Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kérdés többé: lebontják a Fertőtavi cölöpházakat

Méghozzá a nádtetők miatt, amik tűzveszélyesek. Vajon az egész országban vagy csak a Fertőn?

A soproni önkormányzat éves közmeghallgatása a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott módon zajlott, hanem írásban feltett kérdésekre válaszolt a Farkas Ciprián, fideszes polgármester által vezetett testület. A polgármestert Major Gyula, a Fertő tó barátai nevű civil szervezet vezetője is kérdezte a tó partjára szánt gigaberuházásról.

A parton, mint arról az enyugat.hu is írt többször, állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek csoportjai.

A polgármesteri válasz nem hagy többé kétséget: a cölöpházakat le fogják bontani.

A projekt fejlesztési terveiben ugyanis nem szerepeltek nádtetős épületek, mivel ezt a katasztrófavédelem tűzvédelmi szempontból nem engedélyezi a fejlesztési területen és a jelenlegi elhelyezési megoldást a helyi építési szabályzat sem teszi lehetővé.

Töreki Tibor

„A jelenlegi főmóló és a nádtetős építmények sem katasztrófavédelmi, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem felelnek meg a hatályos hazai és uniós jogszabályoknak, így ezek hosszútávú fenntartása nem lehetséges” – áll a válaszban.

A 24.hu arra is kitér, hogy Farkas Ciprián azt írta: „a mederhasználati szerződések mindig határozatlan idejű, rövid felmondási idővel megszüntethető szerződések voltak, melyet a vízterület kezelője bármikor jogosult felmondani.”

Az egyik cölöpház bérlőjétől tudjuk, hogy korábban 99 éves – lényegében örökbérleti – szerződésük volt a cölöpházasoknak. 2016-ban azonban egyoldalúan szerződést módosított az állam: a kvázi örökbérletet kihúzták belőle, a helyére azonnali felmondási lehetőséget írtak.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra