áldozatsegítő nőszervezet Magyarországon. Ezért is határozták el, hogy egyesítik erőiket, és összehangoltan juttatják el a fiatalokhoz a párkapcsolati erőszak megelőzéséről szóló Együtt Egyenlően (korábban „Szívdobbanás”) és a szexuális erőszak megelőzéséről szóló Kapcsolódj be! iskolai programjaikat.

A foglalkozások mindegyike interaktív, vagyis a fiatalok aktív bevonásával történik, párbeszédre törekedve. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy 1000 diákhoz, azaz 40 iskolába jussanak el 2021-ben. Ehhez keresnek támogatókat, akik úgy gondolják, hogy az erőszak és a hatalomgyakorlás nem szexi, és nem is a szeretet jele. Emellett, akik egyetértenek abban, hogy a gyerekek kapjanak komolyabb támogatást az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításához, és szeretnének segíteni minél több fiatalnak a párkapcsolati erőszak elkerülésében.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra