Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nehezebb reggelre számíthatnak az ingázók

A regisztrációk ellenőrzése időbe fog kerülni az osztrák határátkelőkön.

Január 15-től az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép. Kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, például ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból beutazók - figyelmeztet a változásra a konzuli szolgálat.

A magyar hatóságok külön felhívják az ingázók figyelmét a reggel nagy valószínűséggel kialakuló autósorokra a határátkelőknél. Előreláthatóan lassúbb lesz az átjutás.

Mint ismeretes, Ausztria január 15-től egy új rendeletet léptetett életbe, ami előírja, hogy az országba való beutazás előtt online regisztrálni kell. Ez mindenkire vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is, de kivételek most is lesznek: az ingázók, az országon megállás nélkül átutazók és a halaszthatatlan családi ügyek miatt Ausztriába érkezők. Ők mentesülnek a regisztráció és a már korábban bevezetett 10 napos kötelező karantén alól is.

Regisztrációra itt van lehetőség, angol és német nyelven.

Határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és azt továbbítják az illetékes hatóságnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hasznos

Tovább az oldalra