Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Volt már úgy, hogy nem értette, miért nem vált zöldre a lámpa?

Megmérettetett és könnyűnek találtatott?

Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy vajon csak oltári nagy mákja volt, amikor egy közlekedési lámpához ért és az éppen zöldre váltott; vagy a szerencse helyett más volt, aki szabad utat adott.

Ismerősöm mesélte, hogy kerékpárral a szombathelyi Óperint utcából a Kiskar utca felé tartva megállt a gazdaáruház előtti forgalomirányító lámpánál, amikor a háta mögött feltorlódott kocsisorból odaszólt neki az egyik sofőr, hogy biciklire nem fog reagálni a rendszer, húzódjon félre.

Értetlenkedése hamar ámulatba váltott át, amikor a jelzőlámpa a járművek előrébb gurulása után valóban zöldre váltott. Működött az addig trollkodásnak gondolt tanács.

Kíváncsiak voltunk, hogy valóban létezik-e ilyen rendszer a kérdéses lámpánál, és ha igen mióta?

És láss csodát: a Magyar Közút érdeklődésünkre megerősítette, hogy nem városi legendáról van szó: Szombathelyen már 1997 óta üzemelnek az útburkolatba telepített érzékelők. Ezek a gépjárművek fém tömegét érzékelik és annak jelenléte alapján ütemezik a forgalmat.

És ez egyben azt is megmagyarázza, hogy miért nem vált át a lámpa, ha túl messze állunk meg tőle.

Három helyen is találkozhatunk a rendszerrel:

A Magyar Közúttól kapott információ szerint Szombathelyen három helyen van ilyen:

Hollán Ernő utca – Óperint utca

Itt történt az eset
Mészáros Krisztián

86-os főút - Rumi út csomópont

Google

Paragvári – Bartók Béla utca csomópontban

Mészáros Krisztián

A Magyar Közút szerint az autósok körében ismert megoldásról van szó, így nincs ebben semmi meglepő. Most a cikk szerzője is szégyelli magát, mert eddig ő maga a "Nyomja meg ezt a gombot, ha át akar kelni a zebrán!" rendszerben sem hitt, csak pusztán pszichológiai manipulációnak gondolta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra