Nem fúr új szénhidrogénkutat a Mol az Őrségi Nemzeti Parkban

Az illetékes kormányhivatal a beruházás megszüntetését kérte az olajvállalattól.

Mégsem fog új szénhidrogénkutat fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén a Mol, miután az illetékes kormányhivatal a beruházás megszüntetését kérte az olajvállalattól – írja Facebook-oldalán a Greenpeace Magyarország környezetvédő szervezet.

A Mol 2017-ben nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatát, amely lehetővé tette, hogy szénhidrogén után kutassanak az Őrségben. A tervek szerint Őriszentpéter közelében, néhány száz méterre a lakott területtől fúrtak volna új szénhidrogénkutat, de a beruházás a helyiek ellenállásába Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben 2021. February 14. 10:58 ütközött.

A Greenpeace bejegyzése szerint bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák a tervezett kitermelést. „A Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarországgal közösen állásfoglalást adtunk ki, amiben több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a tervek azonnali leállítását. Emellett felemelte szavát a tervek ellen a Jövő Nemzedékek Szószólója és az érintett Őrségi Nemzeti Park is” – írta a Greenpeace.

A helyi kormányhivatal határozata szerint a Mol ezután „felülvizsgálta a tervezett tevékenységet, és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította” - írja a Telex .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet